Ispiši ovu stranicu

Je li 13 doista nesretan broj i što on predstavlja u kršćanstvu?

Činjenica jest da u Svetom pismu nalazimo određenu simboliku brojeva. Gdje je u svemu tome broj 13?

Dragi don Damire,
silni ljudi spominju broj 13 kao uvjetno rečeno nesretan broj i navode da je to stav Crkve. Uvijek me to morilo jer sam rođena na dan 13., živim u ulici pod brojem 13, moja vjenčana kuma je isto u broju 13 i tako dalje. Ne mogu reći da ikakve loše okolnosti imam zbog učestale pojavnosti broja 13 u mom životu. No, oduvijek me zanimalo je li to uistinu stav Crkve, te što uopće Crkva misli o brojevima? Unaprijed hvala.

Poštovana,

hvala ti na ovom jako zanimljivom pitanju.

Činjenica jest da u Svetom pismu nalazimo određenu simboliku brojeva. Tako u Knjizi Otkrivenja čitamo:

“U ovome je mudrost: u koga je uma, nek odgoneta broj Zvijeri. Broj je to jednog čovjeka, a broj mu je šest stotina šezdeset i šest” (Otk 13,18).

Nadalje, u Izl 15,27 spominju se 12 izvora i 70 palmi, što se nerijetko tumači kao slika 12 apostola i 70 učenika Isusovih, a u kontekstu samog starozavjetnog Izraela to se odnosi na 12 patrijarha i 70 starješina. Također se u Matejevu evanđelju Isusovo rodoslovlje dijeli na skupine od 14 (što je numerička vrijednost imena “David” – Isus je sin Davidov koji će vladati zauvijek – vidi 2 Sam 7,12-13).

Inače je 1 obično simbol Božjeg jedinstva, 2 dviju Kristovih naravi, 3 Presvetog Trojstva, 4 evanđelista, 5 rana Kristovih, 6 stvorenja, 7 potpunosti i Duha Svetoga, 8 uskrsnuća, 9 anđeoskih korova, 40 je broj iskušenja, a 1000 vječnosti, odnosno neizmjernog...

Gdje je u svemu tome broj 13?

Ne može se prešutjeti da je to Judin broj, broj trinaeste osobe na Posljednjoj večeri. U tom smislu 13 se odnosi na izdaju i nesreću. Također je u Knjizi o Esteri dan određen za uništenje Židova bio 13. dan mjeseca adara. Međutim, ovdje dolazimo do zanimljivog zapleta.

Naime, 13. dan mjeseca adara spominje se u Knjizi o Esteri 6 puta, a znamo da je Estera pralik Blažene Djevice Marije. U tom smislu nipošto nije slučajno da se Marija ukazivala u Fatimi upravo 13. u mjesecu tijekom šest mjeseci. Kao što Estera pretvara nesretni 13. dan određen za uništenje u dan spasenja, tako i Marija svojim ukazivanjem upravo 13. u mjesecu najavljuje svoj trijumf nad zlom, koji je najavljen još u Post 3,15, osobito u latinskom prijevodu Biblije – Vulgati.

Na tom tragu možemo pratiti još neke zanimljivosti – sestra Lucija, vidjelica iz Fatime, umrla je 13. veljače 2005. Osim samog dana u mjesecu, zbroj svih ovih znamenki također je upravo 13 (1+3+2+2+5). Sveti Ivan Pavao II., koji je bio izrazito marijanski papa, ranjen je na blagdan Gospe Fatimske 13. svibnja 1981., a umro je 2. travnja 2005. Opet, zbroj znamenki ovog datuma daje upravo broj 13 (2+4+2+5).

Moglo bi se reći da je po svim tim znakovima Marija na neki način “posvojila” broj 13 i osobito ga označila kao broj koji označava njenu pobjedu nad zlom.

Tako broj 13 na simboličkoj razini negdje “pliva” između Jude i Marije, a u kojoj ćemo se od tih dviju uloga i značenja mi naći, ovisi samo o našoj suradnji s Božjom milošću.

Btb,
don Damir

SPAS | Bitno.net

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće