Ispiši ovu stranicu

Krenuo s Bjelašnice: Pogledajte let paraglajderom od Sarajeva do Mostara

Mirvad Zenuni, zaljubljenik u ekstremne sportove, prvi čovjek Extreme Sport Cluba Sarajevo, rekorder koji je letio od Trebevića do sela Tubići koje se nalazi između Valjeva i Užica, ponovo je objavio čudesan video svojih avantura pod oblacima.

Ovaj put, paraglajderom je preletio od Bjelašnice, iznad Sarajeva, do visoravni Goranci iznad Mostara.

Riječ je o vrlo zahtjevnoj ruti, koja se najčešće ne koristi. Sve se zbilo 2. augusta ove godina, a početna tačka bila je Međustanica na Bjelašnici.

"Polijetanje prilično kasno, nažalost, jer sam kasnio na start. Na Bjelašnici je penjalo do 2500m, pa sam grebenom prema Hranisavi preletio preko Stanara i uživao u pogledu na ovaj divlji i zabačeni dio Bjelašnice prema Sitniku, a sam prelet preko Hranisave i grebena Djevičanskih stijena na maloj visini je nešto što oduzima dah.

Dalji let prema Konjicu je bio posebno napet i uzbudljiv, jer sam bukvalno grebao cijelu dionicu iznad tla, dok je blagi rotor konstantno zadavao udarce. U Konjicu sam uspio naći blagi termal na stijeni iznad Gazprom pumpe, kojeg sam pratio i koji je blago zanosio preko grebena kojeg sam lagano pratio nizvodno, paralelno s Jablaničkim jezerom", opisuje Zenuni.

Na kraju grebena se uspio izvući na sedlo iznad Jablanice, gdje ga je, piše on, dočekao očekivani rodeo.

"Sjeveroistočni vjetar s leđa, pomiješan sa žestokom termikom iz Jablaničkog grotla, nestabilna dizanja do 4-5m/s s konstantnim udarima koja su išla do 1900m, što mi je obezbijedilo visinu potrebnu da se okačim na istočni greben Prenja kojeg posmatram od kako sam počeo letjeti i maštam o danu kada ću letjeti iznad njega. Nastavak leta je bio žestok, uzbudljiv, zbog pogleda na strme litice i stijene dok se miješaju žestoka termika sa osunčanih padina i vjetar od 7-8m/s koji je dolazio preko grebena sa sjeveroistoka", opisuje pa dodaje:

"Nemogućnost penjanja na veće visine da napustim zonu jakih turbulencija, učinilo je ovaj let posebnim jer sam letio na visinama gdje sam mogao da vidim i najmanje detalje na reljefu. Uživam u prizorima u kojim niko prije mene nije, prolazim rutu kojom niko nije i zasigurno neće neko vrijeme, koja izaziva strahopoštovanje jer i najmanja greška koja bi rezultirala slijetanjem u kanjon kod Drežnice mogla bi me koštati mnogo...pa barem prinudnim slijetanjem u jezero.

Izlazim dalje na greben, odlučim pravac Paninice i Mostara da bih kasnije nastavio ka Ljubuškom, međutim, vjetar je na platou iznad Goranaca prilično pojačao, što je rezultiralo konstantnim nisponom i slijetanjem u Gorance."

Filmsku avanturu završava riječima: "Kilometražom nije prevelik, 70,2km, ali sigurno jedan od meni najdražih i najuzbudljivijih."

Uživajte. Zaista.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće