Ispiši ovu stranicu

ZOVU GA ZMIJAR I ŠAPTAČ

DEJAN PRIČA SA ZMIJAMA, PA HVATA 30 KOMADA ODJEDNOM

Kad upekne sunce i temperatura pređe 30 stepeni mnoga domaćinstva imaju nezvane goste.

U pitanju su zmije koje se sve češće mogu vidjeti tamo gdje ih do sad nije bilo – u podrumima stambenih zgrada u centru grada.

Ovakava situacija već nekoliko puta desila se u Čačku, a kada su dežurne službe nemoćne u pomoć uplašenim građanima dolazi Dejan Bisenić.

On već čitave dvije decenije na sebi svojstven način komunicira sa ovim životinjama i tako spasava na stotine života.

  • Primam pozive i u dva sata po noći, i ja ustanem i krenem. Nikad mi nije teško, jer sam svjestan da većina ljudi ima patološki strah i pri samoj pomisli na njih, a ne kad ih vide u svojoj kući. Svima prvo savjetujem da se udalje od zmije i ni po koju cijenu je ne diraju. One nikada ne napadaju prve već samo ako su ugrožene. Ne nosim alat, već na meni poznat način, kažem šta im kažem, one se pojave, ja ih pokupim golim rukama i vratim u njihovo prirodno stanište. Tada su svi bezbijedni – otkriva Dejan za RINU.

Ovu nesvakidašnju vještinu u Srbiji posjeduje mali broj ljudi, prenosi se sa koljena na koljeno, a takav slučaj bio je i sa ovim Čačaninom.

Kad je imao dvadeset godina, tatina majka mu je otkrila ovu tajnu, a Dejan kao mladić nije ni bio oduševljen saznanjem da ima moć komuniciranja sa zmijama. Ipak, jedan događaj na moru bio je svojevrsni test.

  • Sa prijateljima te godine sam otišao na more i u našoj blizini pojavilo se nekoliko zmija, bili smo svi u velikoj opasnosti. Ja sam iskoristio ono čemu me je baba naučila i tada sam shvatio da kako sam spasio naše živote, mogu i druge i grizla bi me savjest da se toga nisam prihvatio. Za 28 godina rada, pozvali su me na hiljade puta, tu sam za sve da im pomognem. Bilo je tu mnogo predrasuda i čudnih pogleda, ali izborio sam se svim tim – priča Dejan.

Pripisivali su za ovih dvadeset godina Dejanu čudne nadimke – šaptač, zmijar i mnoge druge, ali ipak Dejan ne mari za to, već pušta da njegova djela govore o njemu.

Srđan Obradović iz Čačka koji je nakon povratka iz voćnjaka imao neočekivani susret sa šarkom dugom preko dva metra, vječno je zahvalan upravo Dejanu Biseniću.

 

Imali carstvo zmija u kući, a nisu ni znali

  • Ono što smo zatekli na kućnom pragu sledilo nam je kriv u žilama, ogromna zmija koja je prelazila kućni prag i kretala se ka dnevnom boravku. Uspjeli smo nekako da je otjeramo u sobu gdje smo je i zaključali. Kako je ona boravila duži period tu, pozvali smo Dejana koji je došao i zamolio nas da napustimo kuću kako bi bili bezbijedni. Nakon pet minuta izašao je sa zmijom obavijenom oko ruke i odnio u šumu gdje je njeno prirodno staniše. U tom kratkom kontaktu sa njim rekao mi je da na ovom mjestu ima mnogo više zmija nego što mi mislimo, koje su puno otrovnije. Nakon nekoliko dana došao je ponovo i u borbi sa ovim gmizavcima koja je trajala preko dva i po sata izvadio je preko trideset zmija iz našeg domaćinstva, čak je u jednom dijelu naše kuće razbijao i trotoar i izvlačio gmizavce – kazao je Srđan.

Njegovu sudbinu podijelili su mnogi, naročito ovog ljeta, kada su poplave napolje izvukle veliki broj zmija.

Skoro svaku večer Dejan ima neku intervenciju, ali ipak apeluje na sve, da pokušaju da suzbiju svoj strah i da se samo udalje sa mjesta na kom su je vidjeli, dok on ne dođe.

Iako bi na njegovom mjestu neko iskoristio ovu vještinu, jer čovjek u nevolji ne pita koliko nešto košta, Bisenić skromno kaže da svoje usluge ne naplaćuje, jer to mu ništa ne znači, piše Telegraf.rs.

  • Moj cilj je samo da pomognem ljudima. Ja sam taj kog je sudbina predodredila za ovo i novac mi ne treba. Zahvalnost u očima koju vidim sasvim mi je dovoljna da nastavim da pomažem i dalje – kaže Čačanin.

Otkrio je i narodno vjerovanje koje ledi krv u žilama. Naime, prema njegovim riječima svaka kuća ima svoju zmiju čuvarkuću, koja s vremena na vrijeme izađe napolje.

Ukoliko neko tu zmiju ubije, to je katastrofa za tu porodicu i skoro siguran smrtni slučaj, zato Dejan svima poručuje da ne ubijaju zmije, jer se ne zna iz čijeg doma je ona izašla.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće