Ispiši ovu stranicu

Liječnik upozorava što nikako ne smijete činiti dok traje toplinski val: "Nisu ugroženi samo stariji"

Zbog toplinskog vala koji trese Hrvatsku mnogo posla mogli bi imati i liječnici. Kako smanjiti rizik od neželjenih posljedica za Dnevnik Nove TV objasnio je dr. Jozo Brkić, s kojim je razgovarala reporterka Barbara Štrbac.

Unatoč stalnim i opetovanim upozorenjima mnogi zaboravljaju kako se ponašati tijekom toplinskog vala. Kako bi se izbjegle neželjene posljedice dr. Jozo Brkić naglašava – bolje spriječiti nego liječiti.

"Vrućine su tek počele. Uvijek naglašavamo prevenciju, znači da svi koji ne moraju ne izlaze od 10 do 17 sati, a tu spadaju stariji sugrađani, kronični bolesnici i mala djeca, to su osjetljive skupine. Dakle, maksimalno izbjegavati te periode u danu za izlazak", naglašava dr. Brkić.

Ističe da je jedna od grešaka i nedovoljan unos tekućine, ali i nepromišljeno korištenje klimatizacijskih uređaja.

"Najbolja je voda, obična ili mineralna. Greške su često i s klimom u automobilima, kad se previše rashladi na kratke relacije i onda kad izađete iz automobila bude temperaturni šok za organizam. Takve stvari se događaju i mlađima", kaže dr. Brkić.

Napominje da se temperatura ne smije prenisko spuštati ni u stanovima, a nije dobro niti vježbati u toplijim periodima dana.

"Najbolje vrijeme za tjelesne napore je rano ujutro ili kasno navečer. Znamo vidjeti i da se po vrućinama ljudi forsiraju, nije dobro u to vrijeme opterećivati organizam", kaže i ponavlja najvažnije:

"Uzimati tekućine, uzimati propisanu terapiju i držati se hlada!"

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće