04 Kolovoz 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kako putovati i osigurati se u vrijeme koronavirusa: Evo šta trebate znati

Neke od preporuka za putovanja su također putovanje vlastitim vozilom kako bi se smanjile šanse izlaganju zarazi, korištenje beskontaktnog plaćanja, korištenje jednokratnih rukavica za punjenje goriva

Nakon gotovo četiri mjeseca epidemije virusa Covid-19, epidemiološka situacija se bila djelimično popravila u većini zemalja što je rezultiralo otvaranjem granica posebno u zemljama u kojima je turizam izuzetno važna privredna grana.

U nekima je turizam i najveći izvor prihoda kao u većini mediteranskih zemalja poput Italije, Španije, Hrvatske, Portugala i Grčke.
Uz te zemlje turizam je također najznačajnija privredna grana i u susjednoj Crnoj Gori, koja je također kao i Srbija počela sa otvaranjem granica, ali i u BiH u kojoj je turizam godinama promoviran kao strateški ekonomski sektor.

Turistički radnici iz Mostara prosvjedovali su u prošle sedmice na Starom mostu u Mostaru kako bi poslali poruku da je turizam "na koljenima" i zatražili od nadležnih otvaranje granica BiH za državljane EU. Istoga stajališta su i turistički uposlenici u cijeloj zemlji.

I pored djelomičnog otvaranja granica i putovanja desetina hiljada turista posebno u mediteranske zemlje, epidemiolozi, međutim, upozoravaju kako treba imati na umu da je epidemija koronavirusa u Evropi i svijetu i dalje opasna prijetnja, te je nužno nastaviti sa mjerama zaštite sebe i ljudi oko sebe.

Ono što posebno interesira turiste, osobe koje vole i uživaju u putovanjima, ali i one koje namjeravaju godišnji odmor provesti na nekoj od morskih obala jeste kakve su mogućnosti osiguranja od koronavirusa, odnosno u slučaju zaraze spriječiti se izlaganju neplaniranih troškova.

Poznato je da je glavni izvor zaštite odnosno osiguranja prilikom putovanja u inozemstvo putno zdravstveno osiguranje. Putno osiguranje se uvijek preporučuje prilikom putovanja u inozemstvo, a posebno je to nužno u doba epidemije.

Iz zavoda za javno zdravstvo preporučuju tako da je prilikom putovanja u vrijeme epidemije Covid-19 nužno pratiti relevantne informacije i preporuke lokalnih kriznih štabova Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, MUP-a i ostalih službi vezanih za putovanje, te se informirati o najnovijim mjerama i zabranama kretanja.

Neke od preporuka za putovanja su također putovanje vlastitim vozilom kako bi se smanjile šanse izlaganju zarazi, korištenje beskontaktnog plaćanja, korištenje jednokratnih rukavica za punjenje goriva i dodirivanje drugih površina koje koristi veliki broj ljudi, poput odmorišta i kafića, kao i korištenje maski za lice i izbjegavanje rukovanja i bliskih kontakata.

U slučaju putovanja avionom, vozom ili autobusom također su obavezne maske za lice, održavanje udaljenosti od minimalno 1,5 metra, ali i posebno se upozorava da je važno proučiti materijale u vezi sa putničkim zdravstvenim osiguranjem.

Tako se npr. u slučaju putovanja u inozemstvo, navodi kako je dobra ideja online ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja. Putno osiguranje pokriva, primjerice, troškove hitnog liječenja u slučaju nezgode, troškove hitnog liječenja u slučaju bolesti, prijevoz člana porodice u slučaju hospitalizacije duže od pet dana ili gubitak i kašnjenje prtljage, ovisno o ugovorenom paketu.

Prema informacijama koje je Feni dostavilo Udruženje osiguravajućih društava Federacije BiH od pojedinih svojih članica većina društava za osiguranje od kojih su dobili odgovore navode kako u svojoj ponudi nemaju „specijalni“ proizvod za osiguranje od „eventualne zaraze koronavirusom“ odnosno rizika nastanka zaraze ovim virusom.

Ipak pojedina društva za osiguranje nude određene vrste osiguranja koje su u vezi sa tim virusom. Tako neka društva iako ne nude osiguranje od rizika nastanka zaraze koronavirusom, nude osiguravateljsko pokriće za smrt prouzrokovanu tim virusom.

U nekim od društava, koronavirus je pokriven polisama dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i životnog osiguranja. Takvo dobrovoljno zdravstveno osiguranje nudi pokriće vanbolničkog liječenja i od posljedica koronavirusa, za svoje klijente kako sadašnje i buduće.

To znači da su polisom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pokriveni pregledi i lijekovi koji se u okviru liječenja koronavirusa mogu izvršiti vanbolnički. Osim toga, osiguranicima životnog osiguranja koji imaju ugovoreno osiguravajuće pokriće za slučaj smrti, u slučaju nastanka osiguranog slučaja uzrokovanog koronavirusom, isplaćuje se puna ugovorena osigurana suma.

Isplatom osigurane sume porodici osiguranika se pruža finansijska zaštita i pomaže da prebrode finansijske nedaće u teškim trenucima života, što zapravo i jeste smisao osiguranja, ističu se u odgovoru.

U nekim od društava navode da su njihovi proizvodi koncipirani tako da je COVID 19 (zarazne bolesti kao takve i/ili u slučaju pandemije/epidemije) ili uključeno u pokriće ili izričito isključeni putem uvjeta osiguranja za određeni proizvod. U okviru široke palete životnih osiguranja koja nude u pokriću je i smrt uslijed zaraze (COVID-19).

Većina društava za osiguranje u pravilu navode da kroz polisu putničkog zdravstvenog osiguranja ne uključuju pokriće od eventualne zaraze tokom boravka - službenog ili turističkog u nekoj od drugih zemalja, a koje bi podrazumijevalo medicinsku zaštitu i troškova liječenja za zarazu nastalu koronavirusom, ali ipak nude mogućnost da u slučaju smrtne opasnosti, garantuje pomoć osiguranoj osobi u situaciji u kojoj bi došlo do smrtnog ishoda bez nepotpune medicinske intervencije.

Pročitano 45 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Jeste li znali: – Bitka za Odžak 19.4.-25.5.1945.

Jeste li znali: – Bitka za Odžak 19.4.-25.5.1945.

Sredinom travnja 1945. godine, i probojem Srijemskog fronta, završne operacije...

Poljoprivrednici traktorima blokirali cestu Odžak – Orašje: Žele da obrađuju državno zemljište

Poljoprivrednici traktorima blokirali cestu Odžak – Orašje: Žele da obrađuju državno zemljište

Poljoprivrednici odžačkog kraja danas su u toj općini spriječili uposlenike...

Želite doživjeti stotu? Postoji dobar recept za to, a nije teško

Želite doživjeti stotu? Postoji dobar recept za to, a nije teško

Istraživanje regija u kojima ima najviše stogodišnjaka pokazalo je da...

Top namirnice za jači imunitet: Paprika, brokula, špinat, kelj...

Top namirnice za jači imunitet: Paprika, brokula, špinat, kelj...

Da biste jačali imunitet, važno je jesti uravnotežene i što...

Prehlada, gripa ili korona: Kako ih prepoznati i kako si pomoći?

Prehlada, gripa ili korona: Kako ih prepoznati i kako si pomoći?

Prehlada i gripa, pa i korona virus, mogu doći s...

ISTRAŽITELJICA TRIBUNALA SVJEDOČI

ISTRAŽITELJICA TRIBUNALA SVJEDOČI

“Oficiri VRS u presretnutim razgovorima svojim riječima govore o genocidu...

Postoji čak 15 tipova penisa! Doznajte koji je najčešći, a koji je omiljen među ženama

Postoji čak 15 tipova penisa! Doznajte koji je najčešći, a koji je omiljen među ženama

15 tipova penisa na koje ćete vjerojatno naletjeti u životu....

Vježba stvara majstora: Navike koje treba uvesti u seks i pet loših koje treba prekrižiti

Vježba stvara majstora: Navike koje treba uvesti u seks i pet loših koje treba prekrižiti

Osvježite seksualni meni. Možete se tijekom seksa vratiti uobičajenom scenariju,...

Prof. dr. Jahić: Malo je naučno potkrijepljenih informacija, svjedočimo manipulacijama i negativnoj politizaciji

Prof. dr. Jahić: Malo je naučno potkrijepljenih informacija, svjedočimo manipulacijama i negativnoj politizaciji

Iako pandemija izazvana koronavirusom traje nekoliko mjeseci, još nema dovoljno...

Stanje na cestama 02. 08. 2020

Stanje na cestama 02. 08. 2020

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da na duža putovanja krećete...

Liker od aronije

Liker od aronije

Slatki likeri svima su nam dragi. Iako je ljeto rezervisano...

Napici koje trebate piti kao želite skinuti kilograme

Napici koje trebate piti kao želite skinuti kilograme

Iako oglasi na internetu ponekad tvrde drugačije, ne postoji čaroban...

Smokva - biblijski cvijet kao moderna superhrana

Smokva - biblijski cvijet kao moderna superhrana

Smokva, iako tehnički spada u kategoriju cvijeća, jedna je od...