Ispiši ovu stranicu

Kupanje u bazenima, moru i rijekama sigurno od virusa korona

Ljeto se uvijek povezuje s vodom, bilo da se radi o moru, jezeru, rijeci, bazenu ili kadi.

"Nema podataka da se neko zarazio virusom korona putem vode", kaže profesorica Karin B. Mičels, predsjednica Odjela za epidemiologiju na UCLA-a Univerzitetu.

"Ne mogu reći da je rizik 100 odstotno nulti ali vam mogu reći da mi nikada ne bi palo na pamet da mogu dobiti kovid-19 iz bazena ili mora", kaže Paula Kanon, profesorica molekularne mikrobiologije i imunologije.

Na web stranicama koje daju savjete oko pandemije, piše da nema dokaza da se virus koji uzrokuje kovid-19 može prenijeti preko bazenske vode, kada, igrališta s vodom.

Hlor je u većini bazena dovoljan za deaktiviranje virusa. Stručnjaci kažu da nisu poznati prenosi bolesti vodom u rijekama, jezerima ili moru. Takođe, smatra se da je boravak na otvorenom manji rizik od zatvorenog prostora zbog slobodnog protoka zraka. "Čak da je to i teoretski moguće, morali bi popiti jezero da biste se možda zarazili", kaže profesorica Mihaels. Neki virusi žive u fekalnim tvarima koje dospijevaju u more kanalizacijom, ali dosadašnja istraživanja pokazuju da je glavni način prenosa kovid-19 respiratoran, a ne fekalno-oralan.

Do sada, nema podataka da je virus SARS-CoV-2 održiv u slanoj vodi. Nije sigurno ni da li je virus zarazan nakon što prođe kroz ljudski probavni sistem ili uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

(Telegram.hr)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće