Ispiši ovu stranicu

NIKOME NIJE JASNO ZAŠTO SE TO DOGAĐA

U nekim zapadnim zemljama smrtnost je veća od 10 posto, velika je drama u Beneluxu

Iako broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom raste sporije nego prije, a uz to je znatno povećan broj testiranja, postotak umrlih od ovog virusa u državama zapadne Europe je i dalje zabrinjavajući. U Belgiji i dalje smatraju da su kretanja prema očekivanjima i da bi broj zaraženih i umrlih bio znatno veći da nisu poduzete mjere ograničenja kretanja.

Bez obzira na mjere koje su poduzete do sada, broj žrtava koronavirusa raste i u zapadnim državama Europske unije, postotak u nekima od njih je blizu onog talijanskog, a neke su pretekle i Španjolsku. Do sada je u Belgiji umrlo 2035 pacijenata zaraženih koronavirusom, a potvrđeno je 22.194 slučajeva zaraze. Dakle, blizu 10 posto. Slično je i u Nizozemskoj, gdje je do sada registrirano 18.800 slučajeva zaraze i 1867 smrti uzrokovanih virusom. Blizu 10 posto smrtnih slučajeva u odnosu na broj potvrđeno ​zaraženih je i u Francuskoj gdje je 98000 zaraženih i 8911 umrlih. Francuskoj. U Velikoj Britaniji je broj umrlih veći od 10 posto. Zaraženih je trenutačno 51.000, a umrlih 5373 osoba.

Nejasno je zašto i je dalje tako velik postotak smrtnih slučajeva. Iz belgijskog kriznog stožera upozoravaju da je broj zaraženih vjerojatno znatno veći jer se do sada striktno testiralo samo one koji su pokazivali ozbiljne simptome. Sada se značajno povećava broj testiranja, a cilj je da uskoro bude oko 50 tisuća testiranja dnevno. Prioritet će pri tome biti testiranje liječničkog osoblja i umirovljenika u domovima. U Belgiji kao pozitivnu vijest vide porast broja izliječenih koji napuštaju bolnice i usporavanje rasta broja primljenih u bolnice. Time žele osigurati da tragični slučajevi ne budu posljedica nedostatka skrbi u bolnicama, a kapacitet bolnica na intenzivnoj njezi je još uvijek oko 50 posto.

Za sada Njemačka ima najnižu stopu smrtnosti u odnosu na potvrđeni broj zaraženih. U ovoj državi je zabilježeno preko 100 tisuća zaraženih, ali je broj mrtvih manji nego u Belgiji i Nizozemskoj, točnije 1810.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće