Ispiši ovu stranicu

Teorije zavjere: Ko nam je smjestio COVID-19?

Ljudska žudnja za samoobmanom žilavija je i od najtvrdokornijeg virusa.

Epidemiju korona virusa koja hara svetom tabloidi i srodni paramediji iskoristili su za ono što najbolje umeju – širenje teorija zavere.

Raznorazne teorije o velikoj svetskoj uroti protiv Srba već decenijama odlično uspevaju na našem medijskom polju, očigledno im prija neumereno paranoidna klima, tako da su maštovanke o poreklu bolesti COVID-19 pale na plodno, neumornim radom pripremljeno tlo. U najnoviju seriju paranormalnih objašnjenja pandemije, pored iskusnih stručnjaka u oblasti dezinformisanja i dežurnih konspirologa, uključili su se i razni političari, pa čak i neki predstavnici lekarske profesije.

Još krajem februara profesorka Medicinskog fakulteta, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju dr Danica Grujičić objavila je na svom FB profilu video u kojem je razotkrila zaveru: „98 posto obolelih su Kinezi, 99 posto umrlih su Kinezi. Šta nam to govori? Meni kao lekaru da se radi o specifičnoj vrsti biološkog rata, bez obzira ko šta pričao“.

U međuvremenu se ta slika drastično promenila, pa bi dr Grujičić mogla da revidira teoriju i da ustvrdi kako je u pitanju biološki rat protiv čitavog čovečanstva. U tom slučaju, zlokobni virus je najverovatnije nastao u nekim vanzemaljskim laboratorijama.

'Dio specijalnog rata protiv Kine'

Početkom marta tabloid Srpski telegraf popričao je sa popularnim pulmologom Branimirom Nestorovićem, koji u slobodno vreme nastupa kao komičar u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nestorović je stručno objasnio da je afera oko “najsmešnijeg virusa na svetu” isfabrikovana kako bi farmaceutske kompanije zgrnule milijarde na prodaji vakcina i lekova. U Večernjim novostima je epidemiolog dr. Radmilo Petrović još krajem januara ustvrdio da je “vrlo verovatno da je novi korona virus stvoren u laboratoriji kako bi se oslabila kineska ekonomija, koja je u ekspanziji”.

Teoriju o korona virusu kao delu antikineske zavere razvijao je u više navrata i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tvrdeći da je to “deo specijalnog rata protiv Kine”, te da je u Kini čuo kako “oni sumnjaju da to nije organskog porekla, već da je laboratorijski nastao”.

Ratni zločinac Vojislav Šešelj otišao je i korak dalje od svog nekadašnjeg koalicionog partnera. Gostujući u Jutarnjem programu na TV Happy, Šešelj je rekao da iza svega stoje “svetski centri moći” sa sedištem u Vašingtonu (konkretno: Komitet 100, Savet za spoljnu politiku, Trilaterala), da su to zapravo “svetske masonske centrale” koje “imaju za cilj da smanje stanovništvo sveta na manje od jedne milijarde”.

Zato je virus napravljen u američkoj laboratoriji, a na njegovom udaru treba da se nađu “Kina, Indija, neke afričke zemlje”, ali i “svi oni narodi koji se ne mogu prilagoditi američkoj hegemoniji i dominaciju” – Latinoamerikanci, žitelji arapskog sveta, Sloveni… Šešelju je u Jutarnjem programu sasluživao konspirolog Dejan Lučić tvrdeći kako “Zapad priprema biološki rat protiv Slovena i protiv Kineza” sa ciljem da se “broj stanovnika na planeti smanji na 500 miliona ljudi”.

Konspirološka regija

Ideju o nekakvim svetskim centrima moći koji stoje iza virusa podržava i dr. Nenad Kecmanović, dežurni promoter Dodikove politike. On je na portalu Novi Standard objasnio kako su “vladari iz sjenke” proizveli korona virus, kao alternativu Trećem svetskom ratu, te da im COVID-19 služi kao hibridno oružje protiv Rusije i Kine, ali i kao efikasno sredstvo za uništavanje penzionera u Evropi.

Slične teorije mogu se pročitati u brojnim srpskim tabloidima koji su pustili mašti na volju. Srpski telegraf piše da je koronu napravila grupa američkih milijardera na čelu sa Billom Gatesom, kako bi svrgli sa vlasti Donalda Trumpa. Informer citira ruskog lekara Leonida Rošalja koji kaže da je ovo “proba biološkog rata”, razni tabloidi navode tvrdnje američkog doktora Tomasa Cowana da je “5G mreža izazvala koronu”, njegov govor prenela je na svoj Instagram profil čak i Jelena Đoković; šire se teorije da je Kina stvorila virus kao biološko oružje protiv SAD-a, popularna je i varijanta da je virus stvoren i proširen iz SAD-a, kako bi se u masovnoj histeriji prikrilo da se američke vojne snage raspoređuju po evropskom kontinentu, i još trista čuda od istog zavereničkog brašna.

Nije Srbija izuzetak u širenju konspiroloških teorija na temu pandemije, i u regionu vrvi od sličnih teorija. Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković veli kako je “korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast” nekih zemalja, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla kaže da se virus pojavio u Kini kako bi kineska država povratila velike kompanije koje su se našle u rukama stranih investitora; Semir Osmanagić u Centralnom dnevniku na Face TV veli da je “virus korone patentiran 2015. godine, da je Wuhan namjerno izabran kao žarište, jer je taj grad središte razvoja bioloških oružja”, ali zna i lek za boljku – to su negativni joni u tunele Ravne ispod piramida u Visokom; Davor Domazet Lošo veli da se radi o “udruženom zločinačkom pothvatu protiv triju glavnih prepreka Novom svjetskom poretku”, a da će na udaru pošasti biti naročito vernici…

Ugrožavanje borbe protiv virusa

A nije ni region nikakav izuzetak, čitav svet je preplavljen raznim paranaučnim teorijama o korona virusu. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužuje vladare iz senke za virus, posebno Billa Gatesa, kao da je čitao domaće tabloide. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian sugerisao je da je korona virus u Wuhan dostavila američka vojska. Republikanac Tom Cotton uzvraća udarac, pa veli da je virus nastao u laboratoriji u Wuhanu. Na ruskom „Kanalu jedan” virus je povezan sa Donaldom Trumpom, a za njegov nastanak optužene su američke bezbednosne agencije i farmaceutske kompanije.

U Velikoj Britaniji su ipak bili najradikalniji, tamo su prešli sa teorija zavere na praksu, pa su u nekoliko gradova spalili stubove mobilne telefonije i zlostavljali inženjere, a sve zbog sumanute priče o 5G mreži kao uzročniku pandemije. Kad ne možeš da spaljuješ veštice, kao u stara dobra vremena, nisu loši ni telefonski stubovi, i ta vatrica je zauvar, daj šta daš.

Sve navedene teorije zavere su opovrgnute, što od strane Svetske zdravstvene organizacije i naučnih istraživača, što u ozbiljnim medijima, sa detaljnim naučnim objašnjenjima zašto tvrdnje konspirologa nisu istinite. Što reče Miloš Babić koji se na Univerzitetu Arizona bavi bioinženjeringom: “Ako znamo nešto o ovom virusu, znamo da on nije nastao veštački”. Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je izjavio: “Mi se u SZO-u ne borimo samo protiv virusa već i protiv trolova i teoretičara zavera koji potkopavaju naš odgovor”.

Medicinski stručnjaci iz nekoliko zemalja, njih 27, opovrgli su sve teorije o veštačkom poreklu covida-19 i u zajedničkoj izjavi rekli: “Svi zajedno snažno osuđujemo teorije zavere koje sugerišu da oboljenje covid-19 nema prirodno poreklo”, kao i da “teorije zavere samo izazivaju strah, glasine i predrasude koje ugrožavaju globalnu saradnju u borbi protiv virusa”. Uzaludna su sva naučna objašnjenja, jer uvek postoji veliki broj ljudi koji ozbiljnim naučnicima ništa ne veruje, čak ni u ovo krizno vreme kad nam je nauka potrebnija nego ikad, već svoje poverenje poklanjaju najluđim teorijama koje s činjenicama i istinom nemaju ama baš nikakve veze.

Laž kao alternativna istina

Teorije zavere o zaraznim bolestima nisu ništa novo, pojavljivale su se i ranije, recimo u slučaju HIV-a. Tada se, u okviru hladnoratovske antiameričke kampanje, pojavila teorija da je virus HIV-a nastao u američkoj laboratoriji. U knjizi SIDA i njene metafore Susan Sontag beleži istorijat teorije zavere po kojoj je virus HIV-a američko biološko oružje. Tekst u kojem se tvrdi da je američka vlada stvorila virus HIV-a u Fort Detricku, Maryland, u okviru istraživanja mogućnosti biološkog rata – objavljen je u sovjetskom nedeljniku Literaturnaja gazeta u oktobru 1985. godine, pozivajući se na indijski list Patriot kao izvor.

Priča je potom ponovljena na moskovskom radiju, odatle se raširila po celom svetu, a njeni odjeci se i dan-danas pojavljuju po medijima. I ne samo to, već je za izbijanje epidemije ebole u Africi optužena ista američka laboratorija. Što bi rekao Džoni Štulić: “Uvijek, uvijek ista priča”.

Popularnost teorija zavere mogli bismo pripisati našem dobu kojim vlada koncept post-istine, u kojem se laži nazivaju “alternativnim istinama”, a populistički lideri širom sveta pokazuju prezir prema nauci i znanju, ali mislim da bi to bilo nepravedno. Ni ranije epohe nisu bile imune na konspirologiju, setimo se samo da su Protokoli sionskih mudraca, nastali kao falsifikat dela Dijalog u paklu između Machijavellija i Montesquieuja Maurice Jolyja, ili Hitlerov Mein kampf svojevremno bili bestseleri.

U nacističkoj Nemačkoj na listi bestselera našlo se i četvorotomno delo Internacionalni Jevrejin Henryja Forda.

Bavarski iluminati i Sotonini sinovi

Teorije zavere popularne su još od kraja 18. veka, kad nastaju prva dela ovog tipa. Rodonačelnicima modernih političkih teorija zavere smatraju se jezuitski sveštenik Augustin Barruel i profesor na Univerzitetu u Edinburghu John Robison. Kako navodi Jovan Byford u knjizi Teorija zavere (Srbija protiv „novog svetskog poretka“), Barruel i Robison su napisali knjige o uzrocima Francuske revolucije, tvrdeći da su ovaj prelomni istorijski događaj “orkestrirali bavarski iluminati, tajno društvo ‘neprijatelja ljudske rase, Sotoninih sinova’”. Mitologija tajnih društava postojala je i ranije, ali su dela ovog dvojca postala izuzetno popularna i poslužila su kao “beskonačan izvor inspiracije za kasnije generacije teoretičara svetske zavere”.

Od tog doba do danas, sve teorije zavere zadržale su istu strukturu i liče kao jaje jajetu. Tu je uvek prisutan “stav da se društveni i istorijski događaji javljaju kao posledica pažljivo pripremljenog plana, koji je u tajnosti skovala grupa moćnih pojedinaca”. I uvek imaju isti osnovni iskaz – “da postoji tajanstvena snaga koja deluje iza naizgled stvarnih, vidljivih oblika političkog života”, kako kaže istoričar John Roberts kog citira Byford. Istoričar Ričard Hofstadter utvrdio je da teorije zavere predstavljaju politički ili retorički stil, da su one “pre svega način gledanja na svet i sopstvenog izražavanja”.

Tajanstvena zaverenička sila koja stoji iza istorijskih događaja se menja u različitim teorijama, to mogu da budu iluminati, masoni, Jevreji, bankari, komunisti, Vatikan, templari, Bilderberška grupa, boljševici, vlada u senci, bogati moćnici, razna tajna društva – ali struktura uvek ostaje ista.

Jednostavna objašnjenja za složene fenomene

Ta struktura je jasno vidljiva u svim navedenim teorijama o nastanku korona virusa.

Ko je sklon konspirologiji, on će sve pojave na svetu objašnjavati svetskom zaverom, pa i pandemiju COVID-19. Brojni su elementi koji teorije zavere čine privlačnim za mnoge ljude. Prvo, one daju vrlo jednostavna objašnjenja za izuzetno složene i komplikovane istorijske fenomene. Nema potrebe da čovek mesecima i godinama čita, uči, proučava, razmišlja kako bi razumeo neki događaj, konspirolozi već imaju odgovor, unapred, bez ikakve muke i intelektualnog napora.

Potom, teorije zavere jasno ukazuju na krivca i pronalaze žrtvenog jarca koji je odgovaran za sve nevolje, nesreće i zla na svetu. Što je zgodno, jer skida odgovornost sa gotovo čitavog čovečanstva, prebacujući je na jednu malu, dobro skrivenu grupu ljudi.

Teorije zavere stvaraju privid smisla i svrhe svega što se događa, ukidajući potpuno ulogu slučaja, mogućnost greške, beskrajno umanjujući značaj ljudske gluposti, neznanja, kratkovidosti, plitkoumnosti, blesavosti i sveopšteg švindleraja. Mnogo je lakše verovati da je COVID-19 napravljen u nekoj laboratoriji, nego se suočiti s činjenicom da epidemiolozi i ostali naučnici već decenijama ukazuju na mogućnost javljanja ovakvih pandemija, a najodgovorniji ljudi na svetu za to ne daju ni pet para i blesavo okreću glavu na drugu stranu, jer ulaganja u naučna istraživanja čiji će nam rezultati možda u nekoj budućnosti zatrebati ne donose trenutni profit.

Mistična sila koja upravlja svetom

Lakše je verovati da sudbina našeg sveta zavisi od nekih mnogo moćnih, supersposobnih zlih ljudi iz senke koji su u stanju da usmeravaju čitavu civilizaciju kud im se prohte, nego od bukvana, populista i autoritarnih vladara poput Donalda Trumpa, Viktora Orbana, Borisa Johnsona, Xija Jinpinga, Aleksandra Lukašenka i naših balkanskih liderčića.

Teoretičari zavere su, zapravo, optimisti. Ako je čovek stvorio COVID-19, onda tvorac virusa lako može da pronađe rešenje za ovaj problem, ako već nije napravio i vakcinu, samo to ne želi da obznani čovečanstvu, jer ciljevi vlade iz senke i “svetske masonske centrale” još nisu ispunjeni. To je mnogo optimističnija verzija događaja od ove realne u kojoj znamo da je virus nastao u prirodi, da je prešao sa životinje na čoveka, te da je za pravljenje vakcine potrebno najmanje 18 meseci, a nema ni stopostotne garancije da će naučnici u tome uspeti.

Retoričke figure svih teorija zavere – nevidljiva ruka koja povlači konce svetskih zbivanja, tajanstvena sila iza kulisa koja svime upravlja; tajni plan po kojem se odvijaju događaji na planeti; mistična sila koja stoji iza vidljivih pojava i upravlja svetom – sve to zvuči odnekud poznato, kao da smo sve to negde ranije čuli. Zapravo i jesmo. Na sličan način su vekovima teolozi i crkveni pisci opisivali – Boga. Bog je bio ta nevidljiva sila koja upravlja svetom, po sopstvenom planu koji je od nas skriven, a koji se zove Božje proviđenje ili promisao.

Sveti Jeronim je učio da se sve na svetu “događa u skladu sa božanskim odlukama”; Jean Calvin da ne postoji slučaj, već da “uređenje ljudskih stvari govori tako jasno o Božjem proviđenju”, blaženi Augustin kaže da „pod upravljanjem božanskog proviđenja ništa ne biva bez razloga, makar da je sam razlog skriven od nas“; sveti Jovan Damaskin piše: “Promisao je Božja volja, koja sve sadrži i svime razumno upravlja”…  “Ništa se ne događa, niti će se dogoditi, niti se dogodilo bez visokog upravljanja onoga koji je od samog početka bio tvorac svakovrsnih uzroka ‘koji je zauvek sudija u okretanju neba’”, piše Jean Delumeau pozivajući se na teologa Guillaumea Budea.

Konspirologija kao vulgarizacija teologije

Svetom teologa upravljao je dobri Bog, starajući se o svekolikoj tvorevini, po božanskom planu čiji je cilj bilo spasenje čoveka i čitave vaseljene. Univerzum konspirologa je negativ ideje o Božjoj promisli, to je svet lišen Boga kojim upravljaju zle nevidljive sile, po tajanstvenom planu koji za cilj ima uništenje većeg dela čovečanstva, izazivanje patnje miliona ljudi, ili sprovođenje apsolutne tiranije nad čitavom planetom.

U tom desakralizovanom svetu više nema mesta ni za đavola, mada teorije zavere daju tajnim zavereničkim grupama natprirodna svojstva koja više pristaju Knezu tame, nego običnim ljudskim bićima. To je svet tuđ i strašan čoveku, svet u kojem svaka pojava može lako da se preinači u nešto jezivo i neprijateljsko, u njemu opasnosti vrebaju sa svih strana, a apokalipsa samo što nije stigla.

U tom paralelnom univerzumu lekari žele da vam vakcinišu decu kako bi ih razboleli, naučnici vas lažu da je Zemlja okrugla, Neil Armstrong nikada nije nogom kročio na Mesec, HIV i ebolu je stvorila CIA, tragovi koje avioni ostavljaju po nebu su deo tajnog plana za istrebljenje čovečanstva, Jugoslavijom je vladao Titov dvojnik, Hitler je preživeo rat i eno ga u Argentini, George Soros upravlja svetskom vladom u senci, zli Zapad se zaverio protiv Srba kako bi im promenio nacionalni identitet, a virus COVID-19 je sto posto nastao u tajnoj laboratoriji, samo se još pouzdano ne zna da li je laboratorija kineska ili američka.

Pandemija korona virusa će doći i proći, kao i sve pandemije do sada. Ostaviće iza sebe patnju i smrt, nesreću i tugu, ali i nadu da ćemo postati bolji i solidarniji, da ćemo nakon ove pošasti stvoriti bar malo drugačiji i humaniji svet. Teorije zavere neće proći, postoji samo tanušna mogućnost da će biti na malo lošijem glasu nego do sad. Ljudska žudnja za samoobmanom žilavija je i od najtvrdokornijeg virusa.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće