Ispiši ovu stranicu

SEKS U VRIJEME PANDEMIJE: ŠTO SE I S KIM SMIJE, A ŠTO NIJE POŽELJNO

Stručnjaci odgovaraju na pitanja koja je mnogima neugodno postaviti

Mogu li se zaraziti koronavirusom ako se upustim u seksualni odnos sa zaraženom osobom? Možda vam je bilo neugodno postaviti ovo pitanje, a kako bi razlučili činjenice od mitova, novinari BBC-ja pitali su stručnjake.

Doktor Alex George je liječnik hitne medicine i bivši natjecatelj realityja Love Island. Alix Fox je novinar koji često obrađuje temu seksualnosti. Njih su dvojica u BBC-jevom podcastu odgovorili na neka od pitanja o seksu u doba korone.

Je li sigurno upuštati se u seksualne odnose u doba epidemije koronavirusa?

Dr. Alex: - Ako ste u vezi, živite s tom osobom, dijelite isti prostor, epidemija ne bi trebala utjecati na vašu situaciju. Međutim, ako netko od vas dvoje ima simptome koronavirusa, onda biste se trebali pridržavati mjera distanciranja i izolacije čak i u vlastitom domu. Idealno bi bilo kad biste mogli držati razmak od dva metra, no to često nije moguće.

Alix Fox: - Također, važno je ne pretpostaviti da će i vaš partner imati tek blage simptome ako ih i vi imate. Znači, ako imate bilo kakve simptome, pokušajte se držati podalje od svojeg ljubavnika ili ljubavnice.

A što je sa seksom s nekom novom osobom?

Dr. Alex: - U ovom trenutku ne bih preporučio upuštanje u odnos s novim partnerom jer tako riskirate zarazu.

Alix Fox: - Ne zaboravite i da neki nositelji virusa uopće nemaju simptome. Čak i ako se osjećate posve dobro, možete nekome prenijeti virus, a taj ga onda može prenijeti dalje preko bliskog kontakta, ljubljenja i slično.

Poljubio sam nekoga koga sam nedavno upoznao i kod te su se osobe razvili simptomi? Što da radim?

Dr. Alex: - Ako ste poljubili ili bili u bliskom kontaktu s nekim tko možda ima koronavirus, svakako se samoizolirajte. Pratite eventualnu pojavu simptoma, a ako ih primijetite, budite posebno pažljivi. Nazovite nadležne službe ako vam se stanje pogorša.

Alix Fox: - Ponašajte se odgovorno i prema drugima i prema samome sebi. Ako imate simptome, a nedavno ste nekoga poljubili, budite iskreni, nazovite ga i dajte mu to do znanja. Trebali biste se samoizolirati čak i ako vi nemate simptome, a ta osoba ima.

Prije koronavirusa nisam koristio kondome pri odnosu s partnerom. Trebam li sada početi?

Alix Fox: - Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome zašto ste koristili kondome. Ako ih niste koristili jer ste oboje testirani i negativni na spolno prenosive bolesti ili ste u heteroseksualnoj vezi prije menopauze i koristite neki drugi oblik kontracepcije, onda vam kondomi ne trebaju. Ali ako ste koristili kondome jer ste se oslanjali na metodu prekinutog snošaja ili riskirate sa spolno prenosivim bolestima, tada je još važnije da počnete koristiti kondome.

Mogu li dobiti koronavirus dodirujući nečiji penis ili vaginu?

Dr. Alex: - Ako ćete si međusobno dodirivati genitalije, tad je prilično izvjesno i da ćete se ljubiti - a poznato je da se virus prenosi slinom. Svaka mogućnost transfera virusa - s vaših usta na ruke, na genitalije, na nečiji nos ili usta - povećava i mogućnost zaraze. Zato svaki kontakt moramo svesti na minimum. I zato je važno nemati kontakt s osobom s kojom ne živite.

Kako održati vezu u vremenima poput ovih? Ne želim biti sam u ovakvom trenutku.

Alix Fox: - Ova čitava pandemija nagoni ljude da ponovno analiziraju što to znači 'dobar seksualni život' i ugodan i zadovoljavajuć odnos. Čuo sam da neki ljudi jedni drugima pišu erotske pričice jer su zbog karantene zatvoreni podalje od svojeg partnera pa na taj način pokušavaju doskočiti odvojenosti. Ljud znaju biti jako kreativni. Ako upotrijebite maštu, možete imati jako dobar seksualni odnos s nekim tko vam nije blizu. No, sada će neki shvatiti i da imaju različit libido od svog partnera. Na primjer, ako ste se prije viđali jednom tjedno, a sada ste zatvoreni pod istim krovom. Možda ćete otkriti da želite seks onda kad vaš partner ne želi ili obratno. Važno je da o svemu razgovarate na uvažavajuć i iskren način. To što živite zajedno, ne znači da imate pravo na seks kad god vam se prohtije. A za sve one koji su s partnerom, no nije im dobro i osjećaju da ih se prisiljava na seks, postoje nadležne službe kojima se treba obratiti.

Jesam li u većem riziku da dobijem koronavirus ako imam HIV?

Alix Fox: - Doktor Michael Brady iz Zaklade Terrence Higgins dao je o ovom pitanju dobar savjet. Ako već uzimate redovite lijekove zbog HIV-a, nalazi su vam dobri i virus se ne može detektirati, tada se ne smatra da imate oslabljen imunološki sistem. To znači da niste u većem riziku da se zarazite koronavirusom. Znači, ako ste HIV pozitvni, nastavite uzimati svoje lijekove. Pridržavajte se istih pravila kao i svi drugi kad su u pitanju stvari poput izolacije.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće