Ispiši ovu stranicu

BRZI TESTOVI ZA KORONAVIRUS OTKRIT ĆE ZARAZU ZA SAMO 10 MINUTA

Istražili smo kakve sve vrste testova postoje i kako točno funkcioniraju

Osobama kod kojih se taj test pokaže pozitivan, bit će nužna još jedna potvrda pomoću druge vrste testova, objašnjava prof. Alemka Markotić

Mi smo u Hrvatskoj višestruko povećali broj testiranja u odnosu na prije nekoliko tjedana, kaže prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Prof. Markotić najavljuje da će i kod nas uskoro biti ispitani novi, tzv. serološki testovi. - Riječ je o brzim, tzv. point-of-care testovima.

Pojednostavljeno rečeno, oni su slični testovima za trudnoću. Na osnovi uzorka krvi ili nekog tjelesnog seruma, za deset ili 15 minuta dobijete nalaz je li netko pozitivan ili negativan. To su testovi na protutijela, molekule koje stvara imunološki sustav kao odgovor na napad virusa - pojasnila je prof. Markotić. Dodala je kako dosad nije bilo seroloških testova za SARS-CoV-2.

- To su prvi testovi i potrebno je neko vrijeme za njihovu validaciju. Oni su važni kako bi se proveo širi opseg testiranja, posebno kod djelatnika u zdravstvenom sustavu. No, kod osoba kod kojih se taj test pokaže pozitivan, bit će nužna još jedna potvrda pomoću molekularnih ili PCR testova - dodala je prof. Markotić.

Puni opseg

Nabavom novih dijagnostičkih testova za Covid-19, Hrvatska se pridružuje krugu zemalja koje pokušavaju identificirati puni opseg epidemije, a ne samo pojedinačne slučajeve zaraze.

- Ugrubo, postoje tri vrste testova na viruse općenito, pa time i za novi koronavirus. Prvo su tzv. PCR testovi, koji potvrđuju prisutnost virusne genetičke informacije u testiranom uzorku korištenjem istog principa koji i sve naše stanice koriste da bi umnožile našu DNK. PCR je engleska kratica za lančanu reakciju polimerazom. Polimeraza je enzim koji u svim živim stanicama ima ulogu kopiranja molekule DNK, tako da po uzorku u jednom lancu ove dvolančane molekule sastavlja drugi lanac.

PCR testovi mogu se koristiti i za RNK viruse kao što su HIV, virus gripe ili koronavirus, a ovim se postupkom potvrđuje prisutnost virusne genetičke informacije, što znači da možemo vidjeti postoji li prisutnost akutne infekcije, sa zdravstvenim simptomima ili bez njih. Ako nema akutne infekcije, dakle prije zaraze ili nakon izlječenja, ova pretraga dat će negativan rezultat - pojasnio je molekularni biolog Kristian Vlahoviček, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

- Druge dvije vrste testova su imunokemijski ili serološki, a temelje se na specifičnom prepoznavanju antigena protutijelom. Protutijela su velike molekule imunološkog sustava koje naš organizam sintetizira kako bi prepoznao strana tijela. Prepoznavanje se odvija po sistemu ključa i brave, to jest da bi protutijelo dobro prepoznalo neku stranu česticu kao što je vršak virusa, mora svojim oblikom biti dobro prilagođeno da bude dovoljno specifično i osjetljivo.

Takva protutijela moguće je razviti i u laboratoriju, međutim, ovaj postupak je izrazito kompliciran i dugotrajan jer se specifičnost postiže pokušajem i pogreškom. No, jednom kad imamo razvijena protutijela, možemo ih relativno brzo umnožiti i koristiti za detekciju virusa. Test protutijelima na virus također daje informaciju o akutnom stadiju infekcije jer se detektira prisutnost virusa. Kao i PCR test, i ovaj će pokazati negativan rezultat prije infekcije i nakon ozdravljenja - rekao je Vlahoviček.

Prepoznavanje

Osvrnuo se i na drugu vrstu seroloških testova.

- Isto kako smo razvili protutijela na čestice virusa, možemo protutijelima detektirati i protutijela koje je naš organizam razvio jednom kad je proizveo imunost prema virusu, odnosno kad ga je prebolio ili je nekad u prošlosti bio u kontaktu s njime. Ovaj postupak još je složeniji jer je dodatno teže postići osjetljivost prepoznavanja. Međutim, ovakav serološki test nam daje informaciju jesmo li nekad bili u kontaktu s virusom i bit će pozitivan i nakon što smo preboljeli infekciju, odnosno sve dok imamo razvijenu imunost na virus - naglasio je Vlahoviček.

Naglašava kako PCR testovi zahtijevaju više vremena i opreme jer je potrebno u laboratoriju umnožiti genetičku informaciju virusa da bismo je mogli “vidjeti” i detektirati. - Serološki testovi su mnogo brži i zahtijevaju puno manje postupaka i aparature u laboratoriju, a neki od njih mogu onda imati i oblik kućnog testa koji u samo nekoliko minuta, bez posebnog stroja za ispitivanje, daje rezultat.

Polako se pojavljuju ovakvi brži serološki testovi, no još nema dovoljno informacija o tome koliko su pouzdani. Trenutno su u optjecaju uglavnom testovi zasnovani na metodi PCR i zasad je PCR daleko najpouzdanija metoda za potvrdu virusne infekcije - zaključio je Kristian Vlahoviček.

Abbottov test: visokoautomatizirani postupak iz male, prijenosne “kutijice”

- Test koji su razvili u kompaniji Abbott i koji u vrlo kratkom vremenu može detektirati virus, također, koristi PCR kao metodu detekcije. To znači da su vam i dalje potrebne kemikalije koje će razbiti virus te stroj koji će umnožiti i detektirati virusne gene. Ono što je u pristupu koji koriste Abbott i njemački Bosch ubrzalo postupak jest priprema i pakiranje svih potrebnih kemikalija u kompaktni ‘laboratorij u kutijici’, koji objedinjuje sve postupke u robotizirani slijed i zahtijeva minimalno rukovanje uzorkom.

Takve kutijice, baš kao izmjenjiv toner u printeru, ubace se u mali i kompaktan stroj koji onda obavi pokus umjesto čovjeka. I zbog toga što je stroj za takav postupak minijaturiziran, može se postaviti na mnogo više mjesta i proširiti potencijal za testiranje. Također, takve visokoautomatizirane postupke mogu obavljati i manje stručni djelatnici, pa se i na taj način postiže ubrzanje - ustvrdio je Vlahoviček.

Radi se bris grla ili testiraju krv i tjelesni serumi

Molekulski ili PCR testovi

- potvrđuje prisutnost virusne genetičke informacije, što znači da možemo vidjeti postoji li prisutnost akutne infekcije, sa zdravstvenim simptomima ili bez njih. Ako nema akutne infekcije, dakle prije zaraze ili nakon izlječenja, ova pretraga će dati negativan rezultat

- uzima se bris grla ili pluća

- potrebno je barem nekoliko sati da se dobije rezultat, no postoje i automatizirani testovi koji su brži

- vrlo pouzdan

Serološki (imunokemijski) testovi protutijelima na virus

- potvrđuje prisutnost virusa te daje informaciju o akutnom stadiju bolesti. Kao i PCR test, i ovaj će pokazati negativan rezultat prije infekcije i nakon ozdravljenja

- uzima se uzorak krvi ili nekog tjelesnog seruma

- potrebno je kratko vrijeme da se dobije rezultat

- zasad ne znamo koliko je pouzdan

Serološki testovi protutijelima na protutijela

- detektira protutijela na protutijela koje je naš organizam razvio jednom kad je proizveo imunost prema virusu. Daje nam informaciju jesmo li nekad bili u kontaktu s virusom i bit će pozitivan i nakon što smo preboljeli infekciju

- uzima se uzorak krvi ili seruma

- potrebno je kratko vrijeme da se dobije rezultat

-  zasad ne znamo koliko je pouzdan

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće