Ispiši ovu stranicu

BMW razvija upravljač koji može mijenjati oblik

BMW radi na novoj tehnologiji koja će omogućiti upravljačima da mijenjaju oblik. Patenti otkrivaju da će BMW-ov upravljač moći mijenjati svoj tradicionalni oblik u ovalni oblik pomoću zasebnih dijelova. Ova tehnologija će omogućiti više prostora za vozača kada automobil bude u autonomnom modu. Iz BMW-a su tvrdili da će njegov neobičan oblik omogućiti vozaču da lakše prepozna ugao upravljanja.

Bavarska kompanija je u prošlosti imala neke inovacije kada je riječ o upravljačima. Njen Vision iNext koncept predstavljen 2018. godine na Sajmu automobila u Los Angelesu imao je upravljač u obliku kvadrata dizajniran tako da vozaču omogući jednostavno prebacivanje između autonomnog i aktivnog moda vožnje.

Taj upravljač bi trebao biti dio iNext produkcijskog automobila koji će se pojaviti naredne godine, a koji bi mogao nositi iX5 oznaku. BMW je već saopćio da će upravljač sljedećeg iNext modela biti opremljen optičkim vlaknima koja će omogućiti da vozač zna kada su autonomni modovi vožnje dostupni za korištenje te ga upozoriti u situacijama kada mora preuzeti kontrolu nad vozilom.
Međutim, novi patenti su pokazatelj da BMW namjerava otići korak naprijed kada je riječ o upravljaču, a dizajn podržavaju i eksperti za sigurnost.

Prije tri godine su istraživači s Univerziteta Oxford proveli testova pomoću testnog riga s robotskim upravljačem koji može mijenjati oblik. Testovi su pokazali da su vozači nakon upozorenja da preuzmu kontrolu nad vozilom reagovali brže u slučaju upravljača koji mijenja oblik u odnosu na upravljač koji koristi LED svjetlosno upozorenje.

Novi BMW-ov upravljač ćemo u automobilima vjerovatno vidjeti tek za nekoliko godina.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće