Ispiši ovu stranicu

Opušci ispuštaju toksične kemikalije danima nakon što su ugašeni

Odurna navika sebičnih ovisnika koji i dalje svjesno šire svoju toksičnost. Ipak, ovakvo masovno trovanje nije problem jer je zanimljivije da vas „truje netko drugi“ kao u „chemtrails“ teoriji.

Opušci ispuštaju štetne kemikalije u zrak mnogo duže nego što je itko mogao zamisliti, pokazuju nova istraživanja provedena za američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA).

Čak i kad se cigareta ugasi i ohladi, opušak će i dalje emitirati štetne spojeve; u samo prva 24 sata ugašeni opušak će proizvesti 14 posto nikotina koji bi ispustila upaljena cigareta.

Iako će mnogi biti svjesni opasnosti pasivnog pušenja (gdje se toksične tvari uvlače u tkanine i zadržavaju se na zidovima i namještaju), do sada su zanemareni nevidljivi toksini koje ispuštaju opušci dugo nakon pušenja cigarete.

Primjerice, upravo je tijekom ove studije utvrđeno da je oko 50 posto nikotina i triacetina izlazilo iz opušaka najmanje pet dana nakon gašenja.

„Bio sam apsolutno iznenađen“, kaže inženjer zaštite okoliša Dustin Poppendieck iz Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) Sjedinjenih Država. „Brojevi su značajni i mogli bi imati značajne posljedice kada se opušci odlažu u zatvorenom prostoru ili u automobilima.“

Istraživači su u svojoj studiji stavili 2100 netom ugašenih cigareta u komoru od nehrđajućeg čelika. Cigarete je ‘pušio’ stroj koji je oponašao pušače.

Nakon toga opušci su ostavljeni da se polako sami ugase prije nego li se krenulo s testiranjem. Tim je potom izmjerio količinu osam toksina koje su opušci emitirali u različitim uvjetima vlažnosti i temperature unutar testne sobe. Što je viša temperatura u sobi, to je više kemijskih spojeva koji se emitiraju.

Drugim riječima, pušači i nepušači podjednako su mogli podcjenjivati ukupnu izloženost otrovnim kemikalijama koje ispuštaju opušci, ističući nevidljivu i dugotrajnu prijetnju koju predstavljaju neaktivne cigarete.

Procjenjuje se da se svake godine u svijetu proizvede pet trilijuna opušaka, od kojih se mnogi nepravilno odlažu i mogu otpustiti te štetne kemikalije u zrak i zemlju.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće