Ispiši ovu stranicu

Na kojoj podlozi korona virus najduže opstaje? Odgovor će mnoge zabrinuti!

Jedna zaražena osoba korona virusom otprilike zarazi u prosjeku 2 ili 2,5 osoba, to je više nego kod virusa gripa, čija je mogućnost prenošenja na oko 1,5 pa možda čak i manje osoba

O posljednjim naučnim saznanjima vezanim za novi korona virus, načinu njegovog prenošenja i mjerama zaštite, za Al Jazeeru Balkans govorila je virusolog Ana Banko.

“Ono što većina svakako već sada zna jeste kako se korona virus najlakše i najbrže prenosi sa osobe na osobu, a to su kašljanje, kihanje, glasniji govor, kada se virisu širi kapljičnim putem”, objasnila je Banko.

“U zraku korona virus opstaje oko tri sata, na bakru oko četiri sata, a na papiru i kartonu čak 24 sata”.

Ono što je svakako zabrinjavajuće jeste da, prema dosadašnjim saznanjima korona virus najduže živi na plastici i nehrđajućem čeliku, čak dva do tri dana. To nas navodi na zaključak da su i mobilni telefoni, koji su mahom od plastike, idealna podloga za “preživaljavanje” korona virusa.

Ono što još ne znamo, kaže Banko, da li je ta količina koja se zadrži primjerice na kartonu 24 sata dovoljna da nas zarazi.

Najopasnija stvar kod korona virusa je što prenosilac nerijetko ne zna da ga ima, nema simptome, ali zarazi ljude oko sebe.

“Jedna zaražena osoba korona virusom otprilike zarazi u prosjeku 2 ili 2,5 osoba, to je više nego kod virusa gripa, čija je mogućnost prenošenja na oko 1,5 pa možda čak i manje osoba. Ali, i dalje je prenosivost korona virusa puno manja, recimo, nego kod malih boginja, jer zaražena osoba tim virusom zarazi čak 15 drugih”, kazala je između ostalog Banko.

Pogledajte njena objašnjenja...

 

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće