Ispiši ovu stranicu

Ekstremi, oluje i vrućine: AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće

U nastavku ovoga tjedna i početkom sljedećega vrijeme će biti još stabilnije i mirnije, uz dosta sunčanog vremena i toplije, ali u unutrašnjosti u petak i subotu uz česte temperaturne minuse, ponegdje i mraz, navaljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je danas prognozu za proljeće za cijelu Europu. Najavljuju kako će se iznadprosječno toplo vrijeme nastaviti u većem dijelu Europe, ali i kako nas čekaju razdoblja ekstremnih vremenskih uvjeta i oluja.

Nakon zime koju nije obilježilo dugotrajno hladno vrijeme, proljeće će nastaviti taj trend u cijeloj Europi.

Dok se za cijeli kontinent predviđaju prosječne ili iznadprosječne temperature, najduža razdoblja topline osjetit će se od Pirinejskog poluotoka pa sve do Njemačke i južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

"Oni koji provode vrijeme vani morat će se pripremiti na rani početak sezone alergija jer produljena toplina uzrokuje rano cvjetanje bilja i povećanje peludi", rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Toplina će se u nekim zemljama pretvoriti u neugodnu vrućinu pred kraj proljeća.

"Očekujem da će se dijelovi Portugala i Španjolske tijekom svibnja osjećati kao da su usred ljeta", rekao je Roys. "Lokacije u unutrašnjosti mogu očekivati više dana s temperaturama blizu ili iznad 32 Celzijeva stupnja".

Na najtoplijim mjestima u Španjolskoj moguće će biti temperature i do 38 stupnjeva krajem svibnja ili početkom lipnja.

U Londonu će najviše temperature vjerojatno ići do 27 stupnjeva prije kraja svibnja.

"Visoke temperature mogu prelaziti 30 stupnjeva od Pariza do Berlina tijekom druge polovice svibnja", rekao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Što čeka BiH i Hrvatsku?

Jedan od rijetkih dijelova Europe koji će imati normalne ili malo povišene količine oborina tijekom proljeća je Balkan, piše AccuWeather.

Najkišovitiji dio proljeća očekuje se tijekom ožujka i početkom travnja, kada će na tom području biti mnogo oluja koje će donijeti velike količine oborina i dovesti do poplava.

"Lokalne poplave stvarat će probleme, ali sve u svemu, obilne kiše bit će dobrodošle uoči ljetnih mjeseci koji će vjerojatno biti suši od prosjeka", napominje se u prognozi.

Tijekom ožujka je u najvišim dijelovima moguć i snijeg, koji bi mogao dovesti do poremećaja u prometu diljem regije.

Olujni sustavi koji će zahvaćati ovo područje vrlo će vjerojatno stvarati vrlo jake grmljavinske oluje, napominju meteorolozi AccuWeathera. "Postoji opasnost od poplava i razornih vjetrova", dodaje se.

Kraljem proljeća, u svibnju, očekuje se mirnije i suše vrijeme s iznadprosječno visokim temperaturama od Italije pa sve do Rumunjske i Grčke.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće