Ispiši ovu stranicu

Cyber kriminal je veća prijetnja nego ikada prije: Možemo li se zaštititi od krađe podataka

Pojam phishing označava pokušaj krađe ličnih podataka posredstvom web stranice, e-maila, SMS-a, pa čak i poziva. Ovaj pojam se može prevesti kao “pecanje”, jer tako prevaranti nastoje “upecati” vaše podatke, koje mogu zloupotrijebiti u različite svrhe ili ih prodavati.

Više nije dovoljno ignorirati sumnjive linkove i uzdati se u pismenost ili rječitost osobe koja iz vas pokušava izvući željenu informaciju kao znak da nešto nije u redu. Cyber napadi i pokušaji krađe identiteta su postali veoma složeni i sofisticirani, do te mjere da ne možete biti sigurni u ničiju vjerodostojnost. Posljednji trend su takozvane korporativne prevare, kada dobivate e-mailove koji su navodno od vaših kolega, potpisani njihovim imenom i funkcijom koju obavljaju, ali je, zapravo, riječ o lažnom predstavljanju.

Koliko god pazili, u nekim slučajevima to neće biti dovoljno

Svjetske korporacije i različite organizacije prepoznale su koliku opasnost predstavljaju informacije koje dospijevaju u pogrešne ruke, pa će se sve više novca ubuduće ulagati u obuku zaposlenih kako prepoznati različite načine online prevare i izboriti se s njom.

Pitanje je kakve će rezultate ovakav tip obuke pružiti. Cyber kriminal je znatno napredovao i danas mu jedinu prepreku predstavlja tehnologija namijenjena spriječiti bilo kakav pokušaj hakerskog napada. Dok bi za korisnike interneta bilo korisno naučiti prepoznati pokušaj prevare, odnosno, krađe podataka, za one veće i okrutnije napade jedina obrana su programi kreirani upravo u ovakve svrhe, prenosi Klix.

Sve su učestalije greške kojih nismo ni svjesni dok ne bude kasno

Istraživanja su pokazala da prevaranti uspiju obmanuti tek 3% potencijalnih žrtava uz pomoć uobičajenih poruka namijenjenih za “pecanje” podataka, dok u daleko sofisticiranijim napadima više od 70% ljudi je uspješno prevareno. Za većinu korisnika, težak je zadatak prepoznati pažljivo napisan e-mail koji je ustvari mamac za krađu identiteta.

Podrazumijeva se da je jako važno ispitati e-mail adresu svakoga ko vam šalje poruke, osobito ako primijetite da su vam riječi ili ton kojim vam se ta osoba obraća pomalo sumnjivi. Baraccuda, američka kompanija za cyber sigurnost, tvrdi da svaka deseta osoba klikne na e-mail koji šalju prevaranti, navodi Scientific American.

Iako ne postoji višenamjenska formula za prepoznavanje pokušaja prevare, stručnjaci nalažu da bismo se trebali voditi uzrečicom: “Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, onda vjerovatno i nije istinito”.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće