Ispiši ovu stranicu

Prema novoj prognozi ECMWF-a zima u Europi je gotova

U dosadašnjem dijelu klimatološke zime koja je počela 01.12. još nismo imali niti jednu zimsku ciklonu, a samim time nije bilo značajnijeg snijega, pa čak ni u većem dijelu gorja.

Prema izvještaju DHMZ-a, jutros je na tek 5 lokacija u Hrvatskoj izmjeren mjerljiv snježni pokrivač, a najviše ga ima na Zavižanu, tek 5 centimetara koji će brzo okopnjeti. Nizine unutrašnjosti zemlje ove zime zabilježile su tek jedno kratkotrajno padanje snijega, a središnja Istra nije imala čak ni susnježicu.

I temperaturno gledajući osjetno smo iznad prosjeka, naročito u gorju i na Jadranu. Nizine unutrašnjosti Hrvatske od temperaturnih ekstrema “spasila” je dugotrajna inverzija, no uslijed sve jačeg sunca i vjetra ona će u idućim tjednima biti rjeđa pojava.

Prve zime nema ni u Moskvi. Kao što možemo vidjeti u 10-dnevnoj prognozi, rusku prijestolnicu očekuje tek kratkotrajno zahladnjenje, a onda će ponovno zatopliti. I ono malo snijega što padne brzo će okopnjeti. Kako onda da naš dio kontinenta očekuje pravu zimu ako snijega nema ni u Moskvi?

Tjedne prognoze upućuju – zima je gotova!

Prema danas objavljenoj mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, zima u Europi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 01.03. i početka klimatološkog proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji otkuda nam stižu pravi zimski prodori.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da ne bude ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.

Znalci će svakako primijetiti i iznimno kompaktan polarni vrlog o čemu smo pisali još 05. siječnja. Globalna cirkulacija po očekivanju sezonskih prognoza tako je posložena da dio vrtloga konstantno zahvaća i Atlantik, što omogućuje stalno obnavljanje ciklona na tom području. U takvoj situaciji ozbiljniji zimski scenariji u Europi nisu izgledni do daljnjega. Možda tek na proljeće kada slijedi sezonsko slabljenje vrtloga, ali kome tada treba hladnoća i snijeg? (P.R./IM).

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće