Ispiši ovu stranicu

Što više zrači: Mobitel, utičnica ili rendgen?

U današnje vrijeme ne možemo zamisliti život bez tehnologije koja nas okružuje.

Svakodnevno koristimo mobitele, računala i mnoge druge gadgete, a i ne znamo koliko zapravo ta tehnologija zrači i time narušava naše zdravlje.

Korištenje mobitela samo 15 minuta dnevno za razgovor štetno je za zdravlje i povećava rizik oboljenja od raka mozga. Držanje mobitela blizu tijela općenito je štetno za zdravlje zbog velike količine radijacije. Zato je spavanje blizu mobitela izuzetno opasno i štetno.

No, veliki dio zračenja zapravo dolazi iz utičnice. Do radijacije iz utičnice dolazi zbog povezanosti utičnice s cjelokupnim mrežnim sustavom kuće. Čak i ako ništa nije spojeno u utičnicu, ona sama proizvodi velike količine radijacije koja je štetna za zdravlje. No, kada je u utičnicu spojen neki uređaj, zračenje je dvostruko jače nego dok je uređaj samostalan.

Rendgen je najčešća radiološka i zdravstvena pretraga koja se zapravo sastoji od samog zračenja. No rendgen sam po sebi ne zrači toliko koliko zrače druge radiološke pretrage. Zbog njegova malog zračenja sasvim je sigurno i nekoliko puta godišnje ići na rendgenski pregled ako za to postoji medicinski razlog.

Iako se općenito smatra da mobiteli najviše zrače, zapravo su utičnice te koje imaju najveću razinu radijacije i najštetnije su za zdravlje. Kako biste smanjili zračenje utičnica, iskopčajte sve uređaje koje ne koristite i ugasite sve uređaje tijekom noći.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće