Ispiši ovu stranicu

Koja čokolada je zdravija - mliječna ili tamna?

Zaista je teško zamisliti svijet bez čokolade.

Ova namirnica poboljšava pamćenje, smanjuje upale, održava srce zdravim i popravlja raspoloženje. Nažalost, neće svaki oblik ovog omiljenog slatkiša donijeti iste beneficije. Idući put kada ćete stajati ispred police čokolade, mislite na ove stvari.

Što je više čokolada obrađena to više gubi svoje kvalitete koje ju čine zdravom, kako piše msn.com. Puno dobrih stvari koje čokolada čini dolaze iz flavanola (nutrijenti pronađeni u kakau) koji imaju antioksidanski učinak - i gorak okus. Kako se fermentira, alkalizira i prži da bi se neutralizirao okus, ti flavanoli nestaju. Tamna čokolada sadrži minimalno 35 posto kakaa tako da sadržava više dobrih stvari od mliječne koja ima manje od 10 posto kakaa - iako ima odličan okus, dobivate jedva malo čokolade.

Kada govorimo o najzdravijem obliku čokolade, odgovor je jednostavan - tamna. Sadrži puno kakaa (nekad čak i 100 posto!), sadrži više flavonola od mliječne. Što je više kakaa, to je čokolada više gorka. Zato se u mliječnu stavlja jako puno mlijeka i šećera kako bi imala blaži, slađi okus. Praktički jedete mliječne masti i šećere, i ne, nije zdrava opcija.

Bez brige, i dalje možete dobiti dozu čokolade i napraviti nešto dobro za svoje tijelo. Stručnjaci savjetuju da se držite one čokolade koja ima 70 posto kakaa, ako već ne volite jako gorak okus. Čokolada čuva tijelo od bolesti, a neki tvrde da vas čak čini pametnijima. Tamna čokolada ima puno magnezija, cinka i željeza koji su bitni za zdravlje.

Kada kupujete tamnu čokoladu budite sigurni da je prava, a ne malo manje slatka mliječna. Nutricionisti kažu da birate onu s manje nabrojanih sastojaka kao što su šećer, mliječne masti, sirutka, kazein ili maslac. Dosta tamnih čokolada sadrži vaniliju kako bi malo smanjili gorčinu, ali budite sigurni da je prava, a ne neka zamjena poput vanilina.

Još neke od dobrih strana jedenja tamne čokolade su:
Potencijalna prevencija od raka
Ova činjenica ne šokira s obzirom na mnoštvo flavonoida i antioksidansa pronađenih u tamnoj čokoladi koji imaju sposobnost odbijanja ove bolesti.
Zaštita od slobodnih radikala
Jedna od najboljih čokoladnih sposobnosti je borba protiv slobodnih radikala, koji često uzrokuju oštećenja stanica, proteina i DNK.
Poboljšano zdravlje srca
Prema istraživanju, flavonoidi koji se nalaze u čokoladi mogu vam pomoći da srce kuca malo zdravije i dulje. Isti flavonoidi mogu također spriječiti zgrušavanje krvi, smanjujući rizik od nastanka moždanog udara
Bolja kognitivna funkcija
Prema nekim istraživanjima, flavonol koji se nalazi u čokoladi može pomoći poboljšati dotok krvi u mozak, što poboljšava našu funkciju mozga i kognitivne performanse.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće