Ispiši ovu stranicu

Nju Jork Tajms iznio zastrašujuće prognoze: Balkan nije spreman šta mu se sprema

Stručnjaci vjeruju kako balkanske zemlje nisu spremne za naredni veliki zemljotres, koji će se desiti u bliskoj nam budućnosti.

Naime od Bukurešta do Sofije i Balkana, mnoge vlade nisu uspjele riješiti rizik koji predstavljaju samo zgrade, koje bi se sa prvim jačim zemljotresom urušile, piše New York Times. Njujorške novine podsjećaju na potres jačine 6,4 stepena po Rihteru koji je 26 novembra prethodne godine u kojem je poginulo više od 50 ljudi, a stotine su ranjene i ostali su beskućnici. Ista stvar bi se mogla desiti i sa ostatkom balkana, i to u jako kratkom vremenskom periodu.

 

“Tragedije upućuju na jasno upozerenje regiji koja je u prošlosti pogođena mnogo snažnijim potresima. Naučnici smatraju da balkanske zemlje nisu spremne za naredni veći potres.” navodi se u objavljenom članku. Prema riječima stručnjaka, vlasti u regiji su podsticale urbanizaciju od 1990-ih, kada su se sigurnorsni standardi mnogo više mijenjali zbog potrage za brzim profitima. Iz toga proizilazi da su zgrade u Albaniji faktički “kartonske” strukture i građe. Kao rezlutat takve gradnje, u tekstu se navodi da milioni ljudi žive u kućama čiji je integritet upitan kada se radi o većim potresima.

U Tirani je postojao hotel na 3 sprata, na kojem je izgrađena još jedna građevina, i to bez uredne dokumentacije. To je samo jedan u moru primjera zašto je veliki broj zgrada srušen u Albaniji tokom prethodnog potresa. Sofijsko sveučilište za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju kaže da je Bugarska možda i najspremnija država Balkana što se tiče jakih potresa.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće