Ispiši ovu stranicu

Austrija objavila koliko je građana iz BiH dobilo njihovo državljanstvo

Mnogi od naših sugrađana koji su zauvijek otišli sa ovih prostora još uvijek posjeduje bh državljanstvo.

Austrijski zavod za statistiku objavio je podatke o broju dodjeljenih državljanstava u prvih šest mjeseci ove godine. Ukupno je dodijeljeno 5.349 državljanstava Austrije, za šest posto više nego u istom periodu prošle godine, a na prvom mjestu su građani BiH kojima je dodijeljeno 585 austrijskih državljanstava, zatom državljani Turske (485) i Srbije (418).

Ako pogledamo ranije objavljene podatke vidljivo je da su građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine činili najveći broj novoupisanih državljana Austrije i u 2018. godini kada je njih 1.033 dobilo austrijsko državljanstvo, na drugom mjestu su bili Turci (828), a na trećem mjestu državljani Srbije, (625).
Prema navedenim statističkim podacima, najviše novoupisanih Austrijanaca porijeklom iz BiH bilo je deset godina ranije, 2008. godine - 2.207, dok ih je svake naredne godine bilo između 1.000 i 1.200.

Također, prema ovoj statistici, više od 1,7 miliona stanovnika u Austriji nisu rođeni Austrijanci, što odgovara petini stanovništva. Svakom drugom učeniku u Austriji njemački nije maternji jezik.

U koje sve zemlje odlaze bh građani?
Prema podacima Eurostata, Austrija je druga zemlja u koju emigirira najveći broj građana naše zemlje. Na prvom mjestu je i dalje Njemačka. Procjenjuje se da je blizu 200.000 Bosanaca i Hercegovaca u Njemačkoj i oko 166 000 u Austriji.

Po broju naših građana nakon Njemačke i Austrij, slijede Hrvatska u kojoj prema procjenama živi preko 410 000 bh iseljenika, Srbija sa oko 350 000 iseljenika, i Slovenija koja je postala konačno odredište za preko 100 000 bh građana. Od skandinavskih zemalja bosanskohercegovačka dijaspora najbrojnija je u Švedskoj oko 56 000 i Švajcarskoj 57 000, Danskoj 29 000, dok u SAD-u ona ima približno 150.000 ljudi.

Bosanskohercegovačko iseljeništvo je jako brojno i Australiji. Ekonomske migracije u ovu zemlju počele su 70-tih godina prošlog vijeka, a intezivirane po drugi put za vrijeme i poslije rata 1992 - 95. godine. Procjenjuje se da u Australiji živi više od 50.000 bh. iseljenika i njihovih potomaka, od kojih oko 95 posto posjeduje državljanstvo Australije.

Mnogi od naših sugrađana koji su zauvijek otišli sa ovih prostora još uvijek posjeduje bh državljanstvo. Takva situacija je uglavnom u onim zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu- Švedska, Srbija i Hrvatska, potom SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland gdje tolerišu posjedovanje dvojnog državljanstva
U svim ostalim slučajevima - građani ako žele državljanstvo druge zemlje moraju se odreči bosanskohercegovačkog. Za većinu dileme nema.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće