Ispiši ovu stranicu

Najlakši i najpopularniji način da se neko hakuje preko SIM kartice

Potpuni pristup širokom spektru najosjetljivijih digitalnih naloga

Kada su hakeri nedavno preuzeli Twitter nalog izvršnog direktora Twittera Džeka Dorsija (Jack Dorsey), koristili su sve uobičajeniju tehniku koja im je omogućila potpuni pristup širokom spektru najosjetljivijih digitalnih naloga, od onih na društvenim mrežama, preko mailova, do bankovnih računa.

Ta tehnika nazvana je SIM zamjena, a hakeri njome mogu da preuzmu kontrolu nad telefonskim brojem žrtve. Ona se koristi za preuzimanje online identiteta političara i istaknutih ličnosti, poput Dorsija, kako bi se ukrao novac ili, jednostavno, kako bi se uznemiravali obični ljudi. Žrtve, bez obzira na tehničku potkovanost, uglavnom ne uspijevaju da se zaštite.

- Već se dugo bavim ovom vrstom kriminala i SIM zamjena me brine najviše od svega s čim sam se susrela. Nisu potrebne nikakve posebne vještine i ne postoji doslovno ništa što bi prosječnog korisnika tehnologije zaustavilo da tako nešto uradi - kaže Alison Nikson (Allison Nixon), direktorica istraživanja u firmi "Flashpoint", koja se bavi sigurnošću.

Kriminalci su naučili kako da uvjere mobilne operatere da određeni broj telefona prebace na uređaj koji je pod njihovom kontrolom. Broj se sa sićušne plastične SIM kartice iz telefona žrtve prebacuje na SIM karticu u drugom uređaju.

Hakeri se brojeva telefona nekad domognu tako što se obrate korisničkoj službi operatera praveći se da su osoba koju žele da prevare. U nekim slučajevima hakeri su čak podmićivali zaposlene u telefonskim kompanijama da zamijene SIM brojeve, a nerijetko se radilo o sumama od svega sto dolara.

Kad hakeri preuzmu kontrolu nad telefonskim brojem, od kompanija poput "Twittera" i "Googlea" traže slanje privremenog koda za login na broj telefona žrtve, a kod, zapravo, stiže hakerima.

Telefonske kompanije svjesne su ovog problema već godinama, ali jedino rješenje koje za sada mogu da ponude jesu PIN kodovi koje vlasnik telefona mora da unese u uređaj. No, i ova mjera se ispostavila neefikasnom, jer hakeri dolaze i do tih kodova, također potplaćujući zaposlene u telefonskim kompanijama.

- Jednostavno se čini kao da te kompanije ne preduzimaju ništa što bi hakerima otežalo posao. Živim u strahu da će se i meni dogoditi isto, jer nimalo nije teško izvesti to - navodi Erin Vest (West), zamjenica okružnog tužioca u Santa Klari u Kaliforniji.

Stručnjaci koji se bave ovim problemom, smatraju da su slučajevi zamjene SIM broja sve učestaliji posljednjih godina. Vlasti Južnoafričke Republike saopćile su da je prošle godine u toj zemlji zabilježeno više od 11.000 incidenata, tri puta više nego godinu ranije.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće