Ispiši ovu stranicu

Pretilost nije stvar izbora

Ljudi se trebaju drugačije odnositi prema osobama s viškom kilograma

Pretilost nije stvar izbora, a osoba koju posramite zbog viška kilograma samo će se osjećati još lošije, upozorili su članovi Britanskog društva psihologa. Poznati psiholozi pozivaju ljude da se drugačije odnose prema osobama s viškom kilograma te dodaju da je bolje nazvati ih osobama koje pate od pretilosti, nego debelima. 

Smatraju da bi takve savjete trebali usvojiti i zdravstveni radnici kada govore o problemu debljine i gubitka kilograma. Britanski stručnjaci kritizirali su i nedavnu kampanju jedne humanitarne organizacije za borbu protiv raka, jer je posramila osobe koje pate od viška kilograma. Naime, u kampanji su naveli da pretilost češće rezultira razvojem raka nego pušenje.

Prema podacima Britanskog društva psihologa, u Velikoj Britaniji od pretilosti pati svaka četvrta osoba. Razlozi za to su složeni, a britanski psiholozi smatraju da se ne svodi sve samo na nedostatak volje pojedinca.

U izvještaju se navodi da je polovina onih koji pate od pretilosti imala teško djetinjstvo te da važnu ulogu u njihovom životu imaju i psihička iskustva. Mediji i razgovori s ljekarima opće prakse i medicinskim sestrama nerijetko još više otežavaju situaciju i mogu imati potpuno suprotan učinak, kažu britanski psiholozi.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće