24 Listopad 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Da li su državljani BiH dužni platiti prometne kazne iz Hrvatske (i šta ako ne plate)

Ako vas kojim slučajem u Hrvatskoj ‘uslika’ kamera, dužni ste platiti paprenu kaznu, možda i onu najstrožu od oko 5.000 KM.


Pravilo je to koje se odnosi i na strane državljane koji često misle kako 'nisu dužni' platiti kazne koje im stignu za prekoračenje brzine ako ih u prekršaju uhvate kamere na cesti. Isto vrijedi, kako su nam potvrdili u MUP-u Republike Hrvatske, i za kazne koje strancima u Hrvatskoj, samim tim i državljanima BiH, stižu na kućnu adresu, a odnose se na nepropisno parkiranje u toj zemlji.

Naime, potaknuti upitom čitatelja portala Bljesak.info, kojem je na kućnu adresu na naplatu stigla kazna za nepropisno parkiranje iz 2017. godine, ekipa portala je provjerila kakva su pravila ali i posljedice u slučaju neplaćanja ove kazne. '

"Čudno mi je bilo jer je kazna stigla sada, a odnosi se na prekršaj
 iz 2017. godine. Također, ne izgleda kao službena kazna iz MUP-a, nego 
je u potpisu javni bilježnik. Kazna je u iznosu od 80 kuna s nekim 
zateznim kamatama koje u konačnici iznose oko 106 eura. Kontaktirao sam i
 našu policiju, no nitko mi još uvijek službeno nije potvrdio da ja ovo 
moram platiti, niti rekao koje su posljedice za mene u slučaju da ne 
platim kaznu", govori za Bljesak.info čitatelj. 

Slično kao i s kaznama za parking, strani državljani u Hrvatskoj, pretpostavljali su kako ih kamere mogu 'slikati', ali da im kazne neće dolaziti, odnosno da ih nisu dužni platiti. Također, neki mediji navode kako je u posljednje vrijeme ugrađen novi sustav te da su od ove godine strani državljani dužni plaćati te kazne.

No, iz MUP-a Hrvatske kažu suprotno: ''Stranci su dužni plaćati novčane kazne za sve prekršaje, kao i za prekoračenje brzine, a isto je bilo i proteklih godina. Hoće li pojedina država pokretati prekršajni postupak i, u slučaju neplaćanja kazne, poduzimati druge Zakonom predviđene mjere, ovisi od pojedine države. Sve države EU dužne su, na zahtjev druge države, dostaviti podatke o vlasniku vozila za sljedeće prekršaje: (a) prekoračenje ograničenja brzine; (b) vožnja bez korištenja sigurnosnog pojasa; (c) prolazak kroz crveno svjetlo; (d) vožnja pod utjecajem alkohola; (e) vožnja pod utjecajem droga; (f) vožnja bez zaštitne kacige; (g) vožnja prometnom trakom u kojoj je zabranjena vožnja; (h) nezakonita uporaba mobilnog telefona ili drugog komunikacijskog uređaja u vožnji", navode i dodaju kako su kazne propisane u rasponu od 300 kuna do 20.000 kuna (do 60 dana zatvora).

Na naš upit o brojki, odnosno informaciji koliko je vozača kaženjeno na ovaj način, iz Službe za odnose s javnošću MUP-a Republike Hrvatske govore kako ne raspolažu tim brojem obzirom da ''o pojedinoj državi ovisi hoće li pokretati prekršajni postupak, odnosno poduzimati druge Zakonom predviđene mjere.'' 

Navode kako u slučaju da utvrđeni vozač ne plati kaznu, ovisno o visini kazne, predmet se može ustupiti na naplatu državi u kojoj osoba ima prebivalište ili se po zatjecanju osobe na teritoriju države koja je utvrdila prekršaj osobi uručuje Nalog za plaćanje kazne.

Kada je riječ o kaznama koje se odnose na nepropisno prakiranje, procedura je slična no ističu kako ove kazne nisu u istom statusu kao gore navedene kazne, s obzirom na to da se ne radi o problematici sigurnosti u prometu.

"Procedura naplate ovih kazni se razlikuje od države do države, no sve su države dužne pružiti pravnu pomoć u provođenju postupaka. Ukoliko strani vozač, pa tako i državljanin BiH, ne plati kaznu za parkiranje, a dođe do pravomoćne presude u postupku, platit će u konačnici i određene dodatne troškove kao što su troškovi javnih bilježnika koji provode, odnosno zastupaju tvrtku za naplatu novčane kazne – kazne za parkiranje. Stoga trošak za počinitelja može biti različit od države do države", zaključuju.

Jesu li državljani BiH dužni platiti prometne kazne iz Hrvatske?

Bh. državljani često misle kako 'nisu dužni' platiti prometne kazne koje im stignu iz susjedstva, no stvarnost je nešto drugačija. Pitali smo kakva su pravila, ali i posljedice!

Ako vas kojim slučajem u Hrvatskoj ‘uslika’ kamera, dužni ste platiti paprenu kaznu, možda i onu najstrožu od oko 5.000 KM.  Pravilo je to koje se odnosi i na strane državljane koji često misle kako 'nisu dužni' platiti kazne koje im stignu za prekoračenje brzine ako ih u prekršaju uhvate kamere na cesti.

Isto vrijedi, kako su nam potvrdili u MUP-u Republike Hrvatske, i za kazne koje strancima u Hrvatskoj, samim tim i državljanima BiH, stižu na kućnu adresu, a odnose se na nepropisno parkiranje u toj zemlji. Naime, potaknuti upitom čitatelja portala Bljesak.info, kojemu je na kućnu adresu na naplatu stigla kazna za nepropisno parkiranje iz 2017. godine, provjerili smo kakva su pravila ali i posljedice u slučaju neplaćanja ove kazne.''Čudno mi je bilo jer je kazna stigla sada, a odnosi se na prekršaj iz 2017. godine. Također, ne izgleda kao službena kazna iz MUP-a, nego je u potpisu javni bilježnik. Kazna je u iznosu od 80 kuna s nekim zateznim kamatama koje u konačnici iznose oko 106 eura. Kontaktirao sam i našu policiju, no nitko mi još uvijek službeno nije potvrdio da ja ovo moram platiti, niti rekao koje su posljedice za mene u slučaju da ne platim kaznu'', govori za Bljesak.info čitatelj.

I do 60 dana zatvora

Slično kao i s kaznama za parking, strani državljani u Hrvatskoj, pretpostavljali su kako ih kamere mogu 'slikati', ali da im kazne neće dolaziti, odnosno da ih nisu dužni platiti. Također, neki mediji navode kako je u posljednje vrijeme ugrađen novi sustav te da su od ove godine strani državljani dužni plaćati te kazne. No, iz MUP-a Hrvatske kažu nam suprotno: ''Stranci su dužni plaćati novčane kazne za sve prekršaje, kao i za prekoračenje brzine, a isto je bilo i proteklih godina''.''Hoće li pojedina država pokretati prekršajni postupak i, u slučaju neplaćanja kazne, poduzimati druge Zakonom predviđene mjere, ovisi od pojedine države. Sve države EU dužne su, na zahtjev druge države, dostaviti podatke o vlasniku vozila za sljedeće prekršaje:
(a) prekoračenje ograničenja brzine;
(b) vožnja bez korištenja sigurnosnog pojasa;
(c) prolazak kroz crveno svjetlo;
(d) vožnja pod utjecajem alkohola;
(e) vožnja pod utjecajem droga;
(f) vožnja bez zaštitne kacige;
(g) vožnja prometnom trakom u kojoj je zabranjena vožnja;
(h) nezakonita uporaba mobilnog telefona ili drugog komunikacijskog uređaja u vožnji'', navode i dodaju kako su kazne propisane u rasponu od 300 kuna do 20.000 kuna (do 60 dana zatvora)'', navode iz MUP-a.

Naplate su složenije

Na naš upit o brojki, odnosno informaciji koliko je vozača kaženjeno na ovaj način, iz Službe za odnose s javnošću MUP-a Republike Hrvatske govore kako ne raspolažu tim brojem obzirom da ''o pojedinoj državi ovisi hoće li pokretati prekršajni postupak, odnosno poduzimati druge Zakonom predviđene mjere.''

''Kad govorimo o naplati novčanih kazni osobama s prebivalištem izvan RH, možemo potvrditi kako uzrokuju veće troškove i jesu složenije, odnosno iziskuju poduzimanje dodatnih mjera (primjerice prijevod pismena). Postupak naplate provodi se sukladno važećim zakonskim i podzakonskim propisima (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Prekršajni zakon, pravilnici i dr.). Sukladno Pravilniku o vrsti i načinu dostave podataka državama članicama Europske unije, u svrhu istraživanja prometnih prekršaja (NN 66/2015.), policija utvrđuje vlasnika vozila, a potom mu se na adresu šalje Obavijest o počinjenom prekršaju s mogućnošću plaćanja novčane kazne ili dostavljanja podataka o počinitelju prekršaja, odnosno osobi koja je upravljala vozilom. Ukoliko vlasnik vozila plati kaznu, predmet se okončava, a ukoliko dostavi podatke o osobi koja je upravljala vozilom i počinila prekršaj, Obavijest o počinjenom prekršaju sa mogućnošću plaćanja novčane kazne dostavlja se toj osobi'', govore za Bljesak.info iz Službe za odnose s javnošću.

Navode kako u slučaju da utvrđeni vozač ne plati kaznu, ovisno o visini kazne, predmet se može ustupiti na naplatu državi u kojoj osoba ima prebivalište ili se po zatjecanju osobe na teritoriju države koja je utvrdila prekršaj osobi uručuje Nalog za plaćanje kazne.

Kazne za parking 

Kada je riječ o kaznama koje se odnose na nepropisno prakiranje, procedura je slična no ističu kako ove kazne nisu u istom statusu kao gore navedene kazne, s obzirom da se ne radi o problematici sigurnosti u prometu.

''Procedura naplate ovih kazni se razlikuje od države do države, no sve su države dužne pružiti pravnu pomoć u provođenju postupaka. Ukoliko strani vozač, pa tako i državljanin BiH, ne plati kaznu za parkiranje, a dođe do pravomoćne presude u postupku, platit će u konačnici i određene dodatne troškove kao što su troškovi javnih bilježnika koji provode, odnosno zastupaju tvrtku za naplatu novčane kazne – kazne za parkiranje. Stoga trošak za počinitelja može biti različit od države do države'', zaključuju.

Pročitano 46 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Kata Bošnjak Katy predstavila novu pjesmu “Moet”

Kata Bošnjak Katy predstavila novu pjesmu “Moet”

Kata Bošnjak Katy pjevačica porijeklom iz Vidovica predstavila je spot...

U tijeku radovi na rekonstrukciji savskog nasipa na području ŽP

U tijeku radovi na rekonstrukciji savskog nasipa na području ŽP

Ove jeseni užurbano se privode kraju veliki radovi na rekonstrukciji...

Općina Orašje danas slavi svoj Dan 23. listopad

Općina Orašje danas slavi svoj Dan 23. listopad

Svim građanima Općine Orašje čestitamo današnji Dan Općine Orašje 23....

Kazališni, glazbeni i književni repertoar za Dan Općine Orašje

Kazališni, glazbeni i književni repertoar za Dan Općine Orašje

Orašje i Posavina potvrdili su se, mnogo puta, da imaju...

Srpski prevoznici bijesni na Hrvate što im kradu turiste

Srpski prevoznici bijesni na Hrvate što im kradu turiste

Hrvatski mediji reagovali su na članak da u kome se...

Turska traži povlačenje YPG-a iz sigurne zone

Turska traži povlačenje YPG-a iz sigurne zone

Turski šef diplomatije je izjavio da je 'Turska protiv terorističkih...

Sarajevo nije prvo mjesto u Bosni i Hercegovini gdje je zasijala sijalica: New York, pa Semizovac!

Sarajevo nije prvo mjesto u Bosni i Hercegovini gdje je zasijala sijalica: New York, pa Semizovac!

Poslije mnogo godina u Oslobođenju isti naslov: Priča je podsjetnik...

Znate li priču o Mehi Hadžiću, sa 130 godina bio je najstariji čovjek u Jugoslaviji

Znate li priču o Mehi Hadžiću, sa 130 godina bio je najstariji čovjek u Jugoslaviji

Novinari Arene 1978. godine zabilježili kako nikad nije pušio, niti...

Ovo su kandidati za automobil 2020. godine u Evropi

Ovo su kandidati za automobil 2020. godine u Evropi

Objavljena je šira lista kandidata u izboru za automobil godine...

EU zabranila još jedan pesticid jer je opasan za ljude i pčele

EU zabranila još jedan pesticid jer je opasan za ljude i pčele

Zemlje članice Evropske unije (EU) uvrstile su na popis zabranjenih...

Najbrži mrav na svijetu: Pređe više od 80 metara u sekundi

Najbrži mrav na svijetu: Pređe više od 80 metara u sekundi

Naučnici su uspjeli izmjeriti brzinu kretanja najbržega mrava na svijetu,...

RAK kaznio FTV zbog pristranosti: Napokon sankcionirano sotoniziranje Hrvata i Srba

RAK kaznio FTV zbog pristranosti: Napokon sankcionirano sotoniziranje Hrvata i Srba

„Utvrđuje se da je FTV prekršila Članak 5 (Pravičnost i...

Vrijeme

Reklama

plakat promocija cmyk