Ispiši ovu stranicu

Zavirite u tajna skloništa: Bunkeri za milijardere koji se pripremaju za apokalipsu

Na izraz ‘bunker za sudnji dan’ većina će ljudi zamisliti betonsku prostoriju krcatu poljskim krevetima i hranom u konzervama.

Prijetnja globalnim uništenjem mnogima se čini izglednima, baš kako se činila i tokom Drugog svjetskog rata (WW II), no današnja skloništa napravljena po najvišim standardima dosta se razlikuju od onih iz 20. stoljeća.

Potpuni luksuz za slučaj apokalipse

Više je kompanija diljem svijeta koje su se susrele s povećani interesom za građevinskim strukturama koje bi ljude trebale zaštititi od bilo kakvog rizika, bilo da se radi o nekoj globalnoj pandemiji, udaru asteroida ili Trećem svjetskom ratu. No, osim zaštite, neke od njih pružaju i potpuni luksuz.

No, osim zaštite, neke od njih pružaju i potpuni luksuz.

Jedna od takvih kompanija je i Vivos koju je osnovao Robert Vicino, poduzetnik iz svijeta nekretnina koji gradi i upravlja skloništima vrhunskog dizajna diljem svijeta.

“Skloništa u prošlosti nisu bila udobna. Bila su siva, metalna, poput broda ili nekog drugog vojnog objekta. A činjenica je da čovječanstvo ne može dugotrajno preživjeti u takvom spartanskom, pustom okruženju”, objasnio je Vicino za CNN.

Bill Gates ima bunker na svakom svojem posjedu?

Pripadnici svjetske elite, uključujući upravitelje fondova, sportskih zvijezdi i tech čarobnjaka poput Billa Gatesa (za kojeg se šuška kako ima bunkere na svakom od svojih posjeda) odabrali su dizajnirati vlastita tajna skloništa kako bi u njima, dođe li do apokaliptičnog scenarija, zaštitili vlastite obitelji i osoblje.

Generalni direktor teksaške kompanije Rising S Company, Gary Lynch, još je 2016. kazao kako je interes za visoko luksuznim podzemnim bunkerima narastao za 700 posto u usporedbi s godinom prije, dok je generalna prodaja porasla za 300 posto od posljednjih američkih predsjedničkih izbora.

Čelični bunkeri dizajnirani da traju generacijama mogu čuvati hranu za stanovnike tijekom jedne godine, ali i preživjeti potrese.

Život u zajednici pod zemljom

I dok neki preferiraju biti sami, drugima je zanimljivije apokalipsu preživljavati u zajednici koja nudi iskustvo sličnije životu u ‘stvarnom svijetu’.

Dizajneri takvih skloništa često koriste bivše vojne bunkere i silose koje su izgradile vlade SAD-a ili Sovjeta – mjesta čija bi izgradnja danas stajala stotine milijuna dolara. Te su strukture dizajnirane da izdrže nuklearni napad i dolaze s visoko opremljenim sustavima struje, sistemima pročišćavanja vode, filterima za zrak…

Većina od njih uključuje prehrambene namirnice za godinu dana ili više i imaju hidroponske vrtove. Dizajneri razvoja također rade na tome da kreiraju zajednice s članovima upoznatim s raznim vještinama potrebnim za dugotrajno preživljavanje, od liječnika pa do učitelja, piše CNN.

Vivos rasprodao svoja skloništa

Vicino kaže kako je Vivos rasprodao svoja skloništa za zajednice u posljednjih nekoliko tjedana. Jedan od njih, Vivos xPoing nalazi se u blizini Black Hills of South Dakota i sastoji se od 575 vojnih bunkera koji su prije služili skladište vojnog streljiva.

Sada je pretvoreno u postrojenje u koje stane oko pet tisuća ljudi, dok su interijere svakog bunkera opremili vlasnici po cijeni od 25 tisuća pa sve do 200 tisuća dolara po jedinici. Cijena ovisi o tome žele li minimalističko uređenje ili pravi dom sa svim mogućim potrepštinama i luksuzom.

Mali grad pod zemljom

Samo postrojenje bit će opremljeno kao maleni grad, imat će i kazalište, učionice, vrtove, kliniku, spa i teretanu. Za one koji traže još više luksuza, kompanija nudi i Vivos Europa One, jedinicu predstavljenu kao “moderna Noina Arka” u bivšem skladištu vojne opreme u Njemačkoj.

Struktura tog skloništa izrezbarena je u stijeni i nudi 34 poveće privatne rezidencije. Jedinice će biti prodane prazne, dok će svaki vlasnik imati priliku renovirati imanje po svojem vlastitom ukusu i potrebi, a moći će si osigurati mini kino, privatne bazene i teretane.

Vicino ovakva skloništa uspoređuje s podzemnim jahtama.

Ogromni kompleks uključuje i željeznički sustav koji bi stanovnike prevozio kroz sklonište gdje mogu posjećivati restorane, kazalište, kafiće, bazene i igraonice.

“Imamo sve što je potrebno u jednom domu, pa čak i ono što očekujete da ćete pronaći izvan njega”, dodao je Vicino.

Ne morate čekati katastrofu da biste koristili svoj bunker

Oni koji su već kupili svoja skloništa ne moraju čekati apokalipsu da bi u njima uživali, preporuča im se ‘bijeg’ kako bi se jednostavno maknuli od svega i malo odmorili.

Kod kompanije The Survival Condo vlasnici imaju takvu priliku, bez obzira je li katastrofa na dolasku ili im je potrebno malo mira. Ovdje postoje i barovi te knjižnica, uz bazene, kazališta i sve ostalo što nudi Vicinos kompanija.

No, postoji jedno pravilo, a to je da tijekom hitnih situacija vlasnici trebaju raditi nekoliko sati dnevno.

Oppidum je najveći bunker za milijardere na svijetu

Preferirate li ipak preživljavati apokalipsu sami ili u društvu obitelji i pomno odabrane manje količine rodbine ili prijatelja, The Oppidum je možda najbolje rješenje. Nalazi se u Češkoj, a opisan je kao “najveći milijarderski bunker na svijetu”.

Radi se o tajnom postrojenju koje je izgrađeno tijekom deset godina, a sama izgradnja počela je 1984. kao zajednički projekt Sovjetske unije i Čehoslovačke. Na ogromnoj kvadraturi bit će i podzemni vrt, bazeni, spa, kino, pa čak i trezor za vino.

Dok mnogi luksuz smatraju nepotrebnim u postrojenjima namijenjenim pukom preživljavanju, dizajneri ovakvih projekata tvrde da su upravo takvi ‘dodaci’ ključni za preživljvaanje.

“Ovi su bunkeri za dugotrajan život i bolje je da su udobni koliko mogu biti”, zaključuje Vicino.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće