Ispiši ovu stranicu

U Saudijskoj Arabiji žene nose metalne maske na licu – kad saznate koja je njihova svrha ostat ćete bez riječi

Da li ste se ikada zapitali zašto žene ovo nose?

Žene muslimanke u Saudijskoj Arabiji moraju lice prekrivati nikabom. Nikad je po pravilu izrađen od crne taknne. Ipak postoji više vrsta i razlika između ovih muslimanskih ženskih nošnji, pa je burka tip koji pokriva cijelo tijelo u poptunosti, ništa ne smije da se vidi ili ocrta. Kada je u pitanju nikab, on je najrasprostranjeniji u zemljama Arapskog poluotoka, naime Saudijskoj Arabiji, Omanu, Jemenu, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i još nekim zemljama.

Da li ste čuli za batule?

Naime, prolaznici na ulicama često imaju priliku vidjeti brojne djevojke koje nose na sebi metalne maskebatule. Tako je studentica svjetskih religija, Cassandra Strand, objasnila zašto se te maske nose i tako sklonila sve dileme. Video možete pogledati na kraju ovog teksta.

Rezultat slika za Saudijskoj Arabiji žene nose metalne maske na licu

Naime, batula je vrsta niqaba koju su u početku nosili samo beduini, za praktičnu upotrebu kada je u pitanju čuvanje prašine iz usne i nosne šupljine, a danas to praktikuju i mnoge žene u ovim zemljama. Nosile su je i starije žene, a ovaj trend sada slijede žene koje žive u Kuvajtu, Bahreinu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Iraku i drugim susjednim zemljama.

Rezultat slika za Saudijskoj Arabiji žene nose metalne maske na licu

Kada su u pitanju tradicionalne islamske nošnje, oni su ostatku svijeta vrlo nepoznati, što ne pravi razliku između hidžaba, burke, niqaba i ostalih varijanti muslimanskog odijevanja,  nije isključeno da će ovaj trend zavladati te da će žene širom svijeta ovo nositi. Ako vas zanima više o metalnim maskama koje nose pojedini članovi, pogledajte onda ovaj video ispod teksta:

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće