22 Kolovoz 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kontracepcija u BiH: Tabu ili potreba?

U Bosni i Hercegovini odavno se izbjegava otvoreno pričati o kontracepciji osobito u adolescentskoj dobi.

Nekako se misli da ako se „zaroni glava u pijesak“ (poput noja, kada vidi da je u opasnosti) problem neželjene trudnoće neće se ni desiti našoj djeci.

Piše: prof.dr.Larisa Redžepagić-Gavran, spec.obiteljske medicine

 Prešutno se očekuje da će o sigurnom seksu djeca razgovarati sa svojim roditeljima, vršnjacima, nastavnicima ili da će ih o „ jedinom mogućem i dozvojenom seksualnom odnosu (onom u bračnoj zajednici)“ podučiti vjeroučitelji.  Unatoč našem društveno prihvatljivom izbjegavanju otvorenog razgovora o ovoj temi, neželjene trudnoće se i u BiH dešavaju godinama. Tako se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prošle godine porodilo čak 55 maloljetnica. Od tog broja, njih četiri imale su samo 15 godina, sa 17 godina su postale majke 44 porodilje, a sa 16 godina porodilo se njih sedam.

U isčekivanju opravdanog uvođenje predmeta seksualnog obrazovanja i u bosanskohercegovačkim školama koja za sada nailazi na osudu roditelja, ali i naše zajednice pročitajte šta o tome kaže medicinska struka!

Šta se podrazumijeva pod pojmom kontracepcije?

Kontracepcija ili sprječavanje začeća podrazumijeva sve metode koje sprječavaju nastanak neželjene trudnoće.

Koje su metode kontracepcije dostupne?

Najsigurniji način sprječavanja neželjene trudnoće ali i spolno prenosivih bolesti je apstinencija, tj. uopće ne stupiti u spolni odnos.  Preporučila bih da prije stupanja u seksualne odnose  mlada osoba prije svega razmisli zbog čega stupa u takav odnos, da li to radi zbog sebe i da li je sigurna u emotivnu povezanost sa partnerom i da li je svjesna da na taj način postaje žena i da može zatrudnjeti? Za bilo kakva pitanja o metodama kontracepcije i zaštiti od spolnih prenosivih bolesti u cilju očuvanja svog zdravlja i zdravlje partnera/ce posavjetujete se sa svojim obiteljskim liječnicima.

Prirodne i tradicionalne metode

Prirodne metode kontracepcije  predstavljaju način sprečavanja trudnoće temeljene na prepoznavanju „plodnih i neplodnih dana“ žene i na suzdržavanju od spolnih odnosa tokom plodnog razdoblja žene. Žena nauči pratiti svoj menstruacijski ciklus i procjenjuje ovulaciju i plodno razdoblje, te se u to vrijeme par suzdržava od spolnih odnosa.

Prirodne metode imaju nisku djelotvornost te se prvenstveno preporučaju za ostvarivanje željene trudnoće, a ne za zaštitu od neplanirane trudnoće.  Potrebno je precizno bilježenje podataka, ne mogu ih koristiti  djevojke s neredovitim ciklusima kao i mlade djevojke kod kojih je prošlo premalo vremena od prve menstruacije da bi mogle dobro poznavati svoj menstrualni ciklus i tačno predvidjeti duljinu sljedećeg menstrualnog ciklusa. Različita stanja (upale, stres i sl.) mijenjaju znakove koji se prate, te ne nemogu zaštiti od spolno prenosivih bolesti. Najčešče korištena prirodna metoda u Bosni i Hercegovini je prekinuti snošaj, a on je niskodjelotvorna i vrlo nepouzdana metoda jer mala količina sperme može isteći i prije ejakulacije, a samo jedan spermij je dovoljan za oplodnju.

Barijerne (mehaničke metode)

Barijerna kontracepcijska sredstva kao što je kondom (prezervativ) djeluju kao mehanička barijera ulaska spermija u rodnicu i maternicu i time sprečavaju trudnoću. Također, istovremeno štite i od spolno prenosivih bolesti (SPB). Kondom treba koristiti pravilno i dosljedno. Nedostaci primjene kondoma: mogućnost nepravilnog korištenja, mogućnost pucanja tijekom spolnog odnosa kada treba postupiti kao da nije korištena zaštita (potražite savjet liječnika vezano uz SPB i hitnu postkoitalnu kontracepciju).

Hormonska sredstva

Uključuje razne oblike: oralnu hormonsku kontracepciju (pilule), flastere, intramuskularne injekcije, potkožne implantate, vaginalne prstenove, unutarmaternične uloške s dodatkom hormona (spirale). Najučinkovitija je kontracepcija u idealnih korisnica, sigurna upotreba, jednostavan način upotrebe, smanjenje krvarenja, izostanak bolova - koristi se i u terapijske svrhe, smanjuje rizik od razvoja raka jajnika, sluznice maternice i debelog crijeva, osteoporoze, omogućuje planiranje krvarenja.

Nedostaci primjene oralne hormonske kontracepcije: svakodnevno uzimanje, relativno visoka cijena, povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti kod žena koje su pušačice, pretile, imaju šećernu bolest, imaju povišen krvni tlak i/ili kolesterol te koje su u dobi iznad 40 godina i ne štite od SPB. Kod uzimanja oralne hormonske kontracepcije potrebno je kontrola i nadzor liječnika (obiteljske medicine i ginekologa).

Hitna kontracepcija: na raspolaganju vam je u slučaju da neki od ovih oblika kontracepcije zakaže. Postkoitalnu kontracepciju treba primijeniti do 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa u obliku tablete. Treba naglasiti kako je popularna tableta za "dan poslije" iznimno učinkovita u sprječavanju trudnoće ukoliko se primijeni prema uputama, tj. do tri dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Hitne kontracepcijske tablete nisu namijenjene za redovitu upotrebu zbog visokog sadržaja hormona, stoga ih treba primjenjivati samo u hitnim slučajevima. Prednost ove metode je što uključuje znatno manje nuspojava i zdravstvenih rizika u odnosu na tzv. tablete za pobačaj ili izazvanog prekida trudnoće obavljenog u bolnici.

Napomena: tableta za "dan poslije" izdaje se isključivo putem liječničkog recepta! Njena se cijena u BiH kreće oko 40 KM. 

Kiruške metode ili trajne metode kontrole rađanja

Ženska sterilizacija - podvezivanje jajovoda. Ukoliko se nakon ovulacije spriječi prenos jajne stanice  na putu do maternice, ne može nastati trudnoća. Nije mi poznata zakonska regulative niti gdje se ova metoda kao vid  kontracepcije radi u BiH.

Muška sterilizacija - vazektomija. Ovo je zahvat kojim se podvezuju sjemenovodi i time blokira izlazak spermija iz testisa, i na taj način ne može doći do oplodnje jajašca, niti će nastati trudnoća. U najvećim kliničkim centrima u BiH  u posljednje dvije godine nije zabilježen nijedan slučaj podvrgavanja muškaraca vazektomiji, razlog je vjerovatno što bi muškarci to doživjeli kao da gube svoju muškost.

Dragi roditelji, nastavnici i ostali sudionici naše zajednice nemojmo dozvoliti da nam se zbog tabu tema (sigurni seks i kontracepcija), događaju maloljetničke trudnoće, koje drastično mijenjaju jedan mladi život, nego im pomognimo da se adekvatno i kvalitetno pripreme za ulazak u svijet spolnosti i da na taj način sačuvaju svoje zdravlje!

Pročitano 38 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U O.Luci obilježena 27.obljetnica legendarne bitke „Boj na Galićima“

U O.Luci obilježena 27.obljetnica legendarne bitke „Boj na Galićima“

Odavanjem počasti poginulim braniteljima Oštre Luke obilježena je 27.obljetnica „Boja...

Ugledni poduzetnici iz dijaspore o iskustvima iz gospodarstva

Ugledni poduzetnici iz dijaspore o iskustvima iz gospodarstva

Poznati su govornici ili uvodničari svjetskog kongresa dijaspore koji će...

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

Gradilište i kamen temeljac blagoslovit će u ponedjeljak, 8. srpnja...

Zbog vrućina nužno da pregledate kućne, ali i instalacije na farmama

Zbog vrućina nužno da pregledate kućne, ali i instalacije na farmama

Kada se govori o povijesnim činjenicama koje Tolisu čine posebnim...

Dominkovići s 256 darivanja nastavljaju svoju misiju

Dominkovići s 256 darivanja nastavljaju svoju misiju

Orašje je bilo domaćin 19. druženja dragovoljnih davatelja krvi koje...

Mađari preko BiH na put dalek 400 km: Ovdje kupujemo za odmor jer uštedimo

Mađari preko BiH na put dalek 400 km: Ovdje kupujemo za odmor jer uštedimo

Na ulasku u BiH najviše se čeka zbog propusta putnika...

Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Tu se nalazi najopasnija zgrada na našem kontinentu, a u...

Hrvatsku uništavaju komunisti od osnutka zemlje do danas!

Hrvatsku uništavaju komunisti od osnutka zemlje do danas!

“I dok se u baltičkim državama, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i...

Hrvatski mediji o padu broja turista: Da li je vrijeme za korekciju cijena?

Hrvatski mediji o padu broja turista: Da li je vrijeme za korekciju cijena?

Je li došlo vrijeme, nakon ponovnog buđenja grčkog i turskog...

Borovnicama usporite starenje

Borovnicama usporite starenje

Muškarci i žene nemaju iste navike kada je riječ o...

Bojite se letenja?

Ovo su informacije uz koje ste korak bliže pobjeđivanju straha

Vrijeme