Ispiši ovu stranicu

Da li su bazeni štetni za vaše zdravlje?

Koliko je hlor u vodi štetan?

Hlor ima tri zadatka kada je čistoća bazena u pitanju. Prije svega hlor ubija bakterije i klice, kontroliše organske ostatke od znojenja i ulja za tijelo te zaustavlja nastanak algi. Međutim, hlor je hemikalija koja ima jak miris, izaziva crvenilo očiju, alergijske reakcije i poznato je da je kancerogen.

Previše izlaganja hloru povezano je sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući i reproduktivne poremećaje. Hlor može prouzrokovati da se vaša koža i kosa osuše, a previše izloženosti ovoj hemikaliji može izazvati bore.

Kada su hlorisani bazeni zatvoreni, otpuštaju se otrovni gasovi koji mogu biti veoma opasni. Kada udišemo ove gasove, možemo izazvati ozbiljna oštećenja pluća koja mogu dovesti do respiratornih problema i astme.

Ovaj otrovni plin može biti štetan za bilo koju životnu dob, ali najveći rizik predstavlja za starije osobe i malu djecu.

Dakle, iako je hlor koji se koristi za dezinfekciju bazena široko poznat po štetnosti za zdravlje, nemaju svi plivači pristup okeanu ili jezeru, a bazeni tretirani ozonom, ionizatorima i drugim alternativama često su previše skupi.

Neke preporuke za plivanje u zatvorenim bazenima

Plivajte u otvorenom bazenu. Mnogo je sigurnije zbog činjenice da se većina toksičnih gasova eliminiše u vazduhu.

Povremeno plivajte u bazenima. Redovno izlaganje bazenima predstavlja najveći rizik za zdravlje.

Tuširajte se neposredno prije i poslije plivanja u bazenu.

Prethodno konzumirajte mnogo filtrirane vode kako biste bili dobro hidrirani.

Razmislite o nošenju maske kako biste zaštitili oči.

Nakon plivanja izađite na svjež zrak kako biste očistili pluća.

Zašto se trebate tuširati neposredno prije kupanja u bazenu?

Jedan od najvažnijih razloga za tuširanje prije plivanja u bazenu je to što naša tijela sadrže ostatke iz potrošačkih proizvoda kao što su šminka, parfemi, losioni za tijelo, šamponi i kreme za sunčanje.

Kada se hemikalije koje se koriste za dezinfekciju bazena pomiješaju sa znojem, kosom, urinom ili supstancama bogatim azotom (koje se obično nalaze u potrošačkim proizvodima) može se stvoriti otrovniji agens koji se može povezati sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući astmu i rak prostate.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće