Ispiši ovu stranicu

10 neobičnosti iz različitih zemalja koje i dalje izazivaju čuđenje u svijetu

Buket ruža sjajan je poklon koji iskazuje ljubav i pažnju u bilo kojem kutku svijeta. Ipak, kad birate boju, u nekim je zemljama itekako važno paziti.

U Meksiku se držite tradicionalnih crvenih ruža, s obzirom na to da žuta ruža simbolizira smrt...

Ne kaže se uzalud da je svijet lopta šarena. Gotovo u svakoj zemlji postoje običaji koji u nekoj drugoj izazivaju čuđenje. Svatko tko putuje nemali se broj puta suočio s raznim kulturnim šokovima, a neke koje ste možda doživjeli baš i vi proći ćemo u ovom tekstu...

Nedostatak toaletnog papira – Indija

Mnogi putnici u drugu najmnogoljudniju državu na svijetu ostanu neugodno iznenađeni kad vide kako se toaletni papir često ne nalazi u toaletima. Umjesto toga, na raspolaganju je voda u posudi koja se koristi za pranje . S obzirom da veći dio svijeta koristi najnormalnije papir, svima koji se susretnu s ovom situacijom ovo je šok.

Nekorištenje kupaone nakon svadbe – Indonezija

U zajednici Tidong u Indoneziji, vjenčani par prva tri dana ne smije ići u kupaonicu. Ako idu, to se smatra lošom srećom. Kako bi bili sigurni da ne posjećuju kupaone, nadgledaju ih članovi obitelji, koji im ujedno vodu i hranu daju na – kapaljku.

Neobični običaji - 4
Neobični običaji - 4

Pozdravljanje drugih pljuvanjem – Kenija

I dok se pljuvanje smatra nepristojnim u većini kultura, u kenijskom plemenu Masai ono je uobičajen način pozdravljanja i iskazivanja poštovanja. Članovi plemena prije rukovanja pljunu na dlanove, a jednako tako „pljuje“ se i na novorođenčad i mladu, jer se to sve smatra dobrom srećom.

Poklanjanje žute ruže – Meksiko

Buket ruža sjajan je poklon koji iskazuje ljubav i pažnju u bilo kojem kutku svijeta. Ipak, kad birate boju, u nekim je zemljama itekako važno paziti. U Meksiku, držite se tradicionalnih crvenih ruža, s obzirom da žuta ruža simbolizira smrt.

Gađanje singl ljudi cimetom – Danska

Stara tradicija koja je započela u 16. stoljeću još uvijek je živa. Ukoliko je osoba singl na svoj rođendan, njeni prijatelji doslovno će je „okupati“ cimetom. Tradicija se referira na danske trgovce začinima, koji nisu imali vremena za ženidbu s obzirom na česta putovanja diljem kontinenta.

Neobični običaji - 5
Neobični običaji - 5

Kasniji dolazak – Venezuela

Stižete li na event, dogovor ili zabavu, u Venezueli je običaj barem malo – zakasniti. Bilo da je riječ o poslovnim dogovorima ili nekim drugim važnim događajima, kašnjenje vrijedi i za njih, te jednostavno ocrtava opuštenost Venezuelanaca.

Kucanje čašama prilikom zdravice – Mađarska

Kad ste u susjednoj nam zemlji, nemojte se zabuniti i kucati čašama prilikom zdravice. Naime, taj običaj prema legendi dolazi iz 1848., kad su Austrijanci zaustavili mađarsku revoluciju i taj događaj proslavili kuckanjem čašama prilikom zdravice!

Bacanje namještaja kroz prozor – Južnoafrička Republika

Nova godina gotovo se svugdje slavi vatrometom. Slave je tako i u JAR-u, ali ovdje je živa još jedna tradicija koja uključuje bacanje namještaja kroz prozor ili balkon. Na bacanje paze policijske snage, kako neki kauč ne bi slučajnog prolaznika došao glave.

Neobični običaji - 3
Neobični običaji - 3

Poslovni sastanci u sauni – Finska

Sauna čini važan dio finske kulture, pa se tako i dandanas u njoj znaju održati poslovni sastanci, ali i voditi ostali bitni razgovori. Stoga, ako dođete poslovno u Finsku, nemojte se čuditi ako vaš domaćin predloži da sastanak održite u sauni.

Ne koristite lijevu ruku – Bliski istok

U velikom dijelu bliskoistočnih zemalja pozdravljanje ili jedenje lijevom rukom smatra se priličnom nepristojnim i nehigijenskim. Naime, lijeva se ruka koristila za čišćenje nakon posjeta toaletu, tako da je ona još uvijek ostala „prljava“.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće