Ispiši ovu stranicu

Život na dugove

Svaki građanin BiH prošle godine je, u odnosu na 2013., bio zaduženiji za 600 maraka

Građani se, zbog tankih primanja, zadužuju i za najosnovnije potrebe. Dok samo dva posto odobrenih kredita stanovništvu otpada na pokretanje biznisa, građani dižu kredite za plaćanje računa, ogrjev, registraciju automobila, opremanje stana, slanje djece u škole, čak i za svadbe, sahrane.

Zaduženje je iz godine u godinu sve veće. Samo u martu ove godine bili su zaduženi za 7,5 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Službeni podaci kažu da su ukupni krediti plasirani stanovništvu u posljednjih šest godina porasli za vrtoglave 2,34 milijarde maraka.

Masovna je pojava da se novi krediti dižu kako bi se zatvorili stari. Za nenamjenske potrošačke kredite uvjeti su jednostavni i do njih se lako dolazi. Tako je, poređenja radi, svaki građanin BiH prošle godine, u odnosu na 2013., bio zaduženiji za 600 maraka.

I golim okom se može vidjeti da je na sceni silazna putanja uvjeta života u BiH. Primjera radi, prije pet godina, kreditna zaduženost po stanovniku iznosila je 2.010, a u septembru prošle godine 2.612 maraka.

Poražavajući je i podatak da svaki nepredviđeni trošak veći od 50 KM predstavlja udar na kućni budžet. Ne preostaje ništa drugo nego zadužiti se. Sretan je onaj ko ima finansijski bolje stojećeg rođaka, prijatelja pa ne mora ići u banku.

Sve u svemu, živimo na dugove, veselimo se, ženimo, udajemo, rađamo djecu, ali ni umrijeti se ne može bez kreditnog zaduženja. Za to vrijeme, političari fingiraju svađe kako se ne bi bavili životnim problemima građana.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće