Ispiši ovu stranicu

Laži o glutenu (i gdje se krije prava istina)

Nastavno na prošlotjednu kolumnu o intolerancijama, danas ću pisati o nečemu sličnom, jednako popularnom ako ne i popularnijem, ali dovoljno različitom da zasluži vlastiti članak. Riječ je o glutenu.

S obzirom na sve veću nepopularnost glutena i činjenicu da ga mnogi počinju izbjegavati "tek tako", upitali smo nutricionisticu što se događa s organizmom ako izbjegavamo gluten, a nismo intolerantni?

Laži o glutenu (i gdje se krije prava istina)

Glutenska intolerancija je široko raširena pojava, ali ipak ne zahvaća 100% populacije. Smetnje koje imamo od rafiniranih industrijskih proizvoda ne moraju nužno biti uzrokovane zbog konzumiranja pšenice i njenih prerađevina. Ipak, oni koji izbjegavaju gluten zbog placebo efekta, koji nemaju simptoma povezanih s intolerancijom na gluten, neće svom zdravlju napraviti nikakvu štetu ako ne konzumiraju glutenske namirnice, objašnjava nutricionistica Mirela Marić.

Gluten nije vitamin, objašnjava, ako ga izostavimo iz prehrane a nadomjestimo naš izbor bezglutenskim žitaricama, naše zdravlje neće imati negativnih posljedica.

Naravno, pretpostavka je napraviti test intolerancije na hranu kako bi potvrdili ili negirali postoji li intolerancija na gluten, zaključuje nutricionistica.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće