Ispiši ovu stranicu

NISU NI ALKOHOL NI CIGARETE: Evo što najviše šteti našem zdravlju!

Ni pušenje, ni visoki krvni tlak nisu čimbenici rizika koji odnose najviše ljudskih života. Najveći uzročnik smrti u svijetu je nezdrava prehrana.

Ashkan Afshin, asistent na Institutu za mjerenje i procjenu zdravlja na Sveučilištu u Washingtonu kaže da ljudi najviše umiru zbog prevelikog unosa crvenog mesa, slatkih napitaka i hrane s visokim razinama soli.

No, još više ih ubija ono što ne unose u organizam. U časopisu Lancet objavio je rezultate analize koju je vodio 27 godina o prehrambenim navikama širom svijeta, piše CNN.

“Dok je tradicionalno sav razgovor o zdravoj prehrani usmjeren na smanjenje unosa nezdrave hrane, u ovom smo istraživanju pokazali da je na razini populacije nizak unos zdrave hrane važniji čimbenik, nego visoki unosom nezdrave hrane”, rekao je.

“Jedna od pet smrti na globalnoj razini uzrokovana je malim unosom zdrave hrane, što znači da je u svijetu tijekom 2017. godine preminulo zbog toga oko 11 milijuna ljudi. Razlog je bio unos previše natrija i nedostatak unosa cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki. Razlog nije bio unos previše transmasnih kiselina, šećera i zaslađenih pića kao ni visoka razina crvenog mesa.

“Ovo veliko istraživanje znači da je otkriće iznimno važno za svakog bez obzira gdje živi”, rekao je Andrew Reynolds, znanstveni suradnik na Sveučilištu Otago na Novom Zelandu, koji nije bio uključen u izradu istraživanja,

prenosi Radio Sarajevo.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće