Ispiši ovu stranicu

Dobra stara bijela kava: Zašto je cikorija dobra za nas?

Smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, pomaže pri mršavljenju, a i dobar je sedativ pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem.

Ovu biljčicu sigurno ste svi u životu vidjeli, na poljima, po nasipima. Raste kao korov, a pažnju svakog pogleda privuče svojom neobičnom nijansom svjetloplave boje. Riječ je o cikoriji ili vodopiji, a nekad je kod nas bila jako popularna.

Za one koji se ne sjećaju, naše bake i djedovi i prabake i pradjedovi često su pili bijelu kavu. Ali ne kakvu je danas pijemo, kavu s mlijekom, već cikoriju koju su nazivali bijela kava. I danas se može naći na policama trgovina Divka i Bianka.

Divku i Bianku možete kupiti samo od cikorije ili kombinacije cikorije i ječma. Obje su verzije dobre, a Divka je meni osobno puno ukusnija i bolja, ima nekako puniji okus. Priprema se poput kave, dok je Bianka instant-verzija.

Zašto bismo uopće pili cikoriju? Cikorija je vrlo zdrava biljka koja se već stoljećima koristi kao prirodni lijek. Ublažava probavne probleme, uključujući žgaravicu i refluks želučane kiseline jer sadrži inulin koji je jak probiotik.

Smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, tako da smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. Ima antiupalna svojstva koja djeluju na smanjenje bolova kod artritisa. Osim toga pomaže pri mršavljenju, a i dobar je sedativ pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem. Također čisti organizam.

Usto, cikorija je i odličan izvor minerala i vitamina, a sadrži cink, magnezij, mangan, kalcij, željezo, folnu kiselinu, kalij i vitamine A, B6, C, E i K.

Kao zamjena za kavu koristi se korijen cikorije, a njezini listovi specijalitet su u kuhinjama svijeta, iako im je okus poprilično gorak. Koristi se u talijanskoj, španjolskoj, grčkoj i turskoj kuhinji. U Italiji se najviše koristi kao dodatak tjestenini, a u drugim kuhinjama ide uglavnom uz meso. Koristi se i kod nas uglavnom za salatu, no koriste se manje gorke sorte.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće