Ispiši ovu stranicu

Dan koji počinje umivanjem u cvijeću: Znate li zašto se slavi Cvjetnica?

Nedjelju prije Uskrsa obilježava se Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.

Kršćani se na taj dan prisjećaju Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem dan prije židovske Pashe, prilikom kojeg su ga ljudi dočekali mašući palminim i maslinovih grančicama, a po putu kojim je jahao na magarcu rasprostirali su svoje haljine. Postoje i određeni običaji vezani uz Cvjetnicu. Cvjetnica je uvod u veliki tjedan, a postoje neki običaji i zanimljivosti vezane za taj dan. Iako mnogi običaju padaju ili su već pali u zaborav, neki od njih i danas su dio Cvjetne nedjelje u mnogim dijelovima Hrvatske.

POKRETNI PRAZNIK
S obzirom na to da se obilježava tjedan dana prije Uskrsa, i Cvjetna je nedjelja, kao i Uskrs, pokretni praznik, što znači da se svaku godinu obilježava na drugi datum.

BLAGOSLOV MASLINOVIH I PALMINIH GRANČICA
Na misama u crkvama diljem Hrvatske na Cvjetnicu se čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. Običaj vjerničkih povorki s granama palme nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Blagoslovljene grančice vjernici nose u svoj dom, gdje ih osušene čuvaju do iduće Cvjetnice. Osim maslinovih i plaminih grana, kršćani u crkvu donose i bukete proljetnog cvijeća.

UMIVANJE U CVIJEĆU
U nekim dijelovima Hrvatske običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje.

Ovaj običaj povezuje se s ljepotom, zdravljem i blagostanjem. Za vrijeme umivanja, prema običaju, naglas se izgovaraju dobre želje.

ISPLETENE PALMINE GRANČICE
U dijelovima Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, na posvetu se nose takozvane pome, odnosno ispletene palmine grančice. Pomu su prema običajima nosila samo djeca, a danas su posebno cijenjene jer su rijetke i rijetki ih znaju isplesti. Blagoslovljene pome nose se u polje, staju, kuću…

PRIPREME ZA USKRS
Cvjetnica je dan s kojim u mnogim domovima počinju intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Pletenje maslinovih grančica

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće