Ispiši ovu stranicu

Zaobiđite ih u širokom luku: Najotrovnije gljive u Hrvatskoj

Slatka sezona gljiva napokon je tu, ali oprezno! Ako nemate iskustva, obvezno povedite osobe koje se jako dobro razumiju u gljive...

Za Punkufer gotovo da nema ništa boljeg od izleta u prirodu koji se spoji s potragom za omiljenim plodovima jeseni – gljivama. Vrganj kapitalac uvijek se mota negdje po glavi, ali i druge vrste s kojima gotovo ne možete pogriješiti u berbi i varivu. Međutim, među savršenim jestivim primjercima mnogo je i onih otrovnih i jako opasnih. Stoga smo se obratili Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu, iz kojega su nam poslali fotografije najopasnijih vrsta koje niču u Hrvatskoj kako bi što više čitatelja upozorili na opasnosti, ali i važnost očuvanja staništa gljiva.

Crvenjača - Corinarius orellanus (Foto: Hrvatsko mikološko-gljivarski savez)

Preporuka, jako ozbiljna preporuka jest da "u gljive" uvijek idete u pratnji stručnjaka i osoba s velikim iskustvom i da sve nedoumice nabrzinu otklonite tako da pojedine gljive i ne dirate. 

Predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, profesor Branko Bartolić, kazao nam je da gljive koje možete vidjeti u našoj fotogaleriji i saznati o kojim se vrstama radi spadaju među najotrovnije primjerke, ali nisu jedine koje su opasne po zdravlje ljudi. "Točan broj otrovnih vrsta ne mogu vam reći jer se s najnovijim istraživanjima neke koje su se do sada smatrale jestivima sada smatraju otrovnima, i taj se podatak stalno mijenja. Onih najotrovnijih, čije fotografije sada imate u fotogaleriji, ima 20-ak vrsta", kazao nam je Branko Bartolić.

Trobojna griva,trobojna capica,trobojna koraljka - Ramaria formosa (Foto: Hrvatsko mikološko-gljivarski savez)

Na stranicama Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza možete dobiti informacije o gljivama koje vas zanimaju, ali preporuka je i da se javite najbližem gljivarskom društvu koje je u članstvu Saveza jer se radi o profesionalcima i entuzijastima koji će vam rado pomoći. Popis društava nalazi se na stranicama Saveza, uključujući i telefonske brojeve odgovornih osoba, a možete se javiti i direktno Savezu. 

Sačuvajte ovaj link i pregledajte galeriju više puta prije sljedećeg gljivarenja te se slobodno javite vama najbližem društvu koje će vam riješiti sve nedoumice i omogućiti vam da u miru uživate u gljivarskoj gozbi!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće