Ispiši ovu stranicu

Šta su trans masti?

Koje namirnice treba izbjegavati

Trans masti su povezane s povećanim rizikom od mnogih bolesti kao što su bolesti srca, rak, dijabetes i gojaznost. S obzirom na to da je pržena hrana izložena visokim temperaturama, velike su vjerovatnoće da sadrži trans masti.

Duboko prženje je uobičajena metoda kuhanja koja se koristi širom svijeta. Često je koriste restorani i lanci brze hrane, obzirom da je ovo jeftin i brz način pripreme hrane. Popularne pržene namirnice uključuju ribu, pomfrit, piletinu i štapiće sa sirom, mada možete duboko pržiti gotovo sve. Iako je ukus pržene hrane obožavan od strane mnogih ljudi širom svijeta, ove namirnice mogu imati negativne efekte na vaše zdravlje.

Pržena hrana je bogata trans mastima

Trans masti se formiraju kada nezasićene masti prolaze kroz proces koji se naziva hidrogenacija. Proizvođači hrane često hidrogenizuju namirnice kako bi produžili njihov rok trajanja. Ovaj proces se obavlja korištenjem visokog pritiska i vodika. Hidrogenacija se dešava i kada se ulja zagrijavaju na visokim temperaturama tokom kuhanja.

Ovaj proces mijenja hemijsku strukturu masti. Ovako vašem tijelu postaje teško da ih razgradi, i  vremenom dolazi do značajnih negativnih zdravstvenih efekata.

Pržena hrana je najčešće kuhana u prerađenim uljima, koja i prije procesa prženja sadrže trans masti. Obzirom da se ulje u restoranima koristi iznova, i ne mijenja nakon svake upotrebe, količina trans masti se stalno povećava.

Bitno je razgraničiti umjetne trans masti od prirodnih, koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima. Prirodne trans masti ne pokazuju nikakve negativne posljedice na zdravlje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće