Ispiši ovu stranicu

Mogu uzgajati povrće na balkonima i prodavati ga

Na ovaj način na balkonima proizvode svježe povrće i začinsko bilje, koje mogu i prodavati - izjavila je koordinatorica projekta Lutvija Karić

Turska razvojna agencija (TIKA), u sklopu projekta „Smanjenje urbanog i ruralnog siromaštva“, a u želji da pomogne bh. domaćinstvima koji žive u stambenim zgradama, realizira projekt “Urbane poljoprivrede”.

Građani, prije svega za svoje potrebe, na ovaj način na balkonima proizvode svježe povrće i začinsko bilje, koje mogu i prodavati – izjavila je koordinatorica projekta Lutvija Karić, profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

-U prvoj smo fazi podijelili 50 sistema za građane Sarajeva, a isti broj namijenjen je i za građane Zenice. Ukupno ćemo u sedam gradova Bosne i Hercegovine ove godine podijeliti 320 sistema te rasad povrća i začinskog i ljekovitog bilja.

Riječ je o vertikalnom sistemu, koji podrazumjeva hidrofonski sistem za proizvodnju povrća, začinskog i ljekovitog bilja, a može se uzgajati i jagoda – kazala je profesorica Karić na današnjoj promociji u sali Gradske uprave Zenica, istaknuvši kako smo još uvijek pioniri u ovom poslu.

-Mi smo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu kreirali ovakav sistem, a TIKA je prepoznala njegovu važnost za proizvodnju baš u urbanim sredinama i za svoje potrebe – istakla je profesorica Karić.

Prednost u dobijanju podrške, odnosno tog sistema koji je kompletan bh. proizvod, kako je navela profesorica Karić, imaju penzioneri, nezaposleni, invalidi i osobe sa posebnim potrebama.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće