Ispiši ovu stranicu

Bez značajnijih koraka kada su u pitanju translatacije organa

Trinaest godina svakog drugog četvrtka u martu obilježava se Međunarodni dan bubrega kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja zdravlja ovih organa.

Hronična bolest bubrega je ozbiljni javnozdravstveni problem širom svijeta, s nepovoljnim ishodima koji mogu dovesti da zatajenja bubrega i preuranjene smrti.

Stoga je za sve dijalizirane bubrežne bolesnike transplantacija bubrega trajno rješenje kako bi se izliječili od ove bolesti i mogli normalno živjeti.

Predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika Unsko-sanskog kantona Albert Fazlijaj jedan je od 120 hroničnih bubrežnih bolesnika u Unsko-sanskom kantonu, koliko okuplja istoimeno udruženje.

Sedamnaest godina bio je ovisan o hemodijalizi bubrega, a prije godinu i pet mjeseci u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla uspješno mu je transplantiran bubreg i nakon toga se osjeća dobro.

Poželio je da svi pacijenti koji idu na dijalizu dožive da dobiju transplantirani bubreg zbog čega je zahvalio svojoj sestri koja mu je donirala bubreg, a njenu odluku da mu daruje bubreg nazvao je vrhunskim djelom ljubavi.

Od donošenja Zakona o kadaveričnoj transplantaciji organa u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju transplantacija nisu učinjeni značajniji pomaci jer su pacijenti i dalje prinuđeni sami prikupljati sredstva za operativne zahvate, tvrdi Fazlijaj.

Potvrdio je da se transplantacije za sada rade u UKC Tuzla, a donori su uglavnom članovi porodica u direktnom ili tazbinskom srodstvu.

U Unsko-sanskom kantonu još uvijek je u funkciji samo Odsjek za hemodijalizu u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, koji opslužuje oko stotinu pacijenata.

Novoopremljeni Dijalizni centar u Cazinu još nije otpočeo s radom iako je svečano otvoren prije skoro pet mjeseci, a u tamošnjem Domu zdravlja sada čekaju na izdavanje dva rješenja Federalnog ministarstva zdravstva bez kojeg centar ne može početi s radom.

Direktor Doma zdravlja Cazin Amir Murić istaknuo je da usluge koje plaća Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH mora imati rješenje Federalnog ministarstva, a komisija je prije dvije sedmice obišla centra u Cazinu.

- Komisija je izvršila uvid u opremu, kadar i prostora, nisu našli bilo kakve zamjerke zbog čega i čekamo to rješenje za koje su nam obećali da će doći za desetak dana - pojasnio je Murić.

Još se čeka i na rješenje Federalnog ministarstva zdravstva koje će formirati komisiju za provjeru znanja uposlenika Doma zdravlja koji su prošli odgovarajuću šestomjesečnu edukaciju za rad u Dijaliznom centru i oni čekaju na svoje certifikate.

Na uslugu hemodijalize u novom centru čeka 52 pacijenta s područja grada Cazina, te velikokladuške i bužimske općine, a imaju i zahtjeva pacijenata koji u Cazin dolaze na godišnji odmor, a na dijalizi su u drugim evropskim zemljama.

(FENA)

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće