Ispiši ovu stranicu

Doživotni predsjednik Jugoslavije preminuo 1980. godine

Titov unuk iskreno: Djed mi je priznao da mu je ovo najveća greška koju je napravio

Unuk Josipa Broza Tita gostovao je u jutarnjem programu HAPPY TV-a, gdje je otkrio šta mu je djed priznao kao svoju najveću grešku, ali i neke druge detalje koji su odmah zaintrigirali javnost.

Josip Joška Broz rekao je kako je djeda nakon jedne operacije pitao koja mu je najveća greška.

- To što sam pustio Ustav iz 1974. godine. Nisam potpisao, a deset dana bio je kod mene na stolu - kaže Joška da mu je odgovorio djed. To je bio početak raspada i Jugoslavije, i Partije, i republika i svega ostalog - nastavio je, prenosi Index.hr.

Na pitanje zašto nije stavio veto, Joška kaže da Tito nije smio dopustiti da bude nadglasan u Skupštini.

- Mogao sam staviti veto, greška je što nisam - otkrio je Joška, koji je progovorio i o odnosu Jovanke i Tita.

Rekao je kako ga je izuzetno voljela, no da je ta ljubav u jednom trenu prešla u paranoju. Za priče da je ona bila željna vlasti kaže da su laž.

- Htjela ga je zaštititi i u toj svojoj želji je pretjerivala u mnogim stvarima - kaže Joška, koji je kazao i da Tito nije htio da se Jovanka miješa u politiku.

Odbacio je i zakulisne priče da je Tito zapravo umro dan ranije, a ne 4. maja.

- Djed je umro tog jutra, 4. maja. Trećeg maja navečer proradili su mu očni kapci, počeli su se micati - kaže Joška te dodaje da mu je doktor rekao da su to bili posljednji trzaji.

- Ujutro sam došao, poljubio ga, sjeo u avion, vratio se u Beograd. I sad meni neko priča da sam ljubio mrtvog čovjeka. Nemoj da mi sad neko priča neke gluposti - kaže Joška.

- Tito je ubačen u metalni sanduk, koji je, potom, zavaren. A onda onaj načelnik nekadašnjeg DB-a, ono *ubre, priča kako je tu stavljen pijesak, kako je narod prevaren. Drugo, nisam se odvajao od tog kovčega do pogreba. U dva sata u noći došla je dizalica i stavila stijenu od devet tona i ja sam tek onda otišao kući.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće