Ispiši ovu stranicu

Da li psi jedu jabuke, ribu ili češnjak?

Vlasnici pasa često se brinu da li je ishrana njihovih ljubimaca dobra i da li oni smiju da jedu neke namirnice koje se koriste u normalnoj ljudskoj ishrani. Da li psi jedu jabuke, ribu ili buraniju? Šta vaš pas smije da jede?

Liječenje kožnih bolesti

Za kućne ljubimce češnjak je koristan jer sadrži veliku količinu vlakana, fosfora, vitamina A, niacina, cinka, proteina, kalija, natrija, tiamina, taurina i riboflavina. Upravo češnjak djeluje protiv velikog broja bakterija te je aktivni prirodni lijek protiv brojnih vrsta virusa. Ako se često koristi češnjak, može povećati otpornost ljubimca na infekcije jer stimulira imunološki sustav, a ako imunitet oslabi, može se davati s ehinaceom. Smatra se snažnim tonikom za starije životinje jer sadrži snažna prirodna svojstva.

U liječenju kožnih bolesti kod pasa intenzivno se koriste antibiotska svojstva češnjaka, a izvana se može koristiti i kod kožnih parazita. Sok od češnjaka se koristi kao antiseptik kod upala ušiju ili manjih ozljeda. Oporog je i jakog mirisa, zbog čega se smatra najboljim repelentom u tretiranju glista, buha i ušiju.

image
Zdrava niskokalorična opcija / Rneumi

S obzirom na to da je snažan antioksidans, može se kombinirati s drugim biljkama koje su isto tako antioksidansi, a to su timijan, bosiljak i peršun. Nikada se ne smije izravno na kožu nanositi eterično ulje češnjaka, kao što se ne smiju koristiti niti pripravci na bazi češnjaka koji su namijenjeni tretmanu očiju.

Ako se češnjak upotrebljava u pravilnom obliku, može se koristiti izvana i iznutra protiv protozoa i parazita, a sam češnjak neće moći ubiti parazite, ali će im uništiti životni prostor.

Voće i povrće

Crijevni paraziti, naime, ne vole sumporne spojeve i hlapljiva ulja, a ako se češnjak hrani doda u pravilnom obliku, za samo dva mjeseca moći ćete se riješiti parazita.

Isto tako krpelji i buhe ne vole snažan miris češnjaka pa je poželjno pse češljati s tekućinom češnjaka kroz krzno. Nakon česte upotrebe češnjaka na krznu se stvara oklina koja odbija parazite i insekte.

Češnjak se može koristiti svjež, kao tinktura, eterično ulje, sušeni, sok ili infuz. Ako se češnjak dodaje hrani, savjetuje se dodavati svježi češnjak, a ako se tretiraju određene tegobe, savjetuje se koristiti češnjak u obliku tableta.

Psi ne trebaju voće i povrće u svojoj prehrani na način na koji ih trebaju ljudi. Psi su po prirodi mesožderi, ali kao povremeni snack ili poslastica za vašeg psa, određeno voće i povrće može biti zdrava niskokalorična opcija.

Jabuke

Jabuke su odličan izvor vitamina C, vlakana, kalcija i fosfora i siguran su način da zadovolje slatku potrebu vašeg ljubimca. Pazite samo da odstranite koštice jer sadrže cijanid, toksičnu tvar. I ne dajte jezgru vašem psu jer to može uzrokovati gušenje. Dakle, izrežite jabuku na kriške tako da je vašem pasu lakše jesti.

image
Psi vole zaleđeni jogurt

Bundeva

Bilo da je pečena ili sirova, psi uživaju u ovoj poslastici. Bundeva je korisna kod problematične probave jer pomaže kod zatvora i proljeva.

Mrkva

Ne samo da su mrkve koristan međuobrok za pse prekomjerne težine one su također dobre za oralnu higijenu. Još važnije, mrkve su izvrstan izvor vitamina A, kalija i vlakana, među ostalim vitaminima, od kojih svi igraju važnu ulogu u prehrani pasa. Prirodno čiste i poliraju zube. Imate žvakača kod kuće? Bacite mu mrkvu kako biste ga odvratili od omiljenog para cipela.

Banane

Zapravo, mnogi veterinari čak preporučuju ovaj plod bogat kalijem kao zdravu alternativu masnim, slanim poslasticama. Ostale pogodnosti? Banane imaju visok udio vlakana, što može pomoći ako vaš pas ima gastrointestinalne probleme, a magnezij poboljšava rast kostiju i pomaže tijelu da proizvodi proteine i apsorbira vitamine.

Krompir

Dobro je povremeno dati vašem psu obični krompir, ali samo ako je kuhan. Oprani, ljušteni, obični kuhani ili pečeni krompir sadrži puno željeza. Izbjegavajte pire od krompira jer često sadrži maslac, mlijeko ili začine.

Jaja

Jaja su jedan od najboljih izvora proteina, vitamina B2 i selena. Za neke pse koji imaju problema sa varenjem, upotreba jaja u ishrani može biti dobar proteinski podsticaj. Potrudite se da dobro skuhate jaje, jer sirovo bjelance može izazvati nedostatak vitamina B7. Ako dosta trenirate sa vašim psom, uzmite u obzir da naredni put psa možete nagraditi upravo skuhanim jajetom.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće