20 Veljača 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

"Vrtoglave" cifre: Koliko košta doktorat u BiH

Za mnoge koji bi željeli ispred svog imena imati titulu doktora nauka ili umjetnosti, sticanje takvog zvanja predstavlja nedostižan san.

Razlog tome su upravo cifre koje je potrebno izdvojiti za doktorski studij, a koje se u našoj zemlji kreću u rasponu od 10.000, pa do 30 i više hiljada maraka

Cijene doktorskih studija (trećeg ciklusa studija) u Bosni i Hercegovini variraju od fakulteta do fakulteta. Doktorski studij traje tri studijske godine (šest semestara), s tim što doktoranti na većini univerziteta mogu svaku studijsku godinu produžiti za po jednu godinu, tako da su dužni završiti studij u roku od najviše šest godina od dana upisa. Međutim, za mnoge koji bi željeli ispred svog imena imati titulu doktora nauka ili umjetnosti, sticanje takvog zvanja predstavlja nedostižan san. Razlog tome su upravo cifre koje je potrebno izdvojiti za doktorski studij, a koje se u našoj zemlji kreću u rasponu od 10.000, pa do 30 i više hiljada maraka.

Visina participacije cijena usluga i školarine za doktorski studij na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu iznosi ukupno 18.000 KM, odnosno 6.000 maraka po godini studija. Na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, prema konkursu koji je objavljen za akademsku 2018./2019. godinu, cijena doktorskog studija po jednoj godini iznosi 5.000 KM.

Na Građevinskom fakultetu za doktorski studij potrebno je izdvojiti sedam hiljada maraka po jednoj godini, a na Filozofskom fakultetu UNSA jedna akademska godina košta 6.000 KM.

Nešto niže cijene su na pojedinim privatnim univerzitetima. Tako, recimo, na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku cijena doktorskog studija iznosi 14.000 maraka.

Olakšavajuća okolnost za doktorante je u tome što većina fakulteta dozvoljava otplatu u tri ili šest rata, tako da se ne mora odjednom platiti cijeli iznos.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, Bosna i Hercegovina godišnje u prosjeku dobije oko 250 novih doktora nauka. U 2017./'18. akademskoj godini ovo zvanje je u Federaciji steklo 136 osoba. Na području Federacije najveće interesovanje vlada za medicinu i zdravstvene studije, pravo i političke nauke. Ipak, prosječna cijena doktorskog studija od oko 18.000 KM, zbog raznih popratnih troškova, nerijetko se do kraja studija poveća i za desetak do 15 hiljada maraka.

- Troškovi zavise najviše od oblasti koju ste odabrali jer da biste uspješno okončali doktorski studij, neophodan je naučno-istraživački rad. U BiH se često dešava da su doktoranti limitirani u tom pogledu i da moraju, recimo, angažovati agencije za slanje upitnika potecijalnim učesnicima u istraživanju, ako se rade neke ankete, ili sami plaćati potrebne materijale za medicinu i srodne nauke, jer na fakultetima ih nemaju. Kada se sve to uzme u obzir, na kraju dobijete cijenu koja je veća i do 30 posto, pa i više, od propisane školarine. Mnogi kandidati to jednostavno sebi ne mogu priuštiti ako nemaju finansijsku pomoć sa strane ili podršku donatora i sponzora – objašnjava jedan doktorant koji je studij upisao prije dvije godine na Sarajevskom univerzitetu.

Cijene doktorskog studija nešto su povoljnije u RS-u u odnosu na Federaciju. U proteklih pet godina, na Univerzitetu u Banjoj Luci zvanje doktora nauka stekla su 202 kandidata, a u prošloj godini, od 18. januara do 22. augusta, doktorsku disertaciju odbranilo je 18 kandidata.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci cijena školarine za jednu studijsku godinu za samofinansirajuće studente na III ciklusu studija kreće se od 3.000 do 5.000 KM. Za strane državljane cijena godine studija u navedenom ciklusu je 5.000 KM. Broj upisanih na doktorske studije u RS-u posljednjih godina se povećao - 2014/2015. godine upisano je 43 doktoranata, a u prošloj akademskoj godini upisano je 130 doktoranata. Najveći interes vladao je za društvene nauke, zdravstvo i informacione tehnologije.

Nisu samo visoke školarine razlog zbog kojeg brojni potencijalni doktoranti odustaju od doktorskih studija. Ukoliko namjeravaju ostati da žive i rade u Bosni i Hercegovini, mnogi razmišljaju kako im ova titula neće puno toga donijeti u smislu pronalaska bolje plaćenog posla, ili eventualno povećanja primanja u firmama u kojima trenutno rade. Doktorat u BiH, prema mišljenju brojnih studenata, donosi benefite uglavnom onima koji su zaposleni na fakultetima i žele se posvetiti akademskoj karijeri i naučnom radu. U drugim slučajevima, postavlja se opravdano pitanje koliko je tu koristi za uloženo vrijeme i novac.
Izvor: Faktor

Pročitano 22 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

PODIJELITE, DA GA NIKO NE ZABORAVI

PODIJELITE, DA GA NIKO NE ZABORAVI

10 pjesama po kojima ćemo pamtiti Šabana Šaulića

Pogledajte kako će izgledati dionica koridora 5-C koja će koštati 36 miliona eura

Pogledajte kako će izgledati dionica koridora 5-C koja će koštati 36 miliona eura

Ugovor o zajmu, koji je vrijedan oko 34 miliona eura,...

Preminule sedmorke koje su rođene ranije ovog mjeseca

Preminule sedmorke koje su rođene ranije ovog mjeseca

Dvadesetpetogodišnja Iračanka rodila je sedmorke prirodnim putem

Deset država svijeta koje neće postojati za 100 godina

Deset država svijeta koje neće postojati za 100 godina

Kroz povijest su padala brojna carstva i države, nacije su...

Porezna uprava FBiH prodaje zaplijenjenu imovinu

Porezna uprava FBiH prodaje zaplijenjenu imovinu

Sve informacije u vezi prodaje zaplijenjene imovine moguće je pronaću...

TJEDNI PREGLED DNEVNIH DOGAĐANJA za period 11.-17.02.2019. godine

TJEDNI PREGLED DNEVNIH DOGAĐANJA za period 11.-17.02.2019. godine

Dana 12.02.2019 godine službenici policije PS Orašje su zaprimili informaciju...

Poljoprivrednici još čekaju isplatu sredstava za saniranje dijela šteta od suše 2017

Poljoprivrednici još čekaju isplatu sredstava za saniranje dijela šteta od suše 2017

Poljoprivredni proizvođači s područja općine Orašje, koji su prije dvije...

Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi

Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi

U zadnjih nekoliko godina s mladim ljudima iz BiH odlazi...

Uvedena zabrana posjeta u brčanskoj Bolnici

Uvedena zabrana posjeta u brčanskoj Bolnici

U Brčko distriktu su, u prvoj polovini ovog mjeseca, evidentirana...

Hrvat popravio srpsko spomen-obilježje u Hercegovini

Hrvat popravio srpsko spomen-obilježje u Hercegovini

U vremenu kada se o dobru govori kao o davno...

Potrošačka korpa dostigla 2.000 KM

Potrošačka korpa dostigla 2.000 KM

Prosječna neto plata u Brčko distriktu iznosi 885,6 maraka, dok...

ŠOKANTNA OBJAVA RUSKOG DOKTORA

ŠOKANTNA OBJAVA RUSKOG DOKTORA

HITNO PRESTANITE DA JEDETE HLEB SA KVASCEM – SMRTNA OPASNOST...