27 Svibanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

"Vrtoglave" cifre: Koliko košta doktorat u BiH

Za mnoge koji bi željeli ispred svog imena imati titulu doktora nauka ili umjetnosti, sticanje takvog zvanja predstavlja nedostižan san.

Razlog tome su upravo cifre koje je potrebno izdvojiti za doktorski studij, a koje se u našoj zemlji kreću u rasponu od 10.000, pa do 30 i više hiljada maraka

Cijene doktorskih studija (trećeg ciklusa studija) u Bosni i Hercegovini variraju od fakulteta do fakulteta. Doktorski studij traje tri studijske godine (šest semestara), s tim što doktoranti na većini univerziteta mogu svaku studijsku godinu produžiti za po jednu godinu, tako da su dužni završiti studij u roku od najviše šest godina od dana upisa. Međutim, za mnoge koji bi željeli ispred svog imena imati titulu doktora nauka ili umjetnosti, sticanje takvog zvanja predstavlja nedostižan san. Razlog tome su upravo cifre koje je potrebno izdvojiti za doktorski studij, a koje se u našoj zemlji kreću u rasponu od 10.000, pa do 30 i više hiljada maraka.

Visina participacije cijena usluga i školarine za doktorski studij na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu iznosi ukupno 18.000 KM, odnosno 6.000 maraka po godini studija. Na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, prema konkursu koji je objavljen za akademsku 2018./2019. godinu, cijena doktorskog studija po jednoj godini iznosi 5.000 KM.

Na Građevinskom fakultetu za doktorski studij potrebno je izdvojiti sedam hiljada maraka po jednoj godini, a na Filozofskom fakultetu UNSA jedna akademska godina košta 6.000 KM.

Nešto niže cijene su na pojedinim privatnim univerzitetima. Tako, recimo, na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku cijena doktorskog studija iznosi 14.000 maraka.

Olakšavajuća okolnost za doktorante je u tome što većina fakulteta dozvoljava otplatu u tri ili šest rata, tako da se ne mora odjednom platiti cijeli iznos.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, Bosna i Hercegovina godišnje u prosjeku dobije oko 250 novih doktora nauka. U 2017./'18. akademskoj godini ovo zvanje je u Federaciji steklo 136 osoba. Na području Federacije najveće interesovanje vlada za medicinu i zdravstvene studije, pravo i političke nauke. Ipak, prosječna cijena doktorskog studija od oko 18.000 KM, zbog raznih popratnih troškova, nerijetko se do kraja studija poveća i za desetak do 15 hiljada maraka.

- Troškovi zavise najviše od oblasti koju ste odabrali jer da biste uspješno okončali doktorski studij, neophodan je naučno-istraživački rad. U BiH se često dešava da su doktoranti limitirani u tom pogledu i da moraju, recimo, angažovati agencije za slanje upitnika potecijalnim učesnicima u istraživanju, ako se rade neke ankete, ili sami plaćati potrebne materijale za medicinu i srodne nauke, jer na fakultetima ih nemaju. Kada se sve to uzme u obzir, na kraju dobijete cijenu koja je veća i do 30 posto, pa i više, od propisane školarine. Mnogi kandidati to jednostavno sebi ne mogu priuštiti ako nemaju finansijsku pomoć sa strane ili podršku donatora i sponzora – objašnjava jedan doktorant koji je studij upisao prije dvije godine na Sarajevskom univerzitetu.

Cijene doktorskog studija nešto su povoljnije u RS-u u odnosu na Federaciju. U proteklih pet godina, na Univerzitetu u Banjoj Luci zvanje doktora nauka stekla su 202 kandidata, a u prošloj godini, od 18. januara do 22. augusta, doktorsku disertaciju odbranilo je 18 kandidata.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci cijena školarine za jednu studijsku godinu za samofinansirajuće studente na III ciklusu studija kreće se od 3.000 do 5.000 KM. Za strane državljane cijena godine studija u navedenom ciklusu je 5.000 KM. Broj upisanih na doktorske studije u RS-u posljednjih godina se povećao - 2014/2015. godine upisano je 43 doktoranata, a u prošloj akademskoj godini upisano je 130 doktoranata. Najveći interes vladao je za društvene nauke, zdravstvo i informacione tehnologije.

Nisu samo visoke školarine razlog zbog kojeg brojni potencijalni doktoranti odustaju od doktorskih studija. Ukoliko namjeravaju ostati da žive i rade u Bosni i Hercegovini, mnogi razmišljaju kako im ova titula neće puno toga donijeti u smislu pronalaska bolje plaćenog posla, ili eventualno povećanja primanja u firmama u kojima trenutno rade. Doktorat u BiH, prema mišljenju brojnih studenata, donosi benefite uglavnom onima koji su zaposleni na fakultetima i žele se posvetiti akademskoj karijeri i naučnom radu. U drugim slučajevima, postavlja se opravdano pitanje koliko je tu koristi za uloženo vrijeme i novac.
Izvor: Faktor

Pročitano 80 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Meteorolozi objavili prognozu do petka: Sunca nema ni na mapi

Meteorolozi objavili prognozu do petka: Sunca nema ni na mapi

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom.

Facebook planira lansirati vlastitu kripto valutu

Facebook planira lansirati vlastitu kripto valutu

Facebook želi stvoriti digitalnu valutu koja će njegovim korisnicima omogućiti...

Kako prepoznati politički nepismenu osobu

Kako prepoznati politički nepismenu osobu

Većina ljudi za sebe misli da je politički pismena, no...

Zašto je aktivni ugalj dobar za izbjeljivanje zuba

Zašto je aktivni ugalj dobar za izbjeljivanje zuba

Svi znamo da je aktivni ugalj veoma efikasan u uklanjanju...

Soda bikarbona u bašti: Cvijeće buja, puževi bježe, zemlja se čisti

Soda bikarbona u bašti: Cvijeće buja, puževi bježe, zemlja se čisti

Vjerovatno u kući imate nekoliko kesica sode bikarbone koja zauzima...

Zdravstvo u problemima: Županijska bolnica dužna više od 1.5 milijuna KM

Zdravstvo u problemima: Županijska bolnica dužna više od 1.5 milijuna KM

Na zadnjoj sjednici skupštine Županije Posavske održanoj u srijedu, Županijska...

SVAKI ANDROID IMA TAJNE KODOVE

SVAKI ANDROID IMA TAJNE KODOVE

Ukucajte OVE ŠIFRE i saznajte šta sve može vaš telefon!

Ovaj napitak leči bolna kolena i regeneriše kosti i zglobove u roku od ODMAH!

Ovaj napitak leči bolna kolena i regeneriše kosti i zglobove u roku od ODMAH!

Nije rešenje da se samo kljukate tabletama protiv bolova

UBJEDLJIVO NAJOPASNIJA KRVNA GRUPA

UBJEDLJIVO NAJOPASNIJA KRVNA GRUPA

AKO JE IMATE, TEŠKO PODNOSITE BOLESTI, ALI POSTOJI NEŠTO JOŠ...

Imate dizelaša i želite sami izmijeniti filter goriva, ovako se to radi…

Imate dizelaša i želite sami izmijeniti filter goriva, ovako se to radi…

Iako ne savjetujemo da ovo radite izvan specijaliziranog servisa, ukoliko...

Vrijeme