Ispiši ovu stranicu

Porast broja zaraženih HIV-om u Evropi: BiH među zemljama sa najmanje slučajeva

Podaci pokazuju da su muškarci mnogo više izloženi riziku

U Evropi je prošle godine zabilježeno 160.000 slučajeva HIV infekcije. Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da je riječ o neprihvatljivo velikom broju te pozivaju evropske države da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

Prema zvaničnim statistikama, BiH se nalazi među tri zemlje sa najmanje novih slučajeva HIV infekcije u odnosu na broj stanovnika tokom 2017. godine. U Lihtenštajnu nije bilo zabilježenih slučajeva, na Kosovu su bila tri, dok je u BiH bilo 12 novoregistriranih slučajeva, (odnosno 0,3 na 100.000 stanovnika).

Posebno je zabrinjavajući porast HIV infekcija u istočnom dijelu Evrope, dok je u EU zabilježeno smanjenje.

Najveću stopu HIV infekcija ima Ukrajina gdje je prošle godine bilo čak 15.680 sučajeva, odnosno 37 na 100.000 stanovnika.

Slijede Bjelorusija (2.468 slučajeva), Moldavija (836) i Latvija (374).

Kada je riječ o zemljama regije, u Crnoj Gori je zabilježeno 26, Hrvatskoj 106, a u Srbiji 178 novih slučajeva.

„Teško je govoriti o dobrim vijestima ukoliko smo zabilježili ovako velik broj novih slučajeva u prošloj godini. Iako ima određenog napretka u prevenciji, nismo na putu da ostvarimo zacrtane ciljeve do 2020. godine. Pozivam vlade, ministre i sve donosioce odluka u oblasti zdravstva da podignu nivo angažovanosti u ovoj oblasti“, rekla je Zsuzsanna Jakab iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Kada je riječ o Evropi, podaci pokazuju da su muškarci mnogo više izloženi riziku. Oko 70 posto novoregistriranih slučajeva odnosi se na muškarce. Posebnom riziku su izloženi homoseksualci i biseksualci, jer je analnim seksom rizik od HIV infekcije 10 puta veći nego vaginalnim seksom.

Stručnjaci ističu da je kasna dijagnoza jedan od najvećih problema kod HIV infekcije, te da je polovina od novoregistriranih slučajeva u Evropi bila u poodmakloj fazi u trenutku kada su osobe saznale da su zaražene.

Na ovoj listi su vidljivi podaci za svaku od zemalja za 2017. godinu (novoregistrirani slučajevi i stopa novoregistriranih slučajeva na 100.000 stanovnika):

Autor: A. Džano/Fokus.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće