Ispiši ovu stranicu

Nije svejedno da li je žumance žuto ili narandžasto

Ako ste se ikada pitali koliko su zdrava jaja koja kupujete, boja žumanceta može da vam da uvid u to.

Boja žumanceta može da varira od svetlo žute do tamno narandžaste, pa čak i blago crvenkaste nijanse, a sve zavisi od toga čime je kokoška hranjena. A može li to da nam kaže nešto i o nutritivnoj vrednosti jajeta?

Stručnjaci kažu da je stvar pomalo komplikovana.

Istorijski gledano, žumance tamnije boje je značilo da je jaje zdravije, u nutritivnom smislu. Kokoške koje se hrane travom, insektima i semenjkama, koje su dobro uhranjenje, daju jaja koja imaju tamnije žumance, i bogatija su nutrijentima i zdravim mastima.

Kokoške uzgajane na farmama, koje se drže u kavezima i primarno se hrane koncentratom, daju jaja svetlijeg žumanceta čija je i nutritivna vrednost "svetlija" tj. manja.

Već neko vreme se zna da je boja žumanceta određena hranom koju kokoške jedu, zahvaljujući grupi nutrijenata koji se zovu karotenoidi, a koji žumancetu daju narandžastu nijansu. Što je veći procenat karotenoida u hrani koju jedu kokoške, to će žumance biti tamnije i zdravije.

Stručnjaci kažu da karotenoidi, koji daju žumancetu bogatu narandžastu nijansu, jajetu dodaju i nutritivnu vrednost. Reč je o nutrijentima koji imaju svojstva antioksidanata i sprečavaju slabljenje vida koje dolazi s godinama.

Jedna studija je pokazala da su jaja kokoški koje su se hranile travom, dva puta bogatija vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama, a imaju i 38 odsto više vitamina A u odnosu na jaja kokoški sa farmi.

Stručnjaci ističu da se nutritivna vrednost i kvalitet jaja ne mogu sasvim sigurno utvrditi samim pogledom na žumance, ali to može barem delimično da nam da uvid u to koliko je jaje koje jedemo dobro.

Uostalom, neki farmeri dodaju aditive u ishranu kokoški, kako bi žumance dobilo tu narandžastu nijansu, ali ne dajte se prevariti.

"Struktura zdravog žumanceta je veoma čvrsta", kaže farmer Džoel Slezak. "Ako razbijete jaje u šaku i pustite belance da padne kroz prste, lako ćete uvideti koliko je jako. Kada je jaje zdravo, belance nije previše tečno, a žumance se ne razdvaja lako".

Na kraju, trebalo bi da imate na umu još jednu stvar - boja žumanceta varira tokom godine. Jaja su, donekle, sezonski proizvod, u smislu da čak i najzdravije kokoške daju manje jaja zimi, a takođe je tada žumance i malo svetlije.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće