Ispiši ovu stranicu

SENZACIJA IZ BiH: Bosanac napravio MOTOR BUDUĆNOSTI – 3 godine vozi na jestivo ulje

Fikret Čaušević iz Bihaća već tri godine umesto nafte u svoj “mercedes” sipa obično jestivo ulje.

Ideju o alternativnom rešenju za standardna goriva razrađuje 30 godina. Dok nije došao do rešenja uništio je tri motora.

“Jestivo ulje ima viskozitet 37, a nafta 2,7. Zbog toga dolazi do lepljenja u karikama i motor vrlo brzo zariba, a dolazi i do kašnjenja u paljenju i javlja se crni dim. U zadnje tri godine došao sam na ideju kako da taj problem rešim. To sam rešio na taj način što sam postpuno modifikovao motor, dodao sam mu tri izmene tako da sada troši potpuno ekološki obnovljivi izvor energije, čisto jestivo ulje iz trgovine”, kaže Čaušević za cazin.net.

Ovakvo pogonsko gorivo ne samo da je jeftinije nego je i zdravije.

“Nema više CO2. Nema sumpora, olova. U ovom evropskom biodizelu ima otrovnih gasova koji su štetni za okolinu. Ovaj moj modifikovani motor je motor budućnosti”, tvrdi Čaušević.

Kaže da sa litrom ulja njegov “mercedes” može da pređe 20 kilometara. Na otvorenom putu troši pet, a u gradskoj vožnji šest litara.

“Zamislite da krenemo sa proizvodnjom vlastite energije. Zaposlićemo seljake da seju suncokret, uljenu repicu. Da proizvode vlastitu energiju za pogon motora za sebe, a višak mogu da prodaju”, kaže Čaušević, koji je u potrazi za partnerom koji će biti zainteresovan da finansira ovaj izum.

(webtribune)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće