Ispiši ovu stranicu

Teorije o krvavom mjesecu:Ovako ravnozemljaši vide pomrčinu

Dok su svi zurili u nebo i snimali pomrčinu Mjeseca za društvene mreže ili privatnu kolekciju, malo ko se zapitao što o pomrčini misle ravnozemljaši.

Iako imaju prilično čudna objašnjenja zašto je po njima Zemlja ravna, još je neobičnije njihovo poimanje kako se Sunce i Mjesec vrte oko Zemlje.

Flat Earth Society tvrdi da sjena na Mjesecu nema nikakve veze s oblikom Zemlje te da je model lunarne eklipse u koji nas uvjeravaju ne sadrži vodu.

- Njutnovske (Newtonovske) hipoteze uključuju nužnost Sunca, u slučaju pomrčine Mjeseca, na suprotnoj strani globularne Zemlje, kako bi njena sjena padala na Mjesec. No kako se pomrčina Mjeseca događa kad su i Sunce i Mjesec iznad horizonta, slijedi da nije moguće da sjena Zemlje pada na Mjesec. Ta je teorija onda pogrešna te je dokaz za to da Zemlja nije sfera", napisao je William Carpenter, autor knjige "Sto dokaza da Zemlja nije sfera".

Još jedan ravnozemljaški autor Samuel Rowbotham je tokom svoje karijere proučavao pomrčinu Mjeseca te je pokušao osporiti teoriju da je pomrčina zapravo refrakcija putem jednostavnog eksperimenta.

-Objekt refrakcije je savijen prema gore, ali sjena bilo kojeg objekta je savijena prema dolje, što će pokazati ovaj jednostavni eksperiment. Uzmite običnu bijeli plitku posudu, smjestite je 25 do 30 centimetara od izvora svjetlosti u položaj u kojem sjena ruba posude dodiruje središte dna posude. Stavite štapić vertikalno i na rub sjene kako biste označili njen pravi položaj. 

-Sad postupno ulijte vodu u posudu, a sjena će se povući ili skratiti prema unutra i prema dolje, ali ako se štapić ili žlica ostave, s gornjim krajem prema svjetlu, a donjim na dnu posude, vidjet će se dok se voda ulijeva kako se savijaju prema gore, dokazujući da ako je riječ o refrakciji, Mjesec bi bio iznad svog položaja ili bi Zemljina sjena padala na dolje, a ne na površinu Mjeseca- tvrdio je on.

Kad je riječ o pomrčini, uvjereni su da sjena nema veze s Mjesecom.

 Jeremiah Daniel na YouTubeu kanalu je pokušao upotrijebiti matematiku kako bi dokazao da su Sunce i Mjesec iste veličine, zanemarujući pritom perspektivu i udaljenost oba tijela od Zemlje.

Prošle je godine profesor fizike na sveučilištu u Buffalu Will Kinney izjavio da takva vjerovanja jednostavno nisu tačna.

-Sunce nije jednostavan izvor svjetla poput baterijske svjetiljke, Sunce je ogroman izvor svjetlosti koje isijava iz svih smjerova iz velike i različite udaljenosti od Zemlje i Mjeseca. Bolja analogija bila bi sjena mramora ispred krijesova- rekao je.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće