16 Listopad 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Preporuke ZZJZ FBiH: Kako zaštititi zdravlje od visokih temperatura

Budući da je ovih dana živa u termometru prelazi 30 stepeni Celzijusa, i napokon su prave ljetne temperature, važno je pridržavati se nekih preporuka, jer velike vrućine i vrlo visoki nivoi UV zračenja mogu biti opasni, ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave osobe.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, zbog toga dali su nam nekoliko preporuka kako se u predstojećim mjesecima efikasno zaštititi od vrućina.

Ne izlažite se suncu nepotrebno

Tokom velikih vrućina što više se zadržavajte u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Ako kod kuće ili na poslu nemate klimu, prošetajte do obližnjih klimatiziranih prostora poput biblioteka, trgovina ili kina. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja.

Šta ako morate na sunce

Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kada su temperature najviše. Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat dvije do četiri čaše tekućine najbolje ne previše hladnu vodu. Gazirane slatke sokove i pića izbjegavajte. Prekidajte povremeno aktivnost i odmarajte se u sjeni.

Zaštitite kožu i oči

Dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zrakama, odnosno UV zračenju, može izazvati karcinom kože, njeno ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sistema. Koža se najbolje štiti odjećom. Nosite šešir i sunčane naočale. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala treba premazati kremom s dovoljnom UVA/UVB zaštitom. Tokom prvog izlaganja suncu preporučuje se krema s visokim zaštitinim faktorom 30 i više. Da bi ostala djelotvorna, treba je na tijelo nanositi svaka dva sata, a postupak ponovite nakon kupanja koje će je djelomično isprati. Ne zaboravite da sunčevi zraci prodiru i kroz oblake, pa se i pri oblačnom vremenu treba zaštititi.

Povećajte unos vode

Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ. Ako vam ljekar ograničava uzimanje tekućine zbog zdravstvenih problema, pitajte ga za količinu koju smijete unijeti u organizam. Ne konzumirajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer ćete povećati gubitak tekućine. Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, jer oni mogu izazvati želučane tegobe. Odrasle zdrave osobe trebaju piti od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima ovoj količini trebaju dodati od jedne do tri čaše vode na svaki sat aktivnosti.

Češće perite ruke i jedite lako probavljivu hranu

Tokom velikih vrućina izbjegavajte tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu. Jedite redovno više manjih obroka. Obavezno doručkujte, a ručak i večera neka budu lakši. Konzumirajte rashlađeno mlijeko i mliječne proizvode. Povećajte udio voća i povrća u prehrani. Voće i povrće dobro operite prije konzumiranja, a meso dobro termički obradite. Kuhanu i lako kvarljivu hranu obavezno držite u frižideru, a prije jela temeljito je podgrijte na temperaturi vrenja u trajanju od nekoliko minuta. Ako je stajala izvan frižidera i na visokoj temperaturi, ovu hranu nemojte konzumirati. Pažljivo sa sladoledom i slasticama. Ne preporuča se konzumiranje gaziranih pića, a naročito ne alkohol.

Naročitu pažnju posvetite novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama

Nikada ne ostavljajte djecu u zatvorenim automobilima. Zaštitite ih kremama sa najjačim zaštitnim faktorom. Novorođenčad i malu djecu do četiri godine ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine. Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, naročito hronični bolesnici – srčani i plućni, kao i osobe s povišenim krvnim pritiskom. Češće ih kontaktirajte telefonom da provjerite imaju li zdravstvenih tegoba.

Lijekovi i sunce

Uzimanje protivupalnih lijekova i antibiotika, korištenje parfema i dezodoransa može izazvati reakcije na koži ili očima koje umanjuju djelotvornost zaštitnih mjera te izazvati stvaranje eritema i kod nižih nivoa UV zračenja. Prije izlaganja suncu treba dobro proučiti upute uz lijekove koje namjeravate konzumirati ili potražiti savjet ljekara i apotekara.

Kako se obući

Ako izlazite, tražite sjenovite dijelove ulice. Nosite laganu odjeću od prirodnih materijala - pamuka i lana, sunčane naočale sa zaštitnim UV slojem, te šešire ili kape.

Koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima

Imajte uz sebe flašu vode, a hranu sa neprovjerenih mjesta ne kupujte i ne jedite.
Hronični bolesnici trebaju uzimati svoju terapiju. Ukoliko ste u prilici da se kupate u moru, jezeru, ne skačite pregrijani u vodu, naročito ne nakon što ste jeli.

Oprezno i kada korisitite automobil

Preporučuje se dobro prozračiti automobil prije ulaska, jer u njima je temperatura oko 70 stepeni, ako su na suncu. Čak i ako imate klimu, prozračite automobil prije nego što uđete u njega zbog po zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu. Kada se vozite, podesite klimu tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom automobilu, naročito djecu i starije osobe.

Kada posumnjati na sunčanicu i što poduzeti

Najblaži oblik simptoma sunčanice je omaglica ili vrtoglavica. Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblogama. Ako je osoba ostala bez svijesti položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta.

Odmah pozovite ljekara

Ako je osoba pri svijesti dajte joj da pije ne previše hladne napitke ili vodu.
Tokom dana so je najbolje nadoknaditi supom.

Izvor: Faktor

Pročitano 54 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U prvom pogonu za preradu voća i povrća prirodni sokovi, ajvar...

U prvom pogonu za preradu voća i povrća prirodni sokovi, ajvar...

Mjesto Kolibe kod Bosanskog Broda nekada je bilo kraj bogat...

Revija narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine

Revija narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine

U organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Orašje i Centra za...

U Posavini riječ iseljavanje zamijenili rječju nestajanje

U Posavini riječ iseljavanje zamijenili rječju nestajanje

Federalna televizija objavila je kratki video prilog o iseljavanju stanovništva...

Asfaltiranje udarnih rupa

Asfaltiranje udarnih rupa

Djelatnici JP Ceste d.d. Mostar TI Orašje danas su angažirani...

Dani kruha u Župi UBDM u Tolisi

Dani kruha u Župi UBDM u Tolisi

U župi UBDM Tolisa jučer je obilježen Dan kruha i...

Ljerka Mikić i prof. Mato Nedić čitalačkoj publici daruju tri nove knjige

Ljerka Mikić i prof. Mato Nedić čitalačkoj publici daruju tri nove knjige

Posavsko književno stvaralaštvo bogatije je za tri nova uratka, koja...

Kazališna predstava i treća revija narodnih nošnji

Kazališna predstava i treća revija narodnih nošnji

Centar za kulturu Orašje organizirao je protekloga vikenda dva kulturna...

Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Međunarodni je dan bijeloga štapa 15. listopada koji se obilježava...

Nezaustavljiv rast: Gorivo u FBiH ponovo poskupilo

Nezaustavljiv rast: Gorivo u FBiH ponovo poskupilo

Nakon što je došlo do rasta cijena goriva na svjetskom...

Moj brat Škico

Moj brat Škico

Moj brat Marko Tomušić - Škico, rođen je 1922. u...

Policajac iz Orašja imao polni odnos sa sedmogodišnjom pastorkom

Policajac iz Orašja imao polni odnos sa sedmogodišnjom pastorkom

Kantonalni sud u Odžaku, na prijedlog Tužilaštva u Orašju, odredio...

Mlinarević Sopta: Ne znam gade li se ljudima u BiH više Čović ili Komšić

Mlinarević Sopta: Ne znam gade li se ljudima u BiH više Čović ili Komšić

Martina Mlinarević gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2. Najpoznatija...