17 Kolovoz 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kako je Bosch razvio tehnologiju koja će možda spasiti dizelaše?

Čak i danas, kompaktni automobil klase Golf opremljen Boschovom dizelskom tehnologijom ispušta u prosjeku tek 13 miligrama azotnog oksida po kilometru u RDE ciklusima, a to je približno jedna desetina propisanog ograničenja koje će se primjenjivati od 2020. godine.

Ono što čini to postignuće toliko uzbudljivim činjenica je da su inženjeri u Boschu postigli te rezultate usavršavanjem već postojećih tehnologija. Nisu potrebne dodatne komponente koje bi povećale trošak.

"Pomičemo granice onoga što je tehnički izvodivo. Opremljena Boschovom najnovijom tehnologijom, dizelska vozila biće svrstana u vozila s niskim emisijama, a ipak će ostati povoljna", rekao je Boschov glavni izvršni direktor dr. Volkmar Dener.

Novi Boschov dizelski pogonski sklop uglavnom se temelji na komponentama koje su dostupne na tržištu ili koje će se uskoro početi proizvoditi. Stoga je odmah dostupan kupcima i ima mogućnost uklapanja u proizvodne projekte. Dijelovi te tehnologije već su sadržani u novim serijski proizvedenim vozilima, u kojima već postižu sjajne rezultate.

U Boschu smatraju da će tehnologija predstavljena u ispitnim vozilima postati standardna oprema za dvije do tri godine, a do tada će se dizelska vozila postepeno približiti ograničenju od 13 miligrama za emisije azot-oksida u RDE ciklusu. Bosch već aktivno pridonosi mnoga saznanja 300 RDE projektima u kojima učestvuje s proizvođačima automobila, koje će pravovremeno obavještavati o novom napretku.

Boschova dizelska tehnologija temelji se na komponentama koje se već upotrebljavaju ili će se početi upotrebljavati u serijski proizvedenim vozilima. Presudni napredak temelji se na inteligentnoj kombinaciji optimizacije motora i obrade izduvnih gasova.

Nisu potrebne dodatne komponente koje bi povećale cijenu pogonskog sklopa. Međutim, u načelu koncept vozila mora biti u skladu s normom Euro 6d temp ili Euro 6d, što znači da, na primjer, mora imati ugrađen sistem SCR AdBlue. Zahvaljujući novoj tehnologiji, dizelska vozila će ispuštati manje azot-oksida, očuvaće se njihova prednost u odnosu na benzinska vozila u emisiji CO2 te će ostati povoljna, uključujući i vozila kompaktne klase.

"Ono što je posebno ubrzalo napredak bila je nova vrsta RDE ispitivanja. No kako bi takva ispitivanja postala stvarnost, bila je potrebna nova tehnologija za mjerenje emisija vozila u drumskom saobraćaju. Pouzdani prenosni sistem za mjerenje emisija (PEMS) za lične automobile dostupan je tek od 2013. godine. I tek smo otad imali detaljan plan o tome na šta se trebaju fokusirati naši inženjeri i koje situacije u vožnji predstavljaju osobit izazov. Ispitivanja na putu poslužila su kao katalizator za razvoj", kažu u Boschu.

Kako bi saznali odgovor na pitanje kako nova tehnologija utiče na kvalitet vazduha u gradskim sredinama predstavnici Boscha zatražili su od nezavisne inženjerske kompanije preciznu analizu.

Analizirao se kvalitet vazduha u četvrti Nekartor u Štutgartu, ozloglašenoj zbog nivoa zagađenosti. Rezultati analize podataka su jasni: kada bi sva dizelska vozila bila opremljena najnovijom Boschovom izduvnom tehnologijom, njihov udio u lokalnom zagađenju bio bi zanemariv te bi čak i u Nekartoru ostala u okviru ograničenja koja je propisala EU.

Valja podsjetiti da je uspjeh Boschovog vozila za demonstraciju bio moguć jedino zahvaljujući kombinovanju raznih detalja u cjelokupnom paketu. U tom pogledu, nema smisla naknadno ugrađivati pojedinačne komponente. U načelu, koncept vozila mora biti u skladu s normom Euro 6d temp ili Euro 6d, što znači da, na primjer, mora imati ugrađen sistem SCR AdBlue.

Čime se nova dizelska tehnologija izdvaja od ostalih?

Dosad su dva faktora sprečavala smanjenje emisija azot-oksida dizelskih vozila. Prvi je stil vožnje. Boschovo tehnološko rješenje vrlo je prilagodljiv sistem za upravljanje protokom vazduha za motor. Dinamičan stil vožnje zahtijeva jednako dinamičnu recirkulaciju izduvnih gasova.

To se može postići upotrebom turbopunjača koji reaguje brže nego konvencionalni turbopunjači. Zahvaljujući kombinaciji recirkulacije izduvnih gasova visokog i niskog pritiska, sistem za upravljanje protokom vazduha postaje još fleksibilniji. To znači da vozači mogu voziti bez porasta emisija.

Uticaj temperature jednako je važan. Kako bi se osiguralo optimalno pretvaranje azot-oksida, temperatura izduvnih gasova mora iznositi više od 200 stepeni Celzijusa.

Vozila tokom gradske vožnje često ne uspijevaju da dostignu tu temperaturu. Bosch je stoga odabrao sofisticirani sistem upravljanja toplotom za dizelski motor. Njegovom upotrebom izvršava se aktivna regulacija temperature izduvnih plinova, čime se osigurava da izduvni sistem ostane dovoljno vruć da funkcioniše unutar raspona stabilne temperature te da se emisije zadrže na niskom nivou.

Da li je tehnologija došla prekasno?

Kako bi se poštovala ograničenja za zagađenje vazduha na mjestima velike zagađenosti kao što je Nekartor, potreban je niz mjera, koje podjednako uključuju smanjenje emisija vozila kao i mjere kojima se osigurava nesmetan protok saobraćaja.

Sve te mjere moraju se iskoristiti kako bi se izbjegle zabrane vožnje. Što se tiče dizela, sama uobičajena obnova voznog parka još će više smanjiti zagađenje usljed emisije azot-oksida.

"Uvjereni smo da nakon naše revolucije u budućnosti niko neće moći uvesti opštu zabranu vožnje za dizelska vozila u gradovima; dizelska vozila će zadržati svoje mjesto u gradskom saobraćaju, bilo kod trgovaca ili vozača", kažu u Boschu.

Bosch pretpostavlja da će cijena pogonskog sklopa biti otprilike slična cijeni modernog dizelskog pogonskog sklopa opremljenog sistemom SCR AdBlue. Značajno je da je novi dizelski pogonski sklop bio premijerno predstavljen u kompaktnom vozilu. Bosch vjeruje da će veliki broj vozila koja upotrebljavaju novu dizelsku tehnologiju imati protok do 1,6 litara. To uključuje kompaktnu klasu. Sistem se, naravno, može nadograditi za veće klase vozila kao što su terenska vozila.

Kako će nova tehnologija uticati na potrošnju goriva?

"Cilj našeg inženjerskog rada bio je očuvati prednost dizelske tehnologije u emisiji CO2, te stoga i nižu potrošnju goriva dizelskih motora u poređenju s benzinskima. U tome smo uspjeli. Boschovo ispitno vozilo ne troši više goriva od uporedivog dizelskog vozila", kažu u ovoj kompaniji.

Tokom zadnjih nekoliko godina otprilike 100 inženjera radilo je na novoj tehnologiji. Ukupni trošak pisao se s osam brojeva, ali tačna cifra nije otkrivena.

(Autopress.hr)

Pročitano 32 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla novi način operacije srca

U Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla novi način operacije srca

U Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla u protekloj sedmici...

SADA JE NJIHOVO VREME: Kajsije čuvaju srce, jačaju kosti i podmlađuju!

SADA JE NJIHOVO VREME: Kajsije čuvaju srce, jačaju kosti i podmlađuju!

Ukoliko želite da sačuvate zdravlje srca – jedite kajsije.

Dinja čuva zdravje i partner je vitke linije

Dinja čuva zdravje i partner je vitke linije

Dinje pripadaju redu krastavaca, lubenica i dinja, a smatraju se...

Građani, zaštitite vozila od krađe!

Građani, zaštitite vozila od krađe!

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj u periodu...

Teorije o krvavom mjesecu:Ovako ravnozemljaši vide pomrčinu

Teorije o krvavom mjesecu:Ovako ravnozemljaši vide pomrčinu

Dok su svi zurili u nebo i snimali pomrčinu Mjeseca...

Treba li se tuširati svaki dan

Treba li se tuširati svaki dan

Koža je prekrivena bakterijama i to sa čak 1.000 različitih...

Snimila trenutak kada je munja udarila u njen telefon

Snimila trenutak kada je munja udarila u njen telefon

Šanse da vas pogodi munja su 1:700.000. Šanse da će...

Ako putujete u ovu zemlju "naoružajte" se kondomima

Ako putujete u ovu zemlju "naoružajte" se kondomima

Svima koji planiraju put u Francusku holandsko ministarstvo spoljnih poslova...

Nesreća u minskom polju kod Zavidovića: Poginuo lovac, drugi teško povrijeđen

Nesreća u minskom polju kod Zavidovića: Poginuo lovac, drugi teško povrijeđen

Jedan lovac je poginuo, a drugi je teško povrijeđen u...

Španija usvaja novi zakon: Grobovi Ante Pavelića i Maksa Luburića će biti izmješteni

Španija usvaja novi zakon: Grobovi Ante Pavelića i Maksa Luburića će biti izmješteni

Ukoliko Vlada Španije usvoji najavljeni zakon o historijskom sjećanju, kreiran...

U kojim zemljama Evrope morate koristiti dnevna svjetla?

U kojim zemljama Evrope morate koristiti dnevna svjetla?

U mnogim zemljama Evrope vozila moraju imati upaljena svjetla i...

Obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 na naplatnom mjestu Lašva, prema Kaknju

Obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 na naplatnom mjestu Lašva, prema Kaknju

Radi sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj na uključenju na autoput...