Ispiši ovu stranicu

Jugoslavija je ovo područje označila kao SPOMENIK PRIRODE, a mi želimo da ga uništimo

Treba sačuvati Janjske otoke, jer ono što je priroda napravila na ovom mjestu ni jedan čovjek ne može…

Četiri kilometra od izvora rijeke Janj, nalaze se Janjske otoke, najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu. Ovo područje je ugroženo mogućom izgradnjom malih i mikro hidrocentrala, koja bi znatno uticala na prirodni krajolik ovog područja.

Ovo izletište predstavlja pravi turistički dragulj Bosne i Hercegovine, koji iz godine u godinu postaje sve popularniji turistima koji uživaju pored hladne rijeke Janj. Stanovnici Šipova ponosni su na svoje najpoznatije i najatraktivnije izletište na rijeci Janj, specifično po bujnom zelenilu, ali najviše po vodenim rukavcima, kaskadama i vodopadima.

Ljeti je ovo izletište puno ljudi, a u restoranima se može pojesti fenomenalna riba. Bez obzira na godišnje doba, rijeka je uvijek hladna, a temperatura vode ljeti ne prelazi 5 stepeni.

U Janjskim otokama možete iznajmiti sobe u seoskim domaćinstvima i dužim boravkom na ovom čarobnom mjestu priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u nesvakidašnjem ambijentu.

Na ovoj lokaciji se od 26. do 29. jula održava muzički festival Z. E. T. fest, koji je, zahvaljujući izvođačima, izuzetno atraktivan za posjetioce.

Ovo prelijepo područje ugroženo je potencijalnom izgradnjom hidroelektrane Šipovo, ali i mini hidroelektrana koje traže domaćinstva na Janjskim otokama.

Viktor Bjelić, iz Centra za životnu sredinu, rekao je da je najveći problem Janjskih otoka neuređenost, odnosno, nezaštićenost prirodnih vrijednosti, a to su same Janjske otoke, rijeka Janj i sve ono što ih okružuje na tom području.
“Suštinski problem je nastao prije mnogo godina kada je krenula divlja gradnja i neuređenost ovog područja, ali sa druge strane, sada najveća prijetnja na ovom području jeste izgradnja hidroelektrane Šipovo koja će da ugrozi ovo područje i da ostavi značajan uticaj. Pored male hidroelektrane Šipovo postoji veliki broj inicijativa od lokalnog stanovništva da grade mikrohidroelektrane koje će imati određen uticaj na ovo područje, iako bi on bio daleko manji od HE Šipovo. I jedan i drugi segment ostavljaju štetne posljedice po životnu sredinu i po prirodne vrijednosti Janjskih otoka”, rekao je za BUKU Viktor Bjelić.

On je rekao da su Janjske otoke i u Jugoslaviji bile označene kao spomenici prirode, a i prostornim planom Republike Srpske predviđeno je da ovo područje bude zaštićeno.

Viktor kaže da se na ovom području trebalo krenuti drugim redoslijedom. Trebalo je, kaže naš sagovornik, uraditi studiju zaštite prirode, odnosno studiju kao elaborat koji bi prethodio donošenju odluka i proglašavanju zaštićenog područja, a tek onda je trebalo ići sa zoniranjem zaštićenog područja i na kraju sa prostorno-planskom dokumentacijom koja definiše područja i mjere za građenje i dalji razvoj ovog područja.

“Ovo područje je jako značajno, ovo je možda i jedno od najznačajnijih područja na teritoriji opštine Šipovo, uz naravno izvore rijeke Plive. Ovo je jedan fenomen koji se ne može često naći. Ono što je priroda napravila na Janjskim otokama ni jedan čovjek ne može slično napraviti”.

Pogledajte fotografije koje smo zabilježili na Janjskim otokama:

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće