22 Siječanj 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Naučnici dokazali: Previše šećera šteti pamćenju

Šećer i zašećereni proizvodi negativno utiču na kognitivne funkcije mozga.

Dugoročna konzumacija nekih vrsta šećera može rezultirati neurološkim problemima i pogoršati sposobnost pamćenja, kao i učenja, zbog čega naučnici preporučuju što manje šećera, kukuruznih sirupa i ostalih proizvoda s visokim udjelom glukoze u prehrani.

Ranije su studije izučavale pozitivan uticaj konzumiranja glukoze na rad mozga, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja, no ostale vrste šećera - fruktoza i sukroza mogu imati štetan učinak, piše 24sata.hr.

Naučnici s novozelandskog Univerziteta Otago u manjoj su studiji istražili u kojoj mjeri običan, stoni šećer koji se koristi u domaćinstvima utiče na kognitivne sposobnosti 49 osoba.

Proučavali su uticaj još tri vrste šećera i usporedili njihov učinak na kognitivne sposobnosti s efektom placebo zaslađivača, poput sukraloze. Učesnici studije odgovarali su na tri grupe pitanja, među kojima su bili i aritmetički zadaci.

Istraživanje je pokazalo da su učesnici koji su prije testova konzumirali hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli lošije rezultate u poređenju s onima koji su konzumirali hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom.

Jedna od autorica studije, Mei Peng, predavačica na Odjelu za nauku prehrane na Univerzitetu Otago kazala je da je "fascinirana otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može uticati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi".

- Posebno je zanimljivo u kolikoj mjeri konzumacija šećera može uticati na kognitivne sposobnosti pojedinca. Naše je istraživanje pokazalo da je "šećerna koma", koja se povezuje s konzumacijom glukoze stvaran fenomen koji pokazuje da nivo pažnje znatno pada nakon konzumacije šećera koji sadrže glukozu - rekla je.

Podsjetila je da zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu, prosječna osoba svakodnevno pojede oko 12 kašičica šećera. Ranija su istraživanja pokazala da kontinuirano visok nivo šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno do demencije.

Naučnici su tokom jedne ranije studije skenirali mozak 249 osoba u dobi od 60 do 64 godine čiji je nivo šećera u krvi bio u granicama normale.

Kod onih čiji je nivo šećera u krvi bio nešto povišen, nakon četiri godine su primijećeni veći izgledi za razvoj problema u hipokampusu i amigdali, područjima mozga povezanim s pamćenjem i kognitivnim funkcijama.

Otprije je poznato da kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 postoje veći izgledi za razvoj demencije, vjerovatno zato što su im nivoi šećera kontinuirano visoki, a to oštećuje krvne sudove. Mozak zbog toga može ostati bez dovoljno kisika i hranjivih tvari.

Pročitano 23 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Zašto kažemo “pije kao smuk”?

Zašto kažemo “pije kao smuk”?

“Pije kao smuk” jedna je od izreka koje naš jezik...

Ubistvo u Modriči: Pijani starac komšiju zatukao cjepanicom

Ubistvo u Modriči: Pijani starac komšiju zatukao cjepanicom

Policija iz Modriče uhapsila je sinoć 83-godišnjeg U. J. sa...

Mladost atrakcija u Posavini

Mladost atrakcija u Posavini

HAOK Mladost Zagreb odazvala se pozivu dugogodišnjih odbojkaških prijatelja HOK...

Javni poziv „Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019.godine“

Javni poziv „Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019.godine“

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je Javni poziv...

Komarica: Šta mi slavimo ovdje, smrt?

Komarica: Šta mi slavimo ovdje, smrt?

Broj Hrvata u Republici Srpskoj iz dana u dan sve...

Stanje na putevima: Vozači oprez, moguće su poledice

Stanje na putevima: Vozači oprez, moguće su poledice

Niske temperature i vlažan kolovoz ovoga jutra pogoduju formiranju poledice,...

Rad nacrno: Izdato 4.755 prekršajnih naloga

Rad nacrno: Izdato 4.755 prekršajnih naloga

Da radu nacrno još nije došao kraj, govore i podaci...

Korisni savjeti kako umiriti novorođenče koje plače

Korisni savjeti kako umiriti novorođenče koje plače

Često su majke zabrinute i uznemirene kada im beba plače.