Ispiši ovu stranicu

Njemački ARD opisao "grotesknu scenu" na granici u Savudriji

Njemačka javna televizija ARD se u troipolminutnom prilogu pozabavila hrvatsko-slovenskim sukobom oko granice u Piranskom zaljevu.

Prilog je najavljen tako što je situacija opisana kao "lakrdija s potencijalom konflikta" te je emitiran u informativnoj emisiji Tagesthemen.

ARD je isplovio s hrvatskim ribarom Ecijom Kocijančićem, kojega je pratio tijekom ribolova. Njemački je novinar grotesknom nazvao scenu u kojoj brod hrvatske policije, koji prati ribare u Savudrijskoj vali, blokira manji brod slovenske policije, koja čuva svoje teritorijalne vode i tvrdi da hrvatski ribari love u Sloveniji. "Nakon više pokušaja, slovenskoj policiji preostaje tek preko megafona upozoriti ribare da napuste slovenske teritorijalne vode, u suprotnom će morati platiti visoku novčanu kaznu", kaže novinar u prilogu.

ARD je razgovarao i s Alenom Klabotom iz istarske policijske uprave, koji je rekao da se hrvatska policija samo drži uputa Vlade, koja smatra da granica ide sredinom Piranskog zaljeva.

U prilogu se njemačka televizija dotiče i arbitražne presude, za koju kažu da je hrvatska Vlada ne priznaje, jer je u procesu došlo do brojnih nepravilnosti, pa predlaže nove pregovore o granici. Razgovarali su i s državnom tajnicom iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Andrejom Metelko Zgombić, koja je za ARD rekla da Slovenija ima pretjerane, pa i ekstremne teritorijalne zahtjeve, što je godinama sprečavalo postizanje zadovoljavajućega bilateralnog sporazuma.

Što se slovenske vlade, pak, tiče, odluka Arbitražnog suda u Haagu obvezujuća je, a nove pregovore odbijaju. Slovenski je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za ARD je rekao da su s Hrvatskom pregovarali 20 godina, spominjujući i sporazum Račan-Drnovšek, ali da su svi pregovori propali, jer se hrvatska strana nije držala dogovora. "Slovenija je sad u situaciji da mora braniti međunarodno pravo, principe pravne države i europsko pravo", rekao je Erjavec za ARD, prenosi Index.

Njemački novinar prilog zaključuje ponovnim prikazima hrvatskih ribara, kojima je dosta situacije u kojoj u lov moraju ići u pratnji policije, kao i stalne prijetnje visokih novčanih kazni iz Slovenije. "Usto, ribe je ovdje sve manje", zaključuje novinar Michael Mandlik u prilogu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće