Ispiši ovu stranicu

Sezona je osa i stršljena, evo kako ih se najbrže riješiti

Jedan od načina uništavanja osa i stršljena je korištenje insekticida, no postoje i prirodnije metode

Sezona osa i stršljena na svom je vrhuncu, a mnogi muku muče s njihovom pojavom.

Stršljeni su posebno opasni za pčele jer znaju napadati pčelinjake i mogu čak uništiti cijelo društvo.

Jedan od načina uništavanja osa i stršljena jest korištenje insekticida, no postoje i puno prirodnije metode.

Pčelari savjetuju ostavljanje mamaca. Naime, plastičnu bocu napunite do pola pivom ili nekim slatkim voćnim sokom te izbušite rupe na njoj od jednog centimetra. Objesite je na mjesto okupljanja kukaca ili postavite na dasku od prozora, balkon, tlo...

 | Autor : Dubravka Petric/PIXSELL Petrijevci - Stipica Cicak, pcelar koji unistava gnijezda strsljena. Uz svoje pcelinjake postavlja klopke za strsljene kako bi pcele zastitio od njihovih napada. Nastoji educirati ljude kako napraviti jednostavnu klopku za strsljene. 

Stršljeni se sakupljaju i uz korijen drveća pa ih se možete riješiti i ljepilom za miševe. Komad kartona namažite ljepilom, a po njemu stavite komadiće voća. Stršljeni će doći na voće i ostati zalijepljeni. Ne zaboravite mijenjati kartone redovito.

Ako vam je pak žao postaviti ovakve zamke koje će ih ubiti, možete ih svejedno držati dalje od svoga doma.

Naime, ne vole mirise poput češnjaka, limuna, tamjana, kave... Na mjesta gdje se okupljaju postavite nešto od navedenoga i tako ćete ih otjerati.

Ubod ose ili stršljena nije opasan, ali za alergičare može biti koban. Otrov može stvoriti opekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, nizak krvni tlak. Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjila oteklina. Izbjegavajte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije.

Također, nemojte stavljati nikakve pripravke poput ulja, krema, octa, gelova. Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite liječniku.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće